Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Weerlicht door Caja Cazemier

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
Boekcover Weerlicht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1447 woorden
  • 5 februari 2009
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
20 keer beoordeeld

Boekcover Weerlicht
Shadow
Weerlicht door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel van het boek:
Weerlicht
Naam van auteur:
Caja Cazemier
Naam van de uitgever, jaar van verschijnen en druk:
Van Holkema en Warendorf, 1998, Druk word niet vermeld.

Mijn 1e persoonlijke reactie
Ik heb dit boek uitgekozen omdat mij de titel aansprak. Weerlicht is een titel waarbij je niet meteen iets kan bedenken waar het over gaat. Daarom leek mij dit wel een leuk boek. Ook de schrijfster Caja Cazemier vind ik heel goed en ik heb al veel boeken van haar gehad. Het lijkt mij ook een boek voor mijn leeftijd, want toen ik de achterkant las sprak het me aan. Ik had meteen zin om het te lezen. Het leek me ook een waarschijnlijk verhaal alles wat er gebeurd kan normaal ook gebeuren. Ik dacht dat het een spannend en droevig verhaal was.

Samenvatting
Michiel de Graaff is de vervanger van de docent Nederlands. Vanaf de eerste les krijgt Floor Michiel niet meer uit haar hoofd omdat ze verliefd op hem is. Ze kan haar hoofd niet meer bij de les houden, loopt extra rondjes door de school en ze fietst zelfs naar zijn woonplaats in de hoop hem daar tegen te komen. Floor weet niet hoe ze erover moet denken. Als ze in de klas zit, behandelt hij haar gewoon als de andere leerlingen maar buiten de lessen kan ze gezellig met hem praten en lijkt het alsof ze kennissen zijn. Ze praat met Michiel over boeken en leent ook boeken van hem.

Thuis op de computer typt Floor hele verhalen, brieven en gedichten over haar gevoelens voor Michiel. Op de sportdag gaan Floor en Michiel samen roeien. Daar heeft Floor het gevoel dat ze veel voor hem betekent. Als de boot lek blijkt te zijn en ze vast zitten aan de rand van een eiland bekent Floor haar gevoelens voor Michiel. Michiel vat het goed op en legt Floor uit dat het niet kan. Floor vat het minder goed op. Als de boot begint te wiebelen valt Floor overboord. Ze wil verdrinken maar durft het niet.
Na die dag voelt Floor zich nog ellendiger. Haar ouders hebben drukke banen en hebben, als ze thuis zijn, vaak geen tijd voor haar. Ze is dus vaak alleen. Daarom gaat Floor naar haar oudere broer Wout die in een flat in Amsterdam woont. Wout stelt haar gerust en geeft haar weer moed. Ze blijft een nacht bij Wout slapen.
Als Floor weer op school komt, blijkt dat Laurien over haar geroddeld heeft. Gelukkig begrijpt Esmée haar wel. Floor hoort dat Michiel volgend jaar weer op haar school les zal geven en daardoor begint ze toch met een goed gevoel aan haar vakantie. Er is weer licht in Floors leven.

Verhaalaspecten
Globale spanning:

In het hele verhaal door is er op de toekomst gerichte spanning. Je vraagt je de hele tijd af hoe het zal aflopen met Michiel en Floor. Krijgen ze nu wel of niet verkering? En hoe zal de Michiel reageren als Floor het toch bekend wil dat ze op hem is en durft ze het wel te zeggen?

Lokale spanning:
Als Floor uit het bootje valt, wil je graag weten wat er gaat gebeuren en of ze het overleeft. Ook omdat ze zelf zegt dat ze wil verdrinken. En in een paar bladzijden word verteld dat Michiel haar uit het water red en haar weer in het bootje zet dat duurt eigenlijk maar 4 bladzijden.

Dwaalsporen en verkeerde vermoedens:
Het is heel vaak zo dat ze aan het begin van een hoofdstuk erover nadenkt wat er allemaal gebeurt en wat ze moet doen. Dan is het heel spannend want je wilt weten wat er verder gebeurt maar dat kom je dan niet te weten omdat er dan word gezegd “en toen ging de wekker” en dan gaat het verhaal daar totaal niet meer over dan gebeuren er hele andere dingen en dan word je dus door die droom op een dwaalspoor gezet.

Informatieoorsprong:
Als Floor naar het dorp gaat fietsen om de boeken terug te brengen naar Michiel omdat ze die geleend had is een stuk van een informatieoorsprong. Je weet dat ze daar na binnen wil en dat gaat dan ook gebeuren. Je weet alleen niet wat er gaat gebeuren en dat wil je heel graag weten. Daarom is er een informatieoorsprong.


