Weerlicht door Caja Cazemier

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Weerlicht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1505 woorden
  • 20 oktober 2003
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
43 keer beoordeeld

Boekcover Weerlicht
Shadow
Weerlicht door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Zakelijke gegevens Titel: Weerlicht
Auteur: Caja Cazemier
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar van uitgave: 1998 B. Korte uitleg waarom dit boek gekozen is. Ik heb dit boek in de vakantie gelezen en toen ik zag dat het op de lijst van jeugdliteratuur stond, leek het me wel een geschikt boek om mijn leesdossier over te doen. C. Eerste persoonlijke reactie. Het maakte me nieuwsgierig, maar het was eerst wel erg onsamenhangend. Het was ook heel ingewikkeld en het zette me aan het denken. D. Korte samenvatting van de inhoud. Michiel de Graaff is de vervanger van de docent Nederlands. Vanaf de eerste les krijgt Floor Michiel niet meer uit haar hoofd omdat ze verliefd op hem is. Ze kan haar hoofd niet meer bij de les houden, loopt extra rondjes door de school om hem tegen te komen en ze fietst zelfs naar zijn woonplaats in de hoop hem daar tegen te komen. Floor weet niet hoe ze erover moet denken. Als ze in de klas zit, behandelt hij haar gewoon als de andere leerlingen maar buiten de lessen kan ze gezellig met hem praten en lijkt het alsof ze kennissen zijn. Ze praat met Michiel over boeken en leent ook boeken van hem. Thuis op de computer typt Floor hele verhalen, brieven en gedichten over haar gevoelens voor Michiel. Op de sportdag gaan Floor en Michiel samen roeien. Daar heeft Floor het gevoel dat ze veel voor hem betekent. Als de boot lek blijkt te zijn en ze vast zitten aan de rand van een eiland bekent Floor haar gevoelens voor Michiel. Michiel vat het goed op en legt Floor uit dat dat niet kan. Floor vat het minder goed op. Als de boot begint te wiebelen valt Floor overboord. Ze wil verdrinken maar durft het niet. Na die dag voelt Floor zich nog ellendiger. Haar ouders hebben drukke banen en hebben, als ze thuis zijn, vaak geen tijd voor haar. Ze is dus vaak alleen. Daarom gaat Floor naar haar oudere broer Wout die in een flat in Amsterdam woont. Wout stelt haar gerust en geeft haar weer moed. Ze blijft een nacht bij Wout slapen. Als Floor weer op school komt, blijkt dat Laurien over haar geroddeld heeft. Gelukkig begrijpt Esmée haar wel. Floor hoort dat Michiel volgend jaar weer op haar school les zal geven en daardoor begint ze toch met een goed gevoel aan haar vakantie. Er is weer licht in Floors leven.
E. Bespreking van de volgende verhaalaspecten. - Verklaring van de titel Floor is verdrietig. Haar ouders en haar vriendinnen hebben geen aandacht voor haar. Ze is bijna altijd alleen thuis en is verliefd op haar leraar. Het is dus nogal donker in haar leven. Maar als de vakantie eraan komt, kan ze haar zorgen vergeten en wordt het weer licht in haar leven. Daarom heet het boek Weerlicht. - Soort verhaal Roman, omdat het karakter van de hoofdpersoon helemaal uitgewerkt is. - Personages Floor is de hoofdpersoon. Ze is verlegen, vriendelijk en gewoontjes maar wel heel erg slim. Er komt een invaller voor Nederlands, die de rest van het jaar zal blijven. Floor wordt verliefd op hem, maar ze weet dat hij onbereikbaar is. Ze heeft niemand om mee te praten. Michiel is de leraar op wie Floor verliefd is. Ook hij weet niet wat hij met de situatie aan moet. Hij heeft een verminkte hand en is daardoor erg onzeker. Laurien is een vriendin van Floor, maar ze heeft het te druk met zichzelf om Floor te helpen. Ze kan heel goed toneelspelen. Esmée is ook een vriendin van Floor. Ze is heel sportief en ook zij heeft het te druk met zichzelf en haar vriend. Wout is de broer van Floor. Hij woont al een tijdje op kamers en hij was eigenlijk de enige die gezelligheid bracht in het leven van Floor toen hij nog thuis woonde. Ook heeft Floor stiekem gevoelens voor hem. - Tijd In welke tijd speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich af in deze tijd. De onderwerpen zijn gewoon van nu. Je kunt het ook merken aan het taalgebruik. Hoeveel tijd verloopt er in het verhaal? Ongeveer twee maanden. Is het verhaal chronologisch of niet? Nee, het verhaal flitst steeds van Floor die bij haar broer is, naar Floor van ongeveer een maand geleden, op school of thuis met vriendinnen. Zijn er tijdsprongen of flashbacks; en waar? Er zijn veel tijdsprongen en flashbacks als Floor haar verhaal aan Wout verteld. - Thema Liefde en vriendschap.
- Vertelsituatie De personale vertelsituatie, via Floor, de zij-persoon. Citaat: Toen ze ’s middags thuiskwam, bleef Floor even voor de lichtbruine deur staan voor ze de sleutel in het slot stak. Over haar schouder gleed het zonlicht door de glas-in-loodruitjes van de voordeur naar binnen en viel op de vloer van het portaal uiteen in en ingewikkeld patroon. Ze keek erna. Wat voor dag was het vandaag? Woensdag, dacht ze. Dus geen pianoles en geen aerobics. - Ruimte Het speelt zich af op school, thuis en bij haar broer thuis. F. Beschrijving van je leeservaring A. Onderwerp Spreekt het onderwerp je aan? Toen ik de achterkant van het boek las wilde ik het zeker wel lezen. Ik houd namelijk wel van probleem boeken en je leest het toch wel vaak dat iemand verliefd wordt op een leraar of lerares. Ben je door dit boek anders over het onderwerop gaan denken? Ik dacht dat dit soort problemen alleen bij andere mensen voorkwam maar Floor is gewoon een dood normaal meisje. Het kan iedereen overkomen en dan ga je er toch wel over nadenken. Verwachtte je dat het onderwerp op deze manier uitgewerkt zou worden? Wat vond je verrassend of bijzonder aan de uitwerking? De uitwerking ging veel meer in op de gevoelens van de personen dan dat ik had verwacht. Wat ik bijzonder vond aan de uitwerking is dat er telkens kleine flashbacks waren. Dat is toch ook wel verwarrend. Welke kanten van het onderwerp hebben volgens jou te veel/te weinig aandacht gekregen? Ik vind dat er niet genoeg verteld wordt over de reactie van Michiel op het nieuws dat er een leerlinge verliefd op hem is dat is juist heel belangrijk in dit verhaal. B. Gebeurtenissen Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien? Het verhaal bevat wel genoeg gebeurtenissen zonder dat het saai wordt maar wat mij betreft had er toch wel wat meer mogen gebeuren. Ik had verwacht dat Michiel echt wat met Floor zou beginnen. Hebben de gebeurtenissen je aan het denken gezet? Waarover? Ja, het verhaal is zo realistische geschreven dat je het gevoel hebt dat het je zelf ook zou kunnen overkomen. Daardoor dacht ik de hele tijd over wat ik in Floors positie gedaan had. C. Personages Is de hoofdpersoon een heldin op wie je zou willen lijken? Waarom niet? Ik zou zeker niet op Floor willen lijken. Het lijkt me verschrikkelijk om gevoelens te hebben voor een leraar, je kan het aan niemand kwijt. Ik zou me echt ellendig voelen en ‘anders’ omdat je denkt dat niemand dit voelt. Reageren de personages voorspelbaar of juist helemaal niet? Wat vind je daar van? Ik vind dat de personage Michiel helemaal niet voorspelbaar reageert. Ik had verwacht dat er echt iets tussen Floor en Michiel zou gebeuren. Van welke personages kom je het meest te weten? Genoeg om hun gedrag te begrijpen? Van Floor kom je het meest te weten en zeker genoeg om haar gedrag te begrijpen. Dat komt doordat haar gevoelens ook heel duidelijk worden beschreven. Je kunt je goed in haar situatie plaatsen.
D. Opbouw Hangt alles goed met elkaar samen of vind je dat juist niet? Ik vind het verhaal heel onsamenhangend. Het verhaal begint dat ze bij haar broer Wout is omdat ze zo verdrietig is. Daar vertelt ze hem haar verhaal, wat ook in de tegenwoordige tijd wordt verteld en en dan is ze ineens weer terug bij Wout. Zitten er veel terugblikken of herinneringen in het verhaal? Wat vind je daar van? Er zitten veel terugblikken in het verhaal, dat maakt het soms nogal verwarrend. Er zitten steeds onverwachte tijdsprongen in waardoor je steeds moet schakelen en niet zomaar door kan lezen. H. Informatie over de auteur Caja Cazemier werkte na de middelbare school een paar jaar in de gezinsverzorging. Vervolgens ging ze Nederlandste taal- en letterkunde studeren. Ze werkte ruim tien aar als docente Nederlands, in Spijkenissen en Leeuwarden. In 1996 stopte ze met lesgeven om meer tijd te kunnen besteden aan schrijven. Caja Cazemier is getrouwd en heeft drie kinderen. Caja Cazemier beschrijft in haar boeken personen en problemen die heel herkenbaar zijn voor jongeren, met name voor meisjes. Ze schrijft over dingens als homoseksualiteit, de relatie met ouders, broers en zussen, seksueel misbruik, eenzaamheid, hoogbegaafdheid, vriendschap, verliefdheid en dood. Haar hoofdpersonen worstelen met problemen, proberen er soms weg van te lopen, maar komen uiteindeijk op een punt waarop ze hun problemen onder ogen gaan zien en er iets aan gaan doen, waardoor ze sterker worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Weerlicht door Caja Cazemier"