Wat je al niet moet doen voor de liefde door Maresa Jacobse

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 924 woorden
  • 20 juli 2006
  • 69 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 69 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Wat je al niet moet doen voor de liefde
Shadow
Wat je al niet moet doen voor de liefde door Maresa Jacobse
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Auteur: Maresa Jacobse
Titel: Wat je al niet moet doen voor de liefde
Jaartal eerste druk: 2006
Gelezen druk & uitgeverij: eerste druk, Kluitman
Speciaal: derde deel van een trilogie (wat je al niet moet doen voor...)
Genre
ChickLit (chickliterature, oftewel: literatuur voor chicks)
Samenvatting
Melanie heeft nog steeds met Marc, haar vriendje, en tussen haar en haar vriendinnen (Lindsay en Iris) gaat het ook goed. Maar dan komt het. Haar ouders vinden dat ze oud genoeg is om een baantje te zoeken. Melanie wil er eerst niets van weten, maar besluit dan in de sportschool te gaan werken waar Marc vaak komt. Zo kan ze tenminste nog van het uitzicht genieten tijdens het werk.
Intussen zit ze in haar examenjaar en heeft ze geen idee wat ze na school gaat doen. Ook vraagt ze zich regelmatig af wat Marc van haar vindt. Wat als hij haar zat is? Tijdens het uitgaan ziet ze Marc opeens met Christa praten, een meisje uit haar klas die op Marc verliefd was en hem heeft gestalkt. Ze is woedend en jaagt haar weg. Marc en zij krijgen hierover hun eerste ruzie. Christa bleek het goed te bedoelen en Melanie ziet in dat ze iets te fel reageerde.

Intussen mag Melanie samen met Iris en Lindsay verder werken aan de schoolkrant die ze zelf hebben opgezet het jaar ervoor. Ze hoeven geen profielwerkstuk te maken, de schoolkrant vervangt dat. De schoolkrant doet Melanie uiteindelijk besluiten om journalistiek te gaan studeren.
Hoofd- en bijpersonen
Melanie is de hoofdpersoon. Ze is nog steeds verliefd op Marc, maar twijfelt of hij ook zo over haar denkt. Ook heeft ze geen idee wat ze na school wil doen en daar wordt ze erg onzeker van.
Marc is Melanie’s vriendje. Hij is gek op haar, maar weet niet hoe hij haar kan helpen om te kiezen wat ze wil studeren. Zelf wil hij sportleraar of schrijver worden.
Iris is één van de beste vriendinnen van Melanie. Ze is knap, lang en jongensgek. Ze helpt Melanie met de schoolkrant en haar problemen.
Lindsay is de andere vriendin van Melanie. Ze houdt van pretparken en woont bij haar moeder.
Christa is een meisje dat eerst heel erg verliefd was op Marc. Nu is ze daaroverheen, maar Melanie vertrouwt dat nog niet helemaal. In dit boek stuurt Christa een brief naar Marc om te vertellen dat ze in therapie is geweest en ze biedt haar excuses aan voor haar gedrag.
De ouders van Melanie zijn erg modern. De vader is een huisman, de moeder advocate. Elke zondag brengt Melanie hen ontbijt op bed. Dit jaar willen Melanie haar ouders dat ze een baantje zoekt. Daar vinden ze haar nu oud genoeg voor.


Thema’s
Vriendschap, omdat Melanie veel samen met haar vriendinnen doet. Liefde, omdat Melanie nog steeds verliefd is op Marc en ze in dit boek ook seks hebben. Ruzie, omdat Marc en Melanie hun eerste ruzie krijgen.
Typisch aan de trilogie
In elk deel komt pizza voor. Verder loopt er een rode draad door de drie boeken. In deel één zoent Melanie, in deel twee vrijt ze en in deel drie wordt ze ontmaagd.
Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal kan zich overal afspelen, maar ik denk in een normale stad. Melanie kan namelijk op de fiets naar de stad om uit te gaan, bijvoorbeeld. Ook lijkt de school waarop ze zit een vrij grote scholengemeenschap. Het speelt zich in deze tijd af.
Vanuit welk perspectief is het boek geschreven?
De auteur gebruikt de ik-vorm. Melanie vertelt alles alsof ze het nu meemaakt. Het lijkt af en toe net een grote column.
Wat wilde de schrijver bereiken?
De lezer vermaken en laten zien dat iedereen rare trekjes in zich heeft die tevoorschijn kunnen komen als je verliefd wordt of je uit bepaalde situaties probeert te redden. Ook laat ze zien dat de eerste keer seks hebben lang niet altijd goed gaat.
Titelverklaring
Melanie wil Marc niet kwijt en is heel onzeker over of hij nog wel van haar houdt. Ze jaagt Christa weg omdat ze jaloers is en bang om Marc te verliezen. Ook doet ze van alles om Marc bij zich te houden. Daarom: ‘wat je al niet moet doen voor de liefde’.
Biografie auteur
Maresa Jacobse (30 juli 1986) woont in Alkmaar en studeert Nederlands in Amsterdam. In 2007 zal ze afstuderen. Zij heeft in Alkmaar de havo gevolgd. Op haar zestiende slaagde ze daarvoor.
Vanaf jonge leeftijd schreef Maresa al verhalen. Op haar zevende begon ze met een boek, dat helaas maar twee bladzijden telde. Later, op haar dertiende, begon ze aan het boek Sjaal. Ze wist al precies hoe de voorkant eruit zou komen te zien en hoe het verhaal zou lopen. Toch kwam het verhaal niet af. Op haar veertiende begon ze aan een nieuw verhaal, Rotzooi. Uiteindelijk kwam dit verhaal af. Ze liet het een jaar liggen en vlak voor ze zestien zou worden, stuurde ze het op naar de uitgeverij. Die was enthousiast, liet haar wat verbeteren in het verhaal en daarna mocht ze langskomen. Haar boek werd uitgegeven toen ze net achttien was geworden. Het contract voor Rotzooi moest ze nog wel met haar ouders ondertekenen, want toen was ze nog minderjarig.
Toen ze achttien was, schreef ze in drie dagen het boek Wat je al niet moet doen voor een zoen. Daarna volgden de twee andere delen (Wat je al niet moet doen voor je vrienden en Wat je al niet moet doen voor de liefde). In mei 2006 kwamen deze boeken alledrie in één keer uit.
Inmiddels werkt ze aan meerdere boeken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

egt super leuk dit boek!!

11 jaar geleden

T.

T.

heeeel erg leuk boek...
had het boek in 2 dagen uit :D

11 jaar geleden

N.

N.

Op welke bladzijde begint dit boek? Bij mij lijkt het namelijk het geval dat het de eerste paar bladzijdes onbreekt?!?
Hopelijk kan iemand mij helpen!

10 jaar geleden