Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wonderkinderen door Thea Beckman

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Wonderkinderen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 996 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
59 keer beoordeeld

Boekcover Wonderkinderen
Shadow
Wonderkinderen door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Feitelijke gegevens Titel: Wonderkinderen
Auteur: Thea Beckman
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 1989 2. Samenvatting Het boek gaat over Tom Walma en Wijntje Vinholt. Ze zijn hele goede vrienden en hebben samen een paar klassen overgeslagen op de lage school. En als ze uiteindelijk 10 jaar zijn gaan ze eindelijk naar de middelbare school. Volgens de leraren op de lagere school zijn Tom en Wijntje wonderkinderen. Ze willen dan ook allebei graag naar het Gymnasium. Alleen is er 1 probleempje: Toms vader wil dat Tom naar het LTS gaat, omdat hij daar vroeger zelf ook op heeft gezeten. Samen proberen Tom en Wijntje van alles om zijn vader over te halen om hem naar het Gymnasium te laten gaan. Ze schrijven een brief waar heel groep 8 hun handtekening onder zet, Tom laat zijn rapport zien waar hij onvoldoendes staat voor vakken met techniek en negens en tienen voor de rest, Wijntje’s vader belt Toms vader op om hem over te halen, en Tom gooit uiteindelijk zelfs een tang door de ruit van het klaslokaal. Als Tom dan ook niet meer bij Wijntje langs mag komen weet hij niets meer te doen. En dan gaat hij in hongerstaking. In het begin denken zijn ouders dat hij nep doet, dat hij, als zij niet kijken, wat eet. Maar Tom wordt steeds dunner en bleker. Uiteindelijk gaan ze naar de huisarts toe, die hun pillen voorschrijft. Tom neemt ze niet in. Later moet hij terugkomen bij de arts, die tegen hem schreeuwt en zegt dat hij domme dingen doet en dat hij zich aanstelt. Dan valt Tom flauw en komt in het ziekenhuis terecht. Nadat hij daar een tijdje heeft gelegen en weer een beetje heeft gegeten, moet hij naar een psycholoog toe, en daar heeft hij een lang gesprek mee. Hij vertelt dat ze op school zo dom tegen hem doen, dat ze zeggen dat hij maf is. Als de psycholoog dan ineens vraagt of hij zijn ouders dom vindt, weet hij daar geen antwoord op. Hij moet antwoorden geven die hij niet wil geven. En als het gesprek dan ook ineens is afgelopen, flapt hij er vanalles uit. Dat hij een verwaand kind is, dat hij zichzelf te goed vindt voor het LTS, en dat hij toch weer in hongerstaking gaat als hij nog niet naar het Gymnasium mag. Hij zegt dat hij zich niet dommer voordoet als dat hij is, want daar is hij te verwaand voor. Als je psycholoog niet boos wordt, maar glimlacht, is hij heel verbaasd. Die psycholoog heeft kort daarna ook een gesprek met de ouders van Tom. Hij vertelt hen wat hij van Tom vindt, dat hij hem erg slim vindt. En eindelijk vindt de vader van Tom het goed dat Tom naar het Gymnasium gaat. En dan komt alles uiteindelijk goed en kan Tom naar het Gymnasium. 3. Motivatie Ik had al een paar boeken van Thea Beckman gelezen en in de bibliotheek had ik de achterkant gelezen en het leek mij wel een mooi boek. Ik heb er ongeveer een week over gedaan om hem te lezen dat was ongeveer 2 weken geleden.
4. Belangrijke personen De 2 hoofdpersonen in dit boek zijn: Wijntje en Tom
Wijntje Vinholt: Wijntje is een 10 jarig meisje en is hoogbegaafd. Ze heeft groep 3 en 5 overgeslagen waardoor ze pas 10 is als ze naar de brugklas gaat. Ze had een CITO score van 549. Tom Walma: Tom is net als Wijntje hoogbegaafd, ook hij is pas 10 jaar oud als hij naar de brugklas gaat. Hij had een CITO score van 550. Hij wil net als Wijntje naar het gymnasium maar, van zijn ouders moet hij naar de L.T.S. 5. Titeltoelichting Dit boek heet wonderkinderen omdat, Wijntje en Tom eigenlijk wonderkinderen zijn ze zijn namelijk allebei zeer hoogbegaafd. 6. Tijd & Plaats Dit boek speelt zich in ongeveer een schooljaar af. Meeste van de tijd speelt zich af op school, bij Tom of Wijntje thuis of in de bibliotheek. 7. Genre Het genre is vriendschap omdat, Wijntje en Tom al heel lang vrienden zijn en veel voor elkaar over hebben, zo bedenkt Wijntje allerlei manieren om Tom toch op de L.T.S. te krijgen. 8. Biografie Thea Beckman Informatie van Internet: Thea Beckman is een schrijfster die vooral boeken schrijft voor kinderen boven de 11 jaar. De meeste boeken die ze heeft geschreven spelen zich af in het verleden. Maar er zijn ook boeken die nu of in de toekomst spelen. In haar ben boeken vanaf de eerste blz in het verhaal en leef je met de hoofdpersonen mee. Deze verhalen worden spannend vertelt van begin tot eind. De hoofdpersoon is vaak een meisje met een sterke wil en veel moed. Thea Beckman vindt gezond verstand en verdraagzaamheid heel belangrijk. Maar zij heeft wel weer een hekel aan bijgeloof, oorlog en geweld. Dat zie je ook heel vaak in haar boeken. Een aantal boeken door Thea Beckman geschreven zijn: - Kruistocht in spijkerbroek - Geef me de ruimte - Wij zijn wegwerpkinderen - Kinderen van moeder aarden - Hasse Simonsdochter - De val van de Vredeborch - Saartje Tadema - Wonderkinderen 9. Eigen Mening Ik vond het een heel mooi boek. Het is een boek dat je in een keer uit wil lezen. Dit boek is heel mooi verteld. De leukste persoon vind ik: Wijntje, omdat ze Tom blijft steunen en plannetjes blijft bedenken om Tom van de L.T.S. af te krijgen en te zorgen dat hij naar het gymnasium kan. De stomste persoon vind ik: meneer Walma, de vader van Tom, hij zorgt ervoor dat Tom naar een school gaat waar hij zich helemaal niet thuis voelt. Ik vond het heel zielig voor Tom dat hij niet naar de school van zijn eigen keuze kon en zelfs in hongerstaking moet gaan om zijn ouders te overtuigen dat hij echt naar het gymnasium wil en niet naar de L.T.S. Wat ik nog wel had willen weten was of Tom en Wijntje later nog zijn geworden wat ze wilden worden. Wijntje een pianiste en Tom geoloog.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wonderkinderen door Thea Beckman"