Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis

Beoordeling 4
Foto van een scholier
Boekcover Zilver (of Het verlies van de onschuld)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 423 woorden
  • 26 maart 2005
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 4
8 keer beoordeeld

Boekcover Zilver (of Het verlies van de onschuld)
Shadow

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zijn onschuld. Hij wil in anderen opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid maar wil die ook behouden. Zilver is een roman over een jongen die ni…

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleid…

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zijn onschuld. Hij wil in anderen opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid maar wil die ook behouden. Zilver is een roman over een jongen die niet kan kiezen, tussen hoog en laag, dromen en daden, vrouw en man. Zijn lichaam ontwaakt en hij is er bang voor. 

Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Zakelijke gegevens: Titel: Zilver of het verlies van onschuld
Ondertitel: of het verlies van onschuld
Auteur: Adriaan van Dis
Uitgever: Wolters-Noordhof
1e druk:1988
Genre: Psychologische Roman 3. Inhoud: Zilver is een jongen die moet opgroeien. Hij woont bij Zijn juffrouw die altijd saai is. Zilver wil graag groot worden hij ontdekt veel dingen, zijn lichaam verandert. Hij wil erbij horen als hij door zijn juffrouw naar een kostschool wordt gestuurd maar wil ook zijn eenzaamheid niet verliezen. 4. Perspectief: Het is een auctoriaal perspectief, Het is als het ware of er iemand boven hangt die alles verteld. Je krijgt dus op alle kanten van het verhaal een kleine kijk. Het is dus niet zo dat je speciaal voor iemand kiest in het verhaal. Er is iets in zijn hoofd geslopen, iets waardoor hij alles anders ziet Zilver luistert nog maar vaag.
5. Thematiek: Het thema van het boek kun je eigenlijk al uit de titel halen. Het verlies van de onschuld een jongen die man wordt. 6. Titelverklaring: Zilver dat is vrij makkelijk dat is gewoon de hoofdpersoon van het boek. Het verlies van de onschuld heeft te maken met zilver. Hij komt in de puberteit hij verliest zijn onschuld wil alles ontdekken. 7. Opbouw: Het verhaal speelt zich geheel in chronologische volgorde af. Er zitten geen flash-backs of flash-forwards in. Het verhaal speelt zich wel in twee delen af, het eerste deel speelt zich af in het huis van zijn ouders met de juffrouw en het tweede deel speelt zich af op Oudlede (de kostschool). Het boek heeft niet echt een spanningsopbouw het boek begint ook zonder dat ze uitleggen wie de hoofdpersonen zijn. Je stapt zo in het verhaal, dat maakt het eigenlijk wel weer spannend omdat je er dan langzamerhand achterkomt wie iedereen is. 8. Beoordeling: Ik vond het wel een apart boek omdat er zo uitgebreid in verteld werd hoe iemand opgroeit, ik vind het knap dat de schrijver daar een heel boek mee vol kreeg. Ik vond het boek ook mooi omdat je ziet dat hij heel veel ontdekt hij ontdekt bijvoorbeeld homoseksualiteit.’Zilver voelt twee armen om zijn middel, zachtjes wordt hij weggetrokken van zijn knechtenwerk. Ik vind het boek ook af en toe een beetje saai omdat er behoorlijk oude dingen instaan. De juffrouw klapt en zoals gewoonlijk gehoorzaamd alles aan haar hand. Zilver schuift aan tafel. 9. Bespreking: Bijzonderheid: Wat mij opgevallen is aan het boek is dat je er eigenlijk veel meer voor nodig hebt om op te groeien als je dat zo leest. In vergelijking met wat je zelf meemaakt!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis"