Wonderkinderen door Thea Beckman

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 640 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1984
Pagina's
126
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Wonderkinderen
Shadow
Wonderkinderen door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A. Algemene gegevens

1. Schrijfster: Thea Beckman
2. Titel: Wonderkinderen
3. Uitgever , plaats en jaar van uitgave: Lemniscaat Rotterdam 1984
4. Genre: Probleemboek
5. Hoofdpersonen: Wijntje en Tom
Wijntje is een meisje van tien jaar oud. Ze kan heel goed leren. Haar moeder is lerares en haar vader is striptekenaar.
Tom is een jongen van tien jaar oud. Hij kan ook heel goed leren. Zijn vader is elektricien en zijn moeder doet het huishouden. En hij heeft twee broers.

B. Beschrijving van de inhoud

6. Bijpersonen: De vader en moeder van Wijntje en Tom. De broers van Tom .

7. Waar spelen de gebeurtenissen zich af ?: Op school
8. Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af?: Ongeveer in deze tijd
9. Wat is het belangrijkste probleem in het boek?: Dat hij naar het gymnasium wil en dat hij dat niet mag.
10. Hoe begint het verhaal?: Wijntje en Tom gaan naar de brugklas
11. Hoe loopt het verhaal af?: Dat hij toch naar het gymnasium mag
12. Waarop slaat de titel?: Wijntje en Tom kunnen heel goed leren en worden daardoor gezien als wonderkinderen.

Samenenvatting
Wijntje komt voor het eerst op haar nieuwe school in de brugklas. Eerst wordt er vreemd tegen haar aangekeken, want ze is pas tien jaar oud. Op de basisschool heeft ze twee keer een klas overgeslagen omdat ze zo goed kon leren. Nu gaat ze naar het gymnasium. Op de basisschool deed ze alles samen met Tom, die net zo goed in leren was als zij. Samen leerden ze en samen brachten ze hun vrije tijd door. De meester van de basisschool wilde dat ze allebei naar het gymnasium gingen, maar de vader van Tom wil dat niet. Hij is elektricien, en Toms oudere broer leert daar ook voor. Dat vindt hij een uitstekend beroep en dus moet Tom dat ook gaan doen. Wijntje en haar ouders wonen, in zijn ogen, in de rijke buurt en vinden hun maar minder belangrijk. Tom heeft soms goede ideeën voor de strip van de vader van Wijntje. Wijntje went al snel op school, ze heeft weinig vrienden, maar dat vindt ze niet erg. Ze mist Tom wel erg, want hij zat op het zelfde niveau als zij. Tom heeft het totaal niet naar zijn zin. De theoretische vakken zijn te makkelijk, de praktijkvakken vindt hij niet leuk. Zijn vader wordt boos als hij met een slecht rapport thuis komt. Verder wordt hij op school nog wel eens te grazen genomen, hij is pas tien en dus klein. De vader van Wijntje heeft ook nog geprobeerd de vader van Tom over te halen, maar deze is en blijft eigenwijs. Tom besluit zelf het heft in handen te nemen en een hongerstaking te beginnen. Zijn ouders nemen hem daarbij niet serieus totdat hij bij de dokter flauw valt van de honger. Hij moet opgenomen worden in het ziekenhuis. Zijn ouders begrijpen langzaam dat ze een verkeerde keus hebben gemaakt, zeker na een gesprek met de kinderpsycholoog. Deze heeft uitgebreid met Tom gepraat en erachter gekomen wat de problemen zijn. Ook hij is ervan overtuigd dat hij naar het gymnasium moet. Hij moet ook weer met Wijntje omgaan omdat het beiden bijzondere kinderen zijn. Ze kunnen goed met elkaar opschieten omdat ze een zelfde soort (wonder)kinderen zijn. Tom mag na de zomervakantie naar het gymnasium, hij wil geoloog worden, maar wil dit nog niet aan zijn ouders vertellen omdat ze nu denken dat Tom minister of dokter wordt. Wijntje wil pianiste worden, ze oefent al jaren. Ook zij heeft dat nog niet aan haar ouders verteld want ze denkt dat haar moeder, die wiskundelerares is , wil dat zij ook wiskundelerares wordt.

C. Mening

Ik vind het wel een leuk boek alleen op het begin was het heel saai.

Ik vind het een leuk boek omdat het over de brugklas gaat en dat er kinderen van 10 en 11 jaar heen gaan en dat is wel bijzonder.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wonderkinderen door Thea Beckman"