Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Woestepet door Henri van Daele

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Woestepet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas aso | 860 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
21 keer beoordeeld

Boekcover Woestepet
Shadow
Woestepet door Henri van Daele
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
*Wat voor soort boek is het? de genres ‘streekroman’ en ‘avonturen’ zijn toepasselijk op dit verhaal, maar het hoofdgenre is zeker ‘historisch’. Waar en wanneer speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich af in het kleine Vlaamse dorp Krekenlaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer bepaald in het jaar 1944, wanneer de oorlog ten zijn einde loopt. *Waarover gaat het? Wat is de hoofdzaak? In het Vlaamse dorpje Krekenlaar dringt de Tweede Wereldoorlog door. Wanneer twee 'foute' politieagenten worden vermoord, wordt de potige slagersknecht Pieter opgepakt. Zijn jonge vrouw Angèle, die erg lijdt onder de afwezigheid van haar man, wordt opgevangen door verzetsvrouw Cleo, die iedere avond Duitsers ontvangt in haar cabaret in café “'t Einde van de Wereld”. Angèle gaat dansen in Cleo’s cabaret, met groot succes. In het cabaret wordt ze verliefd op een Duitse officier en krijgt een kind van hem. Na de bevrijding wordt ze door de 'brave' dorpsbewoners als moffenhoer zo toegetakeld dat ze krankzinnig wordt. Haar zoontje Woestepet groeit op bij zijn drankzuchtige tante Jeanne, bij Pieter, zijn vader denkt hij, en bij Cleo. Als hij, elf jaar oud, ontdekt wat er met zijn moeder is gebeurd en wie zijn echte vader is, raakt hij geheel van slag en gaat naar een opvangtehuis. Daar raakt hij bevriend met de dromerige Henri die zijn eigen problemen heeft.
*Geeft de titel de hoofdzaak weer? Nee, het verhaal gaat niet hoofdzakelijk over Woestepet. Het verhaal is een combinatie van drie verhalen. In het eerste verhaal over Pieter, Elias en Angèle wordt de voorgeschiedenis in een snel tempo uit de doeken gedaan. Het zogezegde tweede verhaal vertelt over Woestepet en de kleine Henri van Daele, een doodgewone, wat afzijdige jongen met het hoofd in de wolken. Het derde en laatste verhaal brengt deze twee, toch wel bijzondere jongens, samen in “Het Huis aan ’t Klaverke”. Een betere titel zou zijn “Oorlog in Krekenlaar”. *Welke zijn de belangrijkste personages en in welke relatie staan ze tot elkaar? Pieter zit in het verzet met een aantal vrienden van hem en is getrouwd met Angèle. Cleo vangt Angèle op als Pieter opgepakt wordt. Woestepet is het zoontje van Angèle en een Duitse officier, Heinchen. Als Woestepet naar de instelling moet, raakt hij bevriend met Henri. *Wat voor mensen zijn het? Pieter is een simpele burger, niemand had van hem verwacht dat hij in het verzet zou zitten. Angèle is een schat van een vrouw. Ze houdt zielsveel van Pieter. Woestepet is een soms deugniet. Hij helpt Cleo altijd zo goed en zo kwaad als hij kan, maar tante Jeanne vindt hem een hopeloos geval. Henri is een dromer. Hij leest veel, soms te veel. Hij kan verhalen halen uit de wolken. *Met welk probleem worden ze geconfronteerd? Als Pieter wordt opgepakt, krijgt Angèle het erg hard te verduren. Haar enige echte steun is Cleo. Als ze bij Cleo danseres wordt om geld bij te verdienen, wordt ze verliefd op Heinchen en ze krijgt een kind van hem. Door het gemis van Pieter en doordat ze een moffenkind heeft gebaard, slaan bij haar de stoppen door. Wanneer Woestepet te weten komt dat zijn echte papa niet Pieter is, maar één of andere Duitser, is dat voor hem de laatste druppel. Henri verzint verhalen die hij uit de wolken verzint. Zo ziet hij uit een wolk Schele Mosterd, een heuse piratenkapitein, opduiken die hem mee op strooptcoht neemt naar de Grand Bazar. Tot de grenzen tussen realiteit en verbeelding helemaal vervagen en de stoppen doorslaan. Wordt dat probleem opgelost en welke gevolgen heeft dit voor hun karakter en/of opvattingen? Leg uit. Henri en Woestepet worden elkaars “therapeuten”: ‘Henri de schrijver’ zal opschrijven wat Woestepet beetje bij beetje vertelt, Woestepet brengt Henri met zijn echte geschiedenis weer met beide voeten op de grond. Als Pieter terug thuiskomt, wonderlijk genoeg nog levend en wel, hoort hij wat er gebeurt is met zijn geliefde vrouw. Met Angèle komt het niet meer goed. *Einde: Er was een happy-end, behalve dat Angèle nog steeds krankzinnig in een instelling zit. De afloop was niet voorspelbaar.
*Wat heeft volgens jou de schrijver met zijn boek willen bereiken? Hij heeft ons natuurlijk willen ontspannen met dit boek. Maar toch ons laten nadenken over wat er in die tijd wel allemaal gebeurt is. Hier volgen wij het leven van gewoon een aantal mensen uit een dorpje waar de oorlog nog niet echt was doorgedrongen. Toch zijn daar verschrikkelijke dingen gebeurt. *Wat vond je het slechtste aan het boek en wat vond je het beste aan het boek? Leg uit. Het boek was heel realistisch, omdat Henri van Daele het allemaal ook zelf heeft meegemaakt. Het was ook boeiend en interessant om te lezen. Er is niet echt iets wat ik slecht vond aan dit boek. *Heb je er voor jezelf iets aan gehad om dit boek te lezen? Leg uit. Ja, ik heb nu een beter inzicht op wat er gebeurd is. Het is een boek dat handelt over de oorlog, maar de schijnwerpers worden op een klein dorpje gericht. Hier gebeurt relatief nog maar weinig tegenover in vele steden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Woestepet door Henri van Daele"