Leeservaring
Toen ik de achterkant van het boek las wilde ik het wel lezen. Ik houd namelijk wel van probleem boeken en je leest het toch wel vaak dat iemand verliefd wordt op een leraar of lerares. Ik vind ook dat er niet genoeg verteld wordt over de reactie van Michiel op het nieuws dat er een leerlinge verliefd op hem is dat is juist heel belangrijk in dit verhaal. De gedachten van Floor krijgen wel veel aandacht maar dat vind ik juist leuk. Het verhaal bevat wel genoeg gebeurtenissen zonder dat het saai wordt maar wat mij betreft had er toch wel wat meer mogen gebeuren. Ik had verwacht dat Michiel echt wat met Floor zou beginnen. De gebeurtenis waarbij Floor aan haar leraar vertelde dat ze verliefd op hem was heeft de meeste indruk op me gemaakt want hij reageerde niet zo als verwacht, en ook de gebeurtenis toen Floor zich zelf wou laten verdrinken maar het niet durfde en ook niet kon. De gebeurtenissen zijn wel geloofwaardig omdat alles in het echt ook kan gebeuren. Dat vind ik zelf wel de leukste boeken als iets echt kan gebeuren of echt gebeurd is. Ik vind dat de personage Michiel helemaal niet voorspelbaar reageert. Ik had verwacht dat er echt iets tussen Floor en Michiel zou gebeuren.
Van Floor kom je het meest te weten en zeker genoeg om haar gedrag te begrijpen. Dat komt doordat haar gevoelens ook heel duidelijk worden beschreven. Je kunt je goed in haar situatie verplaatsen. Ik vind dat sommige dingen wel heel voorspelbaar zijn maar sommige dingen zijn heel verrassend zoals dat Michiel helemaal niet boos word als Floor het zegt dat ze verliefd op hem is. Hij reageert heel kalm en dat verwacht je echt niet.
Het verhaal loopt heel logisch want ze wil er langzaam steeds meer bij Michiel in de buurt zijn
Er zitten veel terugblikken in het verhaal, en ik denk dat dat wel goed is, want anders zou het boek niet meer leuk zijn om te lezen. Door de terugblikken krijg je tenminste nog een beetje spanning in het verhaal. En het zou anders te langdradig worden.
Het is makkelijk te lezen en het boek heeft geen lange zinnen. De woordkeuze is ook niet moeilijk, dus dat leest lekker door. De gedachten en gevoelens zijn goed te onderscheiden. De taal die wordt gebruikt is niet moeilijk dus past het goed bij een meisje van 15.

Verwerkingsopdracht
Bijpassend gedichten hier heb ik voor gekozen omdat Floor zelf ook van gedichten schrijven houd.

Buiten
Schijnt de zon
Ik zit
Binnen.

Ik verlang
Naar armen
Die niet om me heen worden geslagen.
Ik hunker
Naar ogen
Die nooit verliefd naar mij zullen kijken.
Ik honger
Naar woorden
Die niet uitgesproken zullen worden.

- Ze was toen heel alleen en schrijft dan altijd in haar blauwe map. Haar ouders waren niet thuis en haar vriendinnen stonden op dat moment niet voor haar klaar. Toen dacht ze dus aan Michiel en realiseerde zich dat het nooit zal lukken.

Zie je ik hou van je,

Ik vind je zo lief en zo licht
Je ogen zijn zo vol licht,
Ik hou van jou, ik hou van jou.

En je neus en je mond en je haar
En je ogen en je hals waar
Je kraagje zit en je oor
Met je haar er voor.

Zie je ik wou graag zijn
Jou, maar het kan niet zijn,
Het licht is om je, je bent
Nu toch wat je een maal bent.

Oja, ik hou van je,
Ik hou zo vrees’lijk van je,
Ik wou het helemaal zeggen
Maar ik kan het toch niet zeggen
-Dit schreef Floor toen ze zich blij voelde en heel erg aan Michiel dacht. 7

Je voelt je alleen en verlaten
Je durft er met niemand over te praten
Je tracht weer in de spiegel te kijken
Je probeert je innerlijk te bereiken

Maar wie vanuit de spiegel naar je staart
Is degene die al je geheimen bewaart
Dat gezicht verraadt je wanhoop en verdriet
Het is de leegte achter al je hoop die je ziet
Je hoort de roep van het verlaten kind
Maar het wordt een echo, meegevoerd met de wind
De schim die je ziel omklemt
Heeft al je lust en wil getemd
-Dit gedicht past ook erg goed bij het verhaal want Floor voelt zich vaak erg alleen. Het gaat hier ook een beetje om dat ze het geheim dat ze verliefd op de leraar is aan niemand kan vertellen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Weerlicht door Caja Cazemier"