Zes maal een is zeven door Gerda van Erkel

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Zes maal een is zeven
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 784 woorden
  • 7 juni 2003
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
34 keer beoordeeld

Boekcover Zes maal een is zeven
Shadow
Zes maal een is zeven door Gerda van Erkel
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens Titel: Zes maal één is zeven
Auteur: Gerda van Erkel
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok
Jaar van verschijnen: 1993 Samenvatting Josi, Thomas, Reb, Aicha, Khalid en Doris zijn zes jongeren die door de jeugdrechter veroordeeld zijn tot het volgen van 5 overlevingsdagen in de Ardennen. Daar moeten ze allerlei opdrachten uitvoeren waarbij het belangrijk is om samen te werken. Bij de eerste opdrachten is het ieder voor zich, maar in de loop van het verhaal wordt de groep steeds meer één. Tijdens het kamp worden ze begeleidt door Mich en Freya. Zij praten ook met de jongeren. Eerst is iedereen erg gesloten maar later komen ze steeds meer over elkaar en elkaars achtergrond te weten. Door het samenwerken en het overwinnen van de opdrachten en door te praten kunnen ze hun verleden eindelijk achter zich laten en vooruit te kijken in de toekomst, wat ze willen met hun leven. Op de laatste avond van het kamp gebeurt iets vreselijks. Aicha’s vader en haar broer komen haar halen om te trouwen met een man met wie Aicha niet wil trouwen (dit was ook de rede dat ze weg liep van huis) Reb neemt het voor Aicha op en hij wordt neergeschoten. Zwaargewond wordt hij naar het ziekenhuis gebracht. Deze gebeurtenis brengt hen nog dichter bij elkaar. Gelukkig verloopt de operatie van Reb goed en kan iedereen na het kamp zijn leven weer oppakken. Personen Josi: Gedraagt zich onopvallend, in de loop van het verhaal wordt ze zekerder. Ze wordt verliefd op Thomas. Later wil ze graag schrijfster worden. Thomas: Thomas komt heel zelfverzekerd over, maar hij wordt snel driftig en dan heeft hij zichzelf niet meer in de hand. Hij heeft veel verdriet over Thaïs een goede vriendin van hem die is overleden aan kanker. Hij wil later graag beroepsfotograaf worden. En hij wordt ook verliefd op Josi. Reb: Reb is een afkorting van Rebel. Hij heet eigenlijk Robin maar hij laat zich Reb noemen. Hij doet zich veel stoerder voor dan dat hij is en hij heeft een moeilijke jeugd gehad doordat zijn vader aan de drank was. Aicha: Aicha is een Marokkaans meisje. Maar ze wil liever niets met haar achtergrond te maken hebben. Ze is van huis weggelopen omdat ze moest trouwen met een man met wie ze niet wilde trouwen. Toen is ze in een kraakpand terechtgekomen waar ze leefde van het zakkenrollen. Khalid: Khalid is een Marokkaanse jongen en een echte vechtersbaas. Hij kan geweldig goed voetballen en ook maakt hij graag beelden en tekeningen. Hij voelt zich vaak gediscrimineerd, maar geleidelijk leert hij dat hij evenveel waard is als een blanke. Doris: Doris doet zich veel stoerder voor dan ze is. Ook zij heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar ouders zijn nadat hun bedrijf failliet is gegaan in de versukkeling geraakt. Haar vader is aan de drank geraakt en haar moeder is pillen gaan gebruiken. Doris is opgepakt omdat ze met een gestolen motor een ongeluk heeft veroorzaakt. Later wil ze graag dierenarts worden. Freya & Mich: Mich en Freya zijn een echtpaar. Hun enige rol in het verhaal is op de jongeren letten en hen de opdrachten laten uitvoeren.
Probleem en afloop De jongeren die moeten deelnemen aan het kamp zitten in de knoop met hun leven. Doordat ze opdrachten uit moeten voeren waarbij samenwerking belangrijk is, worden ze steeds meer een groep. Er wordt over hun verleden gepraat en aan het einde kunnen ze weer verder met hun normale leven, zonder achtervolgd te worden door hun verleden. Titelverklaring De zes staat voor de zes afzonderlijke leden van de groep. De zeven is de groep zelf aan het einde van het verhaal, als de zes jongeren één zijn geworden. De groep wordt dus als zevende lid geteld. Genre Het hoofdgenre is epiek. Dit verhaal is een psychologische roman. Perspectief Alwetende vertelsituatie Open plekken/spanning Niet veel, alleen de herinneringen die steeds door de hoofden van de jongeren flitsen, daardoor wordt je benieuwd naar wat ze eigenlijk hebben gedaan. Climax Die ligt op het punt dat Reb neergeschoten wordt. Einde Het verhaal heeft een gesloten einde. De 6 jongeren pakken vol goede moed het leven weer op en sommigen willen zelfs gaan studeren. Er is weer hoop. Plaats Een kamp in de Ardennen.
Tijd Vanaf het begin tot het einde van het verhaal verloopt een periode van 5 dagen. Taalgebruik Het taalgebruik is makkelijk. Er worden nauwelijks moeilijke woorden gebruikt. Opbouw Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld. Je komt heel veel te weten door wat de personen denken. Mening Ik vond het een mooi boek. Je kunt je perfect inleven in de personen, al weet je vaak nog niet wat er aan de hand is. Of waarom ze iets niet kunnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zes maal een is zeven door Gerda van Erkel"