Wapenbroeders door Joke Verweerd

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Wapenbroeders
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1461 woorden
  • 16 juni 2003
  • 157 keer beoordeeld
Cijfer 7
157 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Joke Verweerd
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
95
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Wapenbroeders
Shadow
Wapenbroeders door Joke Verweerd
Shadow

Titel: wapenbroeders
Auteur: Joke Verweerd
Uitgever: Mozaïek, Zoetermeer
Jaar van uitgave: 2002 (dit is de eerste druk)
Aantal bladzijden: 90
Genre: novelle

Eerst reactie:

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik nog een boek voor het vak Nederlands/literatuur moest lezen en ik deze schrijfster nog niet gehad had. Dit boek stond nog niet op de boekenlijst, maar er stonden wel andere boeken van dezelfde auteur. Ik heb toen aan mijn lerares gevraagd of ik dit boek ook mocht lezen en dat mocht.

Dit is een boek dat je in een keer uitleest. Absoluut niet saai. Je moet wel heel intensief lezen, want als je een woord mist dan zit je een stukje verder in het verhaal en moet je terugbladeren omdat je het niet meer volgt. Het boek zit zo in elkaar dat je steeds een stukje geschiedenis meekrijgt en zo steeds meer de handelingen van de personen snapt.
verdieping
Samenvatting

Het boek gaat over twee vrienden, Govert en Floor. Allebei zijn ze met pensioen. Govert heeft reuma en is niet zo sterk en gezond, Floor is nog wel fit.
Samen hebben ze in hun jeugd in Nederlands-Indië (tegenwoordig Indonesië) gevochten. Als je wat verder in het boek bent, lees je steeds stukjes die terug gaan naar die tijd, over wat daar allemaal gebeurde.
Goverts vrouw Liedewij heeft het niet zo op Nederlands-Indië. Ze wil dan ook absoluut niet dat hun enige dochter Minny daar een keer heen gaat, samen met Floor. In een van de flashbacks kom je erachter dat Govert, terwijl hij Liedewij als vriendin in Nederland had, ook een vriendin in Nederlands-Indië had. Samen met Suryani kreeg Govert in die periode een dochter Shanti. Govert ging na de oorlog terug naar Nederland, naar Liedewij. Hij is nooit meer terug gegaan. Floor is wel vaak terug gegaan naar het vaderland van zijn vrouw Roza, die drie jaar terug overleden was. Floor heeft Shanti op zien groeien, net als haar zoon en hij heeft Suryani begraven. Van het geld dat Govert stuurde heeft “de jongen” kunnen studeren. Aan het begin van het boek, krijgen ze bericht dat “de jongen” geslaagd is en nu officieel de apotheek van zijn moeder kan voortzetten.
Minny is bijna 35 jaar en wil voor haar verjaardag naar Indonesië. Om dat te voorkomen, koopt Govert een hond voor haar, terwijl Liedewij haar wil tegenhouden door de voorkamer om te bouwen tot Minny´s kamer.
In die voorkamer staat de hutkoffer van Govert, met daarin al zijn herinneringen aan de oorlog en de brieven die hij van “de jongen” kreeg.
Govert krijgt onenigheid met Floor. Floor vindt dat Govert tegen hem niet constant hun band in Nederlands-Indië terug moet willen hebben, want dat is verleden tijd. In die tijd, leek Govert namelijk de sterke, de persoon die iedereen weer oppepte als ze het niet meer zagen zitten. Floor was een stille jongen die echter wel Govert moed gaf. Als Govert het niet zag zitten wist Floor hem zover te krijgen dat hij wel doorging. Nu vroeg Govert ook elke keer om hulp aan Floor.
Floor krijgt aan het eind van het boek bezoek van “de jongen” die naar Nederland is gekomen om zijn familie op te zoeken.
Govert moet op dat moment de hutkoffer naar boven slepen. Hij wil, door de ruzie, geen hulp vragen aan Floor. Als hij bijna boven aan de trap is, valt hij naar beneden, met hutkoffer en al.
Als Floor Govert opzoekt in het ziekenhuis zegt hij: “de rotte plek is eruit. Nu is het afwachten en hoop houden! Zolang er leven is, is er hoop.”
Die zin slaat op het de kastanjeboom in de voortuin, die al jaren een rotte plek had, maar het slaat ook op het leven van Govert.
Die boom staat in het hele boek symbool voor het leven van Govert. Er zat een kleine rotte plek in die steeds groter werd, totdat die eruit gezaagd werd, om de boom te kunnen behouden.
Goverts leven had ook een kleine rotte plek, de oorlog in Nederlands-Indië. Die plek werd steeds groter, omdat Govert niet kon vergeten en Liedewij niet kon vergeven wat er allemaal gebeurd was.
Zoals de tuinman zei dat de rotte plek eruit moest, zo zei Floor dat tegen Govert. Bij Govert was de val van de trap het moment dat de plek er uit was gehaald, doordat Liedewij toen besefte dat het anders moest.
Bij de boom werd de plek eruit gezaagd door “de jongen” en Floor.

Onderzoek naar de verhaaltechniek

Dit verhaal speelt zich af in deze tijd in een plaats ergens in Nederland. In het boek staat niet genoemd welke plaats precies. De flashbacks spelen zich af voornamelijk tijdens de oorlog in Nederlands-Indië. Het verhaal bestrijkt niet zoveel tijd, minder dan een jaar.
Het verhaal is zo geschreven alsof het ook echt gebeurd is. Misschien is het dat ook wel, dat kun je niet uit het verhaal halen.
Het boek is een auctoriaal verhaal, dat betekent dat je de gedachten van alle belangrijke personen leest. Op die manier weet je wel heel goed wat er speelt, waarom ze iets doen.

Belangrijkste personen

Govert Trouwborst dit is de hoofdpersoon in het boek. Hij heeft vroeger in Nederlands-Indie gevochten en hij heeft daar fouten gemaakt. Hij is niet zo fit meer en steunt veel op Floor door hem steeds te herinneren aan hun tijd in Nederlands-Indië. Govert is nooit meer terug gegaan naar Indonesië.
Floor Broere de vriend van Govert. Hij is nog erg fit en gezond. Zijn vrouw is een paar jaar geleden gestorven. Hij is nog vaak naar Indonesië geweest met zijn vrouw Roza. Hij vindt het niet fijn dat Govert hem telkens aan hun band herinnert omdat hij ziet dat dat niet goed is.
Liedewij de vrouw van Govert. Zij heeft een hekel aan de tijd dat Govert in Nederlands-Indië was. Ze kan de fouten die Govert maakte ook niet vergeven. Ze vindt dat hij die tijd nu maar eens moet vergeten. Ze heeft vaak last van migraine en als ze een aanval heeft verdwijnt Govert meestal naