Warenar door P.C. Hooft

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1011 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1617
Pagina's
96
Geschikt voor
bovenbouw vwo
Punten
4 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Warenar
Shadow
Geld en liefde - wie droomt er niet van? P.C. Hooft bewerkte het eeuwenoude thema tot het blijspel 'Warenar', over een achterdochtige vrek en zijn zwangere dochter. De komische verwikkelingen rond een pot met geld en een opgedrongen huwelijk spelen in het hartje van Amsterdam, waar arm en rijk naast elkaar wonen. De vrek en de rijkaard, het meisje en de minnaa…
Geld en liefde - wie droomt er niet van? P.C. Hooft bewerkte het eeuwenoude thema tot het blijspel 'Warenar', over een achterdochtige vrek en zijn zwangere dochter. De komi…
Geld en liefde - wie droomt er niet van? P.C. Hooft bewerkte het eeuwenoude thema tot het blijspel 'Warenar', over een achterdochtige vrek en zijn zwangere dochter. De komische verwikkelingen rond een pot met geld en een opgedrongen huwelijk spelen in het hartje van Amsterdam, waar arm en rijk naast elkaar wonen. De vrek en de rijkaard, het meisje en de minnaar, de dienstmeid en de boekhouder, allemaal houden ze het publiek een spiegel voor. 'Warenar' werd de succesvolste komedie van de Gouden Eeuw.
Warenar door P.C. Hooft
Shadow
Algemene gegevens

Titel: Warenar
Auteur: Pieter Cornelisz Hooft
Vertaler/bewerker: H. Adema
Uitgever vertaling: Taal & Teken, Leeuwarden
Druk: Tweede druk, 1992

Warenar is een blijspel dat in 1616 door P.C. Hooft geschreven is in 9 dagen. Het is een bewerking van het Aulularia van Plautus. Warenar werd voor het eerst in 1617 opgevoerd.

Samenvatting

Warenar is achterdochtig. Hij denkt namelijk dat Reym, zijn dienstmeid, van zijn pot met goud afweet. Geertruyd wil haar broer Rijckert, de buurman van Warenar, aan een vrouw koppelen. Rijckert vindt de dochter van Warenar wel wat en vraagt Warenar om de hand van zijn dochter. Warenar stemt toe. Reym maakt zich zorgen over Klaartje, die op het punt staat te bevallen. Reym is de enige die dit weet.

Dan worden de voorbereidingen voor het huwelijk getroffen. De kok Teeuwes en de hulp Casper moeten naar het huis van Warenar. Lekker, de knecht van Rijkert, begeleidt hen. Wanneer Warenar terug komt van inkopen doen, denkt hij echter dat ze voor zijn pot met goud waren gekomen. Hij besluit zijn pot op het kerkhof te verstoppen.


Lekker vertelt Ritsert, de neef van Rijkert, over het aanstaande huwelijk van zijn oom met Klaartje. Ritsert schrikt daarvan, want hij heeft Klaartje na een feestje zwanger gemaakt. Lekker komt langs het kerkhof en ziet daar Warenar rondscharrelen. Opeens ontdekt Warenar hem. Hij denkt dat Lekker de pot al gevonden heeft en scheldt hem uit. Lekker besluit Warenar stiekem te volgen.

Ritsert bekent aan zijn moeder Geertruid dat hij Klaartje heeft zwanger gemaakt en dat hij met haar wil trouwen. Lekker heeft intussen de pot met goud gevonden. Als Warenar ontdekt dat zijn geld verdwenen is, begint hij luid te jammeren. Ritsert hoort dat. Uiteindelijk vraagt Ritsert om de hand van Klaartje en komt erachter dat Lekker de pot gestolen heeft. Hij gaat met hem naar het huis van Warenar. Reym haalt de schoonmoeder Geertruyd op voor de bevalling. Warenar krijgt zijn pot terug, maar geeft deze aan Ritsert. Ritsert belooft Warenar te verzorgen. Klaartje bevalt van een jongen.

Thema:
Alles draait in dit blijspel om de pot met goud van Warenar en de gierigheid van hem. Ook speelt de verbintenis van Warenars dochter met haar geliefde een belangrijke rol.

Personages:
Warenar is de zeventigjarige hoofdpersoon van het boek. Hij is de vader van Klaartje en heeft een pot gevuld met goud in zijn bezit. Hij is erg gierig en vertrouwt niemand, omdat hij bang is zijn pot met goud kwijt te raken. Mensen vinden hem onaardig. Zijn dochter is zwanger, maar dat heeft hij niet in de gaten.

Rijckert is een oudere man die het beste met Warnar en zijn familie voor heeft. Hij wil vooral met Claartje trouwen, omdat hij van zijn zus moet trouwen. Claartje lijkt hem niet zo`n slechte keus, omdat ze niet zo verwend en geen roddelaarster is, zoals veel andere vrouwen. Wanneer blijkt dat Claartje zwanger is van Ritsert laat hij Ritsert zonder weerstand met haar trouwen. Hij komt over als een goed iemand, die de verantwoordelijkheid voor zijn daden neemt.

Tijd en ruimte:
Tijd

Het verhaal speelt in de 17e eeuw. Het is een chronologisch geheel met kleine tijdsprongetjes. Er verloopt ongeveer 1 dag. Van `s ochtends tot `s avonds. Het verhaal is een toneelstuk. Alles wat er gebeurt, word letterlijk verteld en gespeeld, waardoor de vertelde tijd en de verteltijd even lang zijn.
Ruimte
Het verhaal speelt zich af in de omgeving van de Nes in Amsterdam, in en dichtbij Warenars huis. Alleen in het vierde bedrijf is het toneel in een andere omgeving : de Nieuwe Kerk bij de Dam en het daarbij gelegen Ellendig Kerkhof.

Vertelsituatie:>/b>
‘Warenar’ bestaat uit een proloog (voorrede) en vijf bedrijven, die weer onderverdeeld zijn in ‘tonelen’. In de proloog spreken twee figuren, Mildheid en Gierigheid, het Amsterdamse publiek toe. Het boek is geschreven in een soort dialoogvorm.

Over de auteur:
Pieter Corneliszoon Hooft werd op 16 maart 1581 geboren in een Amsterdamse koopmansfamilie. Zijn vader, Cornelis Pieterszoon, was koopman en werd vanaf 1588 een aantal malen tot burgemeester benoemd.
Hooft bezocht de Latijnse school, vergelijkbaar met het gymnasium, en was al op jonge leeftijd lid van de rederijkerskamer ‘De Eglantier’. Al tijdens zijn schooljaren bleek dat hij belangstelling had voor de Franse en Italiaanse letterkunde en de klassieke cultuur.
In 1609 benoemde prins Maurits hem tot drost van Muiden (bestuurs- en gerechtelijk ambtenaar) en baljuw van Gooiland. Hooft was de centrale figuur van de Muiderkring, een groep geleerden en kunstenaars.
In de periode tot 1620 schreef hij vooral toneelspelen. Na 1620 richtte hij zich vooral op het proza, waarbij zijn belangstelling in de eerste plaats uitging naar de geschiedschrijving. Zijn belangrijkste prozawerk is zijn ‘Nederlandsche Historiën’. Van deze geschiedenis over de Nederlandse opstand tegen Spanje verscheen in 1642 het eerste deel; het tweede deel bleef onvoltooid.
In 1610 trouwde hij met de achtienjarige Christina van Erp. Ze kregen vier kinderen, die allemaal jong stierven. Drie jaar na de dood van Christine (in 1624) hertrouwde hij.
In 1647 werd hij ziek en overleed kort daarna. Hij ligt begraven in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De in 1947 ingestelde staatsprijs voor letterkunde is naar hem vernoemd.

Mijn mening

Warenar vond ik een leuk boek om te lezen. Het was soms wel raar dat Warenar zo overstuur kon raken als hij dacht dat mensen wellicht iets van zijn pot met goud afwisten. Als er in een gesprek ook maar even over geld ging, verdacht hij meteen diegene. Het was leuk om te lezen dat er telkens misverstanden om de pot met goud ontstonden. Zoals wanneer Ritsert aan Warenar probeert te vertellen dat hij Klaartje heeft zwanger gemaakt en Warenar alsmaar denkt dat hij zijn pot gestolen heeft. De scène die mij aansprak uit het boek was het einde. Daarin verandert Warenar in een mild persoon, hij doet niet meer geheimzinnig en beschermend om zijn pot. Hij ziet in dat het beter is de pot boven de grond te houden en dat vind ik een goed besluit van hem. Anders zou er nooit een eind komen aan de ellende.
Over het algemeen las dit boek erg snel en was niet moeilijk te begrijpen.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Warenar door P.C. Hooft"