Weg uit de Peel door Jacques Vriens

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1208 woorden
  • 3 mei 2007
  • 84 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 84 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
192
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1998 Genomineerd)

Boekcover Weg uit de Peel
Shadow
Weg uit de Peel door Jacques Vriens
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting

Janneke woont samen met haar 2 broertjes Lowie en Tinuske, haar zusje Netje en haar oudere broer Nard samen met hun ouders in de Peel. Ook al houd Janneke nog zoveel van de Peel en doet ze niks liever dan in haar eigen bosje zitten dat midden in de Peel is, wil ze er toch graag weg, weg van de armoede weg van haar moeder die haar vaak slaat en zo vaak boos op haar is en weg van de plaats waar jonge kinderen al moeten werken in de Peel. Janneke droomt ervan om ooit juf te worden, volgens haar meester ‘meester Kanters’ kan ze dat wel doen alleen haar moeder is het daar niet mee eens ze moet haar moeder helpen met de kinderen en het huishouden en ze kunnen het al helemaal niet betalen. Meester Kanters en haar broer Nard zitten in een vakbond dat opkomt voor de arbeiders die hard in de peel moeten werken voor weinig loon, Janneke heeft al haar hoop op die vakbond gezet, maar als dat op laatst ook niet meer goed uitpakt, loopt ze op een avond weg en gaat op zoek naar Willem.

Personen

Hoofdpersoon: Janneke
Janneke is een meisje die lief en zorgzaam is, soms dan heeft ze ook een uitbarsting van woede zij noemt dat altijd een uitbarsting van een vulkaan. Ze moet vaak voor haar zusjes zorgen, maar gaat ook vaak naar haar bosje in de peel waar ze altijd weer tot rust komt


Bijpersoon: Willem
Willem ook wel Rooie genoemd omdat hij rood haar heeft, Hij is de zoon van de stroper en is van school “getrapt”.Hij weet veel van de natuur en is zelf nu ook een stroper. Hij woont in een Peelhut met zijn vader midden in de Peel die onvindbaar voor de veldwachter. Hij is een aardige jongen maar kan soms ook heel fel zijn. Hij is ook een hele goede vriend van Janneke, ze zijn zelfs verliefd op elkaar.

Bijpersoon: Moeder
In dit verhaal is de echte naam niet bekend. Zij is de moeder van Janneke en is een niet altijd aardige moeder ze slaat vaak haar kinderen, maar af en toe heeft ze ook iets wat weer een hele andere kant van haar is, een bezorgde moeder.

Bijpersoon: Meester Kanters
Meester Kanters is een meester van Janneke hij is een aardige man en is betrokken bij de belangen van de arbeiders en kinderen die in de Peel leven. Hij is de voorzitter van een vakbond voor arbeiders en probeert er voor te zorgen dat de arbeiders minder hoeven te werken en meer geld krijgen.

Bijpersoon: Nard
Nard is de broer van Janneke, hij is een aardige jongen en altijd vrolijk zelf zit hij ook in de vakbond en is een vriend van Meester Kanters. Ook is hij altijd lief en is berijd om voor iets belangrijks te vechten.

Bijpersoon: Pastoor
De pastoor is de man die de gebeden doet in de kerk en is een vriend van de familie Witlox omdat hij doet wat zij zeggen. Janneke beschrijft hem als een zwarte draak, omdat hij zo dik is en altijd een sigaar heeft. Janneke is sowieso niet de grootst vrienden van hem omdat hij aan haar heeft gezeten en zij heeft hem uitgescholden al viespeuk.


Bijpersonen: Familie Witlox
De familie Witlox is de familie die de peel bezit en die de peel werkers voor weinig geld veel en hard laat werken. Zelf zijn ze erg rijk en wonen in een groot huis, ook hebben ze een eigen winkel waar de mensen alleen maar eten kan halen voor een dure prijs. De familie Witlox geeft niks om de arbeiders en andere mensen.

Perspectief
Dit boek heeft een Hij/Zij perspectief, omdat de schrijver over de gebeurtenissen van Janneke Berkvens schrijft.

Plaats
Dit verhaal speelt zich af in de peel dat tussen de grens van Brabant en Limburg ligt.
Er gaan veel verhalen rond over de peel hoe veel mensen op een mysterieuze manier zijn verdwenen, maar ook over de heksen, geesten en vreemde geluiden die daar zijn. Ook al is de Peel zo mysterieus en gevaarlijk het is een heel mooi landschap, de eindeloze geelbruine vlakte met hier een daar wat stukjes grijze voorjaarsheide en het wit van een eenzame berkenboom.
De Heikant is het dorpje dicht bij de Peel, het is een klein dorpje en heeft maar één winkel die van de familie Witlox, verder is er nog een kleine school en nog wat huizen.

Tijd
Dit verhaal speelt zich af rond 1900, Toen waren er veel turfstekers die in de Peel moesten werken en moesten turfsteken. Het waren vooral arme arbeiders die hard en veel moesten werken voor heel weinig geld. De rijke Peelbazen bezaten de Peel en lieten de arbeiders werken voor hun. Het was ook rond de tijd dat veel arbeiders in opstand kwamen voor meer geld en minder lange werk dagen.

Dit verhaal heeft een periode van ongeveer één jaar. Het begint ongeveer aan het begin van het nieuwe schooljaar en Janneke wordt net aan het begin van de grote vakantie van school afgestuurd en dan duurt het een paar maanden tot de opstand begint.

Het verhaal wordt in een chronologische volgorde verteld.

Begin
Het verhaal begint op een manier dat je meteen een goede indruk krijgt waar het boek overgaat. De volgende zinnen zijn een stukje van het begin: Janneke rent over het zandpad. Ze wil weg. Weg van het benauwde huisje. Weg van de krijsende Tinuske. Weg van het gepest van Lowie en Netje. En vooral weg van haar moeder. Hierdoor merk je meteen dat Janneke de hoofdrol heeft en het moeilijk thuis heeft en dat ze het er niet leuk vind, dus weet je eigenlijk meteen wat voor soort boek het is.
Probleem en afloop

Het grootste probleem is dat Janneke het niet leuk vindt in de Peel de armoede, de mensen die alles doen wat de pastoor en meneer Witlox zeggen, dat ze geen juf mag worden en dat ze niet gewoon bij Willem mag zijn.

Het boek heeft een slecht maar ook goed einde, Janneke is met haar geit Witte weggelopen alleen het is niet duidelijk wat er met haar gebeurd is en het slechte is dat de mensen daar nog steeds in armoede leven en nog hard moeten werken voor weinig geld.

Het boek heeft een open einde want Janneke is weggelopen alleen niemand weet wat er met haar is gebeurt er gaan wel verschillende verhalen over een meisje met een geit rond: sommigen zeggen dat ze er nog steeds rondzwerft en op zoek is naar iemand waar ze veel van houd anderen zeggen dat ze haar hebben gezien in de Maaskant, en er gaat zelfs een verhaal over een circus waar ze jarenlang heeft opgetreden met een geit, ook zeggen veel mensen dat het onzin is en dat ze gewoon is verdronken in het moeras. Maar het allermooiste verhaal gaat over een Peelhut, na heel lang zoeken heeft ze haar geliefde terug gevonden en zijn samen in een Peelhut gaan wonen midden in de Peel waar ze samen oud zijn geworden.

Titel
De titel heeft te maken met de hoofdpersoon Janneke zij wil graag weg uit de Peel en wil juf worden daarvoor de titel “Weg uit de Peel”.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

er gaan helemaal geen verhalen rond over janneke. zij loopt samen met de geit witte weg en veder lees je er niks van.

14 jaar geleden

Andere verslagen van "Weg uit de Peel door Jacques Vriens"