Weg van de zon door Lydia Rood

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 874 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 27 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 27 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
217
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Weg van de zon
Shadow
Weg van de zon door Lydia Rood
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Weg van de zon

Schrijver: Lydia Rood

Genre: dit is een avonturen roman, omdat 3 mensen elkaar ontmoeten bij een botsing.

Gebeurtenissen:

Het boek gaat over drie mensen die alledrie snel geld nodig hebben. Omdat het drie mensen zijn heeft de schrijver drie losse delen geschreven per hoofdstuk. Omdat de samenvatting anders door elkaar loopt en moeilijk te begrijpen wordt zal ik het per persoon samenvatten:

Manuel Dos Santos, hij komt uit Guatemala en is naar de VS gevlucht, hij woont dus illegaal daar samen met zijn broer, 2 zusjes, vader, moeder en tante in het oosten van Los Angeles.

Ze worden achterna gezeten door een schuldeiser die hun de grens had overgezet. Daarom gingen ze naar Las Vegas om geld proberen te winnen.

Darlynn Stokes, Ze woont samen met haar moeder, haar tante, haar kleine nichtje en haar tweelingbroer in het oosten van Los Angeles. Haar grote broer Ryder kwam een keer thuis met een rode pet. Het bleek dat hij bij een bende zat en hij moest van haar moeder het huis verlaten. Op een dag toen ze alleen thuis zat werd ze gebeld dat hij voor moord in de gevangenis zat en op borgtocht vrij kon komen. Daarom gingen zij (Darlynn+familie) naar Las Vegas om geld te verdienen.

Lester van Ness, Hij woont samen met zijn vader en moeder in Beverly Hills in west Los Angeles. Hij heeft net een auto gekocht. Hij rijdt nu elke dag naar school met de auto en leert een meisje genaamd Gretchen kennen. Ze kwamen op het idee om naar Las Vegas te gaan om daar samen rijk te worden.

Het samenkomen van Manuel, Darlynn en Lester en Gretchen:

Ze komen alledrie met een auto naar Las Vegas. Lester had gedronken en dacht dat hij alles onder controle had en ging alsnog rijden. De familie van Darlynn had al iets gewonnen en de rest op weg naar een gokhal om geld te winnen, ze botsten op elkaar op een kruispunt midden in Las Vegas. Niemand raakt gewond behalve Lester die er een dwarslaesie aan over houdt. Hierdoor moet hij de rest van zijn leven in een rolstoel zitten.

Hoofdpersoon: Darlynn Stokes, Manual Dos Santos en Lester van Ness


Belangrijkste bijpersonen: de familie van Manuel, de familie van Darlynn en Gretchen, de vriendin van Lester

Uiterlijk + karakter van belangrijkste personen:

Karakters van de hoofdpersonen.

- Manuel Dos Santos is een jongen van Latijns-Amerikaanse afkomst. Hij heeft een goed karakter. Hij gaat wel naar school maar denkt dat hij toch nooit zal bereiken wat hij wil worden.
- Darlynn Stokes is een intelligent donker meisje en zit op een speciale school voor intelligente kinderen ze heeft een goed sterk karakter. Wanneer ze erachter komt dat de toekomst er toch niet goed uitziet voor donkere mensen gaat ze minder leren en iets van haar leven maken.
- Lester van Ness is een blanke Amerikaan met rijke ouders, hij is heel aardig, heeft een goed karakter en doet aan honkbal, waar hij heel goed in is. Na het ongeluk waarbij zijn benen verlamd raken kan hij zijn honkbalcarrière wel vergeten maar hij wil toch doorleven en er iets van maken.

Veranderingen van de hoofdpersonen:

-Manuel:Eerst werkt hij heel hard voor school maar hij wordt later afgewezen voor de school waar hij opzit en ziet in dat het geen zin meer heeft en dan begint zijn straatleven.
-Darlynn: Eerst leert ze heel hard voor school en denkt ze dat ze makkelijk haar diploma haalt. Omdat ze later ziet dat de toekomst er voor donkere mensen niet goed uitziet gaat ze minder leren voor school en dus iets van haar leven maken.
-Lester: Hij maakt ook een ontwikkeling door zijn handicap. Hij moet zijn hele leven nu aanpassen aan zijn handicap.

Is het verhaal realistisch?

Ja, het is realistisch, het komt geloofwaardig over.

Perspectief:

Het is allemaal (alle 3 de verhalen) in het ik-perspectief geschreven.

Tijd:

- Het speelt zich zeker af in een halve week niet veel vroeger want ze hadden auto’s.
Dat is wel belangrijk want anders konden ze nooit naar Las Vegas.

Vertelde tijd:

- De vertelde tijd is ongeveer een halve week. Het verhaal gaat over een periode van ongeveer drie weken omdat het begint dat Lester over 2 weken naar Las Vegas gaat met Gretchen en daar ongeveer 1 week is gebleven door het ongeluk.

Plaats:

Het verhaal speelt zich af in Los Angeles en een beetje in Las Vegas. De drie hoofdpersonen wonen in het begin allemaal in een ander deel van Los Angeles. Ze komen later allemaal bij elkaar in Las Vegas.

Is de plaats belangrijk?

Het zou ook in bijv. Afrika afgespeeld kunnen hebben maar niet in Nederland want daar zijn (bijna) geen illegale vluchtelingen die in krottenwijken wonen.

Is het chronologisch verteld?

Alles werd chronologisch verteld, in een goede volgorde.

Flashbacks: het moment dat Lester terug dacht aan die ene keer dat hij voor het eerst ging gokken met zijn ouders. Zijn ouders gaven hem de duurste fiches en hij zette alles op 1 cijfer in en won.

Beoordeling:

Ingewikkeld maar wel goed.

Ingewikkeld omdat er 3 verhalen door elkaar worden verteld dat je soms niet meer weet wie wie is.
Goed omdat er allerlei verschillende dingen gebeuren zoals verliefd worden, spanning, verdriet enz.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Weg van de zon door Lydia Rood"