Word toch wakker! door Ellen Tijsinger

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1130 woorden
  • 24 juli 2007
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 5 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
185
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1989 Genomineerd) , Kinderjury 13-16jaar (1989 Genomineerd)

Boekcover Word toch wakker!
Shadow
Word toch wakker! door Ellen Tijsinger
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Word toch wakker!
1. De auteur van het boek ‘Word toch wakker!’ is Ellen Thijsinger, het boek is
uitgegeven in 1990 door Drukkerij C.Haasbeek bv.
2. Ik vond het boek begrijpelijk, de reacties van de personen begreep ik wel. Ik
vond het boek ook echt, want het zou best werkelijk kunnen gebeuren. Ook
vond ik het spannend, of Tim ooit nog wakker zou worden. Het zette me ook
aan het denken, zoiets kan jou ook overkomen. Het liet me ook meeleven. Je
las hoe verdrietig die mensen in het boek waren.

3. ‘Word toch wakker!’ komt van Tim die in coma ligt en iedereen wil dat hij
wakker wordt, vandaar de titel.
4. De 2 belangrijkste personen zijn Jasmijn en Tim. Tim is eigenwijs, want hij
doet wat hij wil en daardoor wordt hij aangereden en komt hij in coma. Verder
weet je niet veel over Tim, omdat hij al bij de eerste bladzijde verongelukt.
Jasmijn is zelfstandig en volwassen, ze past vaak op haar broertjes en doet de
meeste dingen zelf. Ook is ze verdrietig over het ongeluk van Tim. Ze gaat
ook haar eigen weg, ze gaat de eerste keer alleen op bezoek bij Tim.
5. Het boek speelt zich af in een stad. Daar gaat het van de school, naar het café,
hun huis, het ziekenhuis en de winkels. In het verhaal verlopen heel wat
maanden, want Tim ligt in coma. Maar na een aantal maanden wordt hij naar

een andere afdeling gebracht, omdat het al te lang duurt voordat er een
verbetering komt.
6. word toch wakker!
Jasmijn, Dump en Tim helpen Margo en Joep graag met het maken van poppen voor de poppenkraam. Als ze op een middag weer helpen en naar huis gaan wil Tim niet mee, Jasmijn en Dump gaan alvast. Dan gaat Tim ook naar huis, hij let niet op en word aangereden. Zo raakt hij in coma. Het gezin van Tim is erg overstuur. Daarom besluit Jasmijn om haar moeder te helpen met het werk in huis. Ook past ze regelmatig op Dump en Vincent haar kleine broertjes als haar ouders naar Tim gaan. Na een maand durft Jasmijn zelf ook naar Tim. Ze schrikt van de apparaaturen om Tim heen. De verpleger Hans legt alles aan haar uit, ze krijgt een hechte band met hem. Ze gaat nu elke week 2 keer naar Tim.
De volgende dag gaat Jasmijn met Hilde (haar vriendin) en Edwin (een vriend) poppen maken bij Margo en Joep. Jasmijn gaat werken aan de pop van Tim. Margo die over 5 maanden haar eerste kindje verwacht is druk bezig met het decor als de bel gaat. De moeder en vader van Jasmijn komen binnen met een grote doos taart, ze vertellen hun dat Tim zelf ademt. Jasmijn snapt het niet helemaal, ze is boos, waarom moet ik alles doen? Waarom wordt hij niet gewoon wakker? Nadat haar moeder iets in haar oor fluistert, verdwijnen alle nare gevoelens.
Een dag later komt Pieter de Wilde langs, de man die Tim heeft aangereden. Eerst snauwt ze tegen hem, maar later voelt ze zich toch wel op haar gemak. Hij is schilder en stopt zijn emoties in de schilderijen, net als Jasmijn dat doet in haar tekeningen. Hij vertelt haar over zijn schuldgevoel, Jasmijn krijgt zo medelijden met hem en een beetje meer respect voor hem. Dan komt haar vader thuis veel vroeger dan normaal. Hij zegt dat hij naar huis is gestuurd, omdat hij niet in staat was om te werken.
Als Jasmijn de volgende dag met Hilde en Edwin naar het café gaat, barst ze in tranen uit. Al die ruzies thuis, alle klusjes die ze moet doen, het medelijden met Piet, de streken van Dump, Vincent die veel vaker huilt dan anders en dan nog haar vader die misschien werkloos wordt. Loek (een jongen uit de 3de klas die het hele verhaal heeft gehoord) stelt voor om met haar mee te gaan naar Tim. Als dat is gebeurd krijgt Jasmijn vreemde gevoelens in haar buik.
Met Sinterklaas krijgt Jasmijn een cassetterecorder, ook mag ze het geluid en lichteffecten in het nieuwe poppenspel van Joep en Margo doen. Dan wordt er gebeld, ze horen dat Tim 41 graden koorts heeft en dus in levensgevaar is. Ze gaan snel naar het ziekenhuis, maar de volgende dag is zijn temperatuur al gedaald.
Die nacht droomt Jasmijn, het gaat over Tim. Net als de droom opgang is, schrikt ze wakker. Ze pakt haar cassetterecorder en vertelt haar droom, zodat ze haar mooie droom met Tim kan delen. Als ze deze droom aan Pieter de Wilde vertelt, belooft Piet haar om een schilderij te maken over de droom.
Als hij deze een week later brengt, hangen ze hem eerst een tijdje thuis op. Iedereen vindt hem mooi en wordt er vrolijk van.
In de kerstvakantie doet Jasmijn mee aan het poppenspel van Joep en Margo. Alles gaat gelukkig goed en Jasmijn voelt zich al een echte poppenspeelster. De volgende dag wordt Margo naar het ziekenhuis gebracht, omdat ze rust moet hebben voordat de baby komt. Margo laat Jasmijn de babykamer inrichten. Jasmijn die stiekem een beetje verliefd is op Loek, gaat samen met hem wandelen. Dan ziet ze haar vader in het café, ze gaan naar binnen, dan vraagt Jasmijn aan haar vader wat hij hier doet. Haar vader vertelt haar dat hij niet ontslagen is, maar dat hij tijdelijk naar huis is gestuurd. Aan Jasmijn’s moeder heeft hij niks verteld, omdat ze al veel moeite heeft met Tim, het zou het alleen nog maar erger maken. Jasmijn vindt dat hij het moet vertellen, maar ze zegt het niet tegen haar moeder.
Ze gaan de volgende dag naar Tim om de aquarel op te hangen van Pieter de Wilde. Tim is net verhuisd naar de kinderafdeling, omdat het te lang duurt voordat er verbeteringen zijn. Jasmijn probeert zoveel mogelijk tegen hem te praten, ook laat ze de cassette recorder afspelen. Af en toe beweegt Tim al een klein beetje, maar hij is nog steeds niet wakker.
Op Jasmijn’s verjaardag geeft Loek haar een grote bos rozen en een kus, Jasmijn is helemaal blij. Als ze die week op bezoek gaat bij Tim zegt ze dat hij zijn ogen open moet doen! Op dat moment ziet ze zijn ogen bewegen ze gaan moeizaam open, Tim is ontwaakt. Hij kijkt naar de aquarel en lacht, ook kijkt hij naar de kijkdoos die Dump voor hem heeft gemaakt. De weken daarna leert Tim praten en bewegen, beetje bij beetje gaat hij vooruit. Thuis is het een stuk gezelliger en ook is de baby van Margo geboren, Ruben. Haar huiswerk gaat ook beter, want daar had ze tijdens de coma van Tim niet veel tijd voor. 3 Maanden ongeveer na het ontwaken van Tim mag hij naar huis en dat wordt natuurlijk uitgebreid gevierd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Hi, voor een project op school moet ik recensies van dit boek hebben voor een advertentie... Zouden 2 mensen (of meer) een korte recensie over dit boek (2 of 3 zinnen) kunnen zetten in de reacties? Alvast bedankt!

2 jaar geleden

Andere verslagen van "Word toch wakker! door Ellen Tijsinger"