Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
Boekcover Zilver (of Het verlies van de onschuld)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 768 woorden
  • 18 september 2003
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
22 keer beoordeeld

Boekcover Zilver (of Het verlies van de onschuld)
Shadow

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zijn onschuld. Hij wil in anderen opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid maar wil die ook behouden. Zilver is een roman over een jongen die ni…

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleid…

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zijn onschuld. Hij wil in anderen opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid maar wil die ook behouden. Zilver is een roman over een jongen die niet kan kiezen, tussen hoog en laag, dromen en daden, vrouw en man. Zijn lichaam ontwaakt en hij is er bang voor. 

Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Zilver
A. van Dis 1a: Beschrijf het karakter van de voor jou belangrijkste of meest interessante persoon uit het boek. Zilver is een nieuwsgierige jongen. Hij laat zich lokken en verleiden en hij verliest zijn onschuld. Hij wil in ander opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid naar wil die ook behouden B: Kies drie situaties uit het verhaal, waarin dat karakter duidelijk naar voren komt. * Hij heeft op zolder een boek met duizend platen, waar hij vaak in kijkt /dingen zoekt{nieuwsgierig} maar dat mag hij niet van zijn juffrouw, hij mag bijna niets. * Zilver vindt dat je alles een keer in je leven moet hebben gedaan. · Zilver vraagt zich af of verliefdheid wel gelukkig maakt. Zij lijkt zo onbereikbaar, schaamt zij zich voor haar komaf? Hij wil zo graag gewoon als alle anderen zijn.
2a: Met welk probleem of welke problemen wordt hij of zij geconfronteerd? Hij wordt man , maar weet niet hoe hij daarmee om moet gaan. B:Hoe gaat hij of zij daarmee om. Hij weet niet hoe hij ermee om moet gaan. C:wat vind jij daarvan ? Ik vind het wel zielig voor hem. D:Wat zou jij zelf misschien gedaan hebben? Misschien naar een psycholoog gegaan , om te praten , zodat je inzicht in jezelf krijgt. 3a: Beschrijf een persoon , - liefst een andere dan in vraag 2 – die er heel andere ideeën op nahoudt dan jij. Danker en van Tuyll. Dat zijn 2 brutale, stoere jongens.toen zij erachter kwamen dat 2 jongens {vrienden van Zilver} homo waren hebben ze hun tent { ze waren op kamp zonder Zilver } in brand gestoken. b: Om wat voor ideeën gaat het en wat vind je daarvan? Homo’s moeten lekker zelf weten wat ze doen, als hun toch gelukkig met elkaar zijn?!
4a:Waar gaat het volgens jou om in het boek? (Voorbeeld :een ongelukkige liefde, de dood van een geliefd persoon, een scheiding, enz.) Over een jongen die man moet worden . Hij moet kiezen tussen hoog en laag, dromen en daden , man en vrouw. Zijn lichaan ontwaakt en hij is er bang voor. 4b: Vind jij dat een interessant onderwerp of niet? Motiveer je antwoord. Niet echt interessant maar wel grappig. 5a+b:Wat waren voor jou opvallende momenten in het boek en wanneer was het bijvoorbeeld ontroerend, saai, spannend of geestig? Ik vond dat er niet echt opvallende momenten waren. Het verhaal was eigenlijk heel saai, maar er gebeuren wel geestige dingen in. 5c: Geef daar een paar voorbeelden van. · “Het is allemaal de schuld van wat er in zijn liezen broeit. Hij weet nog steeds niet hoe hij het noemen moet. De Juffrouw zegt slakje en op school zeggen de jongens lul. Zilver kiest voor ding. Vaak is het klein, vooral na wassen met koud water, maar soms, wanneer hij in zijn dromen vliegt en lippen naar hem lachen, zwelt het, jeukt het, wordt hij wakker met een tinteling.” · “Van Anke groeit het tussen zijn benen, maar er komt nooit iets uit. Zilver schaamt zich voor zijn ding. Bij de meeste jongens komt het elke dag. Hij zag het bij twee grote jongens in een keet achter de bouw. De halve klas stond er in een kring omheen. Hun knieën moesten ervan trillen en ze hadden veel haren op hun been. En alles zoveel groter dan bij Zilver. Even voor het witte kwam, leken het wel vissen die naar adem hapten. Zilver had ook aan zichzelf getrokken. Hij moest er alleen maar van plassen.” En zo gaat het heel het boek door. 6 Beschrijf de afloop van het boek. Vind je dat een goed einde? Zilver is naar een hoer geweest en voelt zich nu eindelijk man. Ik vind dat wel een goed einde, hij is heel het boek al bezig man te worden, en nu voelt hij zich ook echt eindelijk man. 7 Wat kom je in dit boek niet te weten? Vind je dat jammer of niet? Motiveer je antwoord. Ik kan eigenlijk niets bedenken wat je niet te weten komt, of in elk geval wat in zou willen weten. Alles is me duidelijk. 8 Als je zelf een einde had moeten bedenken, hoe zou dat dan geweest zijn? Ik vind dit zo een heel goed einde, waarom staat bij vraag 6.
9 Wat vond je van het boek? Motiveer je antwoord. Op zich vond ik het een saai boek, de verhaallijn was niet boeiend, gewoon heel normaal, en er gebeurde dus ook niet veel. Maar door de opmerkingen en hoe hij denkt is het toch wel grappig. Mooi is het niet, echt gewoon grappig, ik heb heel de tijd dubbel gelegen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis"