Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Zilver (of Het verlies van de onschuld)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 826 woorden
  • 15 mei 2006
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
20 keer beoordeeld

Boekcover Zilver (of Het verlies van de onschuld)
Shadow

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zijn onschuld. Hij wil in anderen opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid maar wil die ook behouden. Zilver is een roman over een jongen die ni…

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleid…

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zijn onschuld. Hij wil in anderen opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid maar wil die ook behouden. Zilver is een roman over een jongen die niet kan kiezen, tussen hoog en laag, dromen en daden, vrouw en man. Zijn lichaam ontwaakt en hij is er bang voor. 

Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Adriaan van Dis
Titel: Zilver, of het verlies van de onschuld
Uitgever: Meulenhoff
Jaar van uitgave: 1988
Druk: 2e druk november 1988
Aantal bladzijden: 160
Genre: roman Eerste reactie Ik het dit boek op aanraden van mijn docente gelezen. Het is wel een grappig boek, omdat je leest hoe Zilver worstelt met het volwassen worden. Verdieping De hoofdpersoon in het boek, Zilver, zit in de puberteit. Hij is opgegroeid met een kinderjuffrouw. Zijn ouders heeft hij nooit gekend. De juffrouw zorgt ervoor dat Zilver netjes opgroeit. Ze leert hem de manieren zoals: pink omhoog tijdens het thee drinken, altijd nette kleren gedragen, beschaafd praten enz. Zilver is een dromer, daardoor wordt de puberteit nog moeilijker voor hem. Hij leest vaak in het ‘Boek met Duizend Platen’ Hij kan niet met zijn problemen bij de juffrouw terecht. Zilver vindt dat een baard meer volwassen staat, dus scheert hij al zijn lichaamshaar weg zodat het sneller teruggroeit.Als de juffrouw hierachter komt, vind ze het wel genoeg. Ze stuurt hem naar ‘Oudleede’, een jongensinternaat. Daar zal hij wel manieren leren! In Oudleede leert hij László kennen. László wil van Zilver een man maken door veel krachttraining te doen. In Oudleede is het zo, dat veel oudere leerlingen, jongere leerlingen gebruiken als slaaf. Zilver is de slaaf van Douzy. Zilver moet zijn broeken persen en in ruil daarvoor leert Douzy hem dichten. Douzy en László kunnen niet goed met elkaar overweg en dat zit Zilver erg dwars. Nadat ze op veldtocht zijn geweest vindt iedereen Zilver maar een slappeling. En Zilver ziet het allemaal niet meer zitten. Als ze dan weer op veldtocht gaan, probeert Zilver zichzelf te verwonden zodat hij niet mee hoeft. Hij blijft alleen achter met de kok. Bij terugkomst van de rest, zijn Douzy en László zoek. Het blijkt dat ze samen zijn vertrokken.Zilver schrikt hier zo erg van dat hij een einde aan zijn leven wil maken. Maar daar heeft hij gelukkig de moed niet voor. Zilver vraagt zich af of hij nu hetero of homo is, omdat hij zich sterk tot Douzy en László aangetrokken voelt. Als hij terugkeert naar zijn eigen huis besluit hij om naar de hoeren te gaan. Na afloop weet hij het zeker… hij is hetero. Onderzoek van de verhaaltechniek Schrijfstijl De schrijver maakt gebruik van hedendaags taalgebruik. Hierdoor is het niet moeilijk om te lezen.
Ruimte Het verhaal speelt zich af bij Zilver thuis en in het jongensinternaat Oudleede. Ik denk dat het verhaal zich afspeelt rond 1988 of eerder. Dit is zichtbaar omdat jongensinternaten zoals ‘Oudleede’ tegenwoordig zeldzaam zijn en een kindermeisje tegenwoordig au-pair of gewoon oppas heet en zeker geen Juffrouw (met hoofdletter). Verhaalfiguren Zilver is de hoofdpersoon in dit boek. Zilver is een onzekere jongen die een moeilijke periode doormaakt, namelijk de puberteit. Bijpersonen zijn: de juffrouw, zij voedt Zilver op. Douzy en László, goede vrienden van Zilver. Situatie Het verhaal begint met Zilver, die in het Boek met Duizend Platen bladert. Het verhaal eindigt met Zilver die zich eindelijk een man voelt en zeker weet dat hij hetero is. Vertelwijze Het is een chronologisch verhaal. Op zoek naar de thematiek Het thema van het verhaal is volwassen worden. Zilver scheert zich zodat de haren sneller terugkomen. Hierdoor wil hij meer volwassen lijken. Het onschuld slaat op de tiener die Zilver is voordat hij in de puberteit komt. Plaats in de literatuurgeschiedenis De eerste druk van dit boek dateert uit 1988. De schrijver, Adriaan van Dis, werd in 1946 in Bergen geboren. Hij heeft eerst een HBS-opleiding gevolgd en daarna volgt hij de MO-opleiding Nederlands. Nadat hij is afgestudeerd, werkt hij bij het NRC Handelsblad. Hij werkt tot 1985 bij deze krant. Zijn eerste boek, Nathan Sid, wordt meteen bekroond met het Gouden Ezelsoor. In 1995 ontvangt Van Dis de Publieksprijs voor het Nederlands boek. Beoordeling Het laatste deel heeft voor mij wel een positieve werking. Zilver heeft gezwoegd om volwassen te worden en is daarmee met alle problemen te zijn geconfronteerd. Nadat hij ontmaagd is voelt hij zich eindelijk man. Dit is een mooi einde voor het boek. De delen waarin Zilver het Boek met de Duizend Platen aan het lezen is, vind ik saai. De titel van het boek klinkt al erg kinderachtig. Ik heb nog geen boek gelezen waar dit verhaal mee overeenkomt. Er zijn wel vele boeken waarin het leven van een puber wordt geschreven, maar die zijn hier niet mee te vergelijken. Het thema is erg herkenbaar. Elk kind krijgt hier mee te maken en soms is het ook wel leuk om te lezen hoe andere er mee omgaan (fictief of non-fictief). Het taalgebruik is hedendaags en er worden geen moeilijke woorden in gebruikt. Je leest het zo in één keer uit. Ik vond het wel een leuk boek, alleen soms werden er teveel details verteld. Ik zou het mensen van mijn leeftijd wel aanraden om te lezen. Het is geen moeilijke literatuur en sommige delen zijn ook wel grappig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis"