Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wit zand door Kristien Hemmerechts

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Wit zand
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 940 woorden
  • 30 april 2012
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7
7 keer beoordeeld

Boekcover Wit zand
Shadow
Wit zand door Kristien Hemmerechts
Shadow

1.6 Boekenpromotie ‘Wit Zand’
Het boek dat ik gelezen heb is ‘Wit Zand’ van Kristien Hemmerechts.

Wit Zand
Het gaat over Elisabeth Appelmans, een gescheiden moeder van twee kinderen die samen met haar minnaar Paul voor een weekend weggaat naar Wissant, in het noorden van Frankrijk. Ze verblijven in het hotel ‘Le Bateau Guizzantois’, eigendom van Jacques, een norse weduwnaar. Elisabeth kan niet tegen het onbeschofte gedrag van Jacques en zijn personeel en keert na één nacht al terug naar huis. Paul besluit om toch nog te blijven.

Wanneer Elisabeth thuis komt breekt de hel los, want haar oudste zoon Marius heeft een meisje doodgereden. Elisabeth weigert echter hem te bezoeken in het ziekenhuis, want ze is bang dat hij helemaal geen emotie zal tonen. Terwijl Elisabeth van de schok bekomt, maakt Paul het terug goed met de hotelbaas. Maar de problemen stapelen zich op; Marius is weggevlucht uit het ziekenhuis omdat niemand hem kwam bezoeken, Elisabeth zit met veel vragen over Marius’ verleden, Paul kan zich niet losmaken van de herinneringen aan zijn moeder en zijn overleden echtgenote, er zijn problemen met neo-nazi’s die de bunker van Jacques, die hij wou omtoveren tot een oorlogsmuseum, volgeklad hebben en er worden steeds meer spullen en geld gestolen in het hotel.

Als laatste gebeurt er een drama; Pipo, het halfgekke zoontje van Jacques, schuift uit op de keldertrap en sterft. De vraag is of Elisabeth terug in contact zal komen met Paul en Marius en of Jacques zijn hotel niet zal sluiten.

In dit boek geeft Kristien de verhouding tussen ouders en hun kinderen weer, seksualiteit, het verlangen naar liefde, de aantrekkingskracht en het wantrouwen tussen mannen en vrouwen en de eeuwige angst voor de dood.

Kristien Hemmerechts
Kristien Hemmerechts is een Vlaamse schrijfster die op 17 augustus 1955 geboren is in Brussel. Ze is de dochter van Karel Hemmerechts, die je heel misschien kent als voormalig journalist bij de VRT. Kristien ging na de middelbare school Germaanse filosofie studeren aan de Katholieke Universiteit van Brussel en aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Haar eerste werk als schrijfster van fictie was in 1986. Ze gaf toen drie Engelstalige verhalen in de bundel ‘First Fictions, Introduction 9’ uit. Het is met haar eerste roman ‘Een zuil van Zout’ uit 1987 dat ze in de prijzen viel. Ze kreeg hiervoor de Prijs van de provincie Brabant. In 1990 kreeg ze ook nog eens de Vlaamse driejaarlijkse Staatsprijs voor proza en in Nederland viel ze verschillende keren in de prijzen. In haar verdere carrière wordt ze nog vaak in de bloemetjes gezet.

Kristien Hemmerechts schrijft romans, verhalen, reisverhalen enzovoort. Iets wat vaak voorkomt in haar fictiewerk zijn personages die niet in staat zijn om een greep op het leven te krijgen omdat ze nog door gedachten van het verleden geteisterd worden. Vaak biedt seks dan een vlucht uit die dagelijkse werkelijkheid. Ook kenmerkend is dat ze vanuit een eenvoudig en herkenbaar gegeven in haar boek begint; bv. een sterfgeval, maar er dan een complex geheel van maakt met verschillende verhaallijnen, wat het soms moeilijk maakt om te kunnen volgen.

Kristien Hemmerechts schrijft al jaren regelmatig recensies over Engelstalige literatuur voor Vlaamse en Nederlandse kranten. Ze heeft een tijd columns geschreven voor ‘De Morgen’ en ze geeft regelmatig lezingen en voordrachten over haar eigen werk en over de literatuur in het algemeen. Verder heeft ze een aantal scenario's geschreven voor korte films en heeft ze Engelstalige auteurs geïnterviewd voor de krant of de televisie.

Momenteel is Hemmerechts hoofddocente Engelse letterkunde aan de Katholieke Universiteit van Brussel en docente creatief schrijven aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen. In 2008 stelde ze het negentiende Groot Dictee der Nederlandse Taal op, met als titel ‘Hartenpijn’. Hiermee was ze ook de 1e Vlaming die het dictee opstelde.


Mening
Ik ben van mening dat ‘Wit Zand’ niet echt een interessant boek is. Het was soms moeilijk te volgen door de verschillende verhaallijnen. Door die verschillende verhaallijnen zijn er natuurlijk heel wat gebeurtenissen, maar ik heb geen enkel moment spanning gehad bij het lezen. Als ik het boek in mijn vrije tijd had gelezen, zou ik na 50 pagina’s gestopt zijn, ik vond het geen slecht boek, maar ook geen goed. Ik denk dat ik meer had verwacht van zo’n bekende schrijfster als Kristien Hemmerechts. Volgens mij liggen psychologische boeken niet echt binnen mijn genre, ik hou wat meer van actie en spanning in een boek.


Voorlezen
Ik ga nu het stuk voorlezen wanneer Pipo sterft. Jacques kwaad is op zijn zoon omdat hij denkt dat hij degene is, denkt hij, die voortdurend steelt in het hotel. Als straf duwt hij hem in de kelder, maar dit loopt dus slecht af.


Uitleg cover
Op de cover zien we ‘Wit zand’ als titel, en ook op de foto zien we wit zand. Wit zand komt namelijk van ‘Wissant’, het Franse dorpje waar Elisabeth en Paul in een hotel verblijven. Op de laatste pagina wordt de rol van ‘wit zand’ duidelijk voor het hele verhaal. Paul fluistert dan namelijk in Elisabeths oor: “Ooit zal wit zand zich over ons sluiten, zoals het zich heeft gesloten over Pipo die stierf op een trap, en over het meisje dat werd verpletterd tussen een auto en een boom, en over Maja die ik nooit echt heb gekend. Het zal onze neus en mondholte vullen, onze oren en onze ogen.” Het duidt dus op het witte zand op het strand dat al wie daar ooit gesneuveld is, toedekt.

REACTIES

I.

I.

als je een nieuwe cover zou moeten bedenken voor het boek, wat zouden jullie dan nemen?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wit zand door Kristien Hemmerechts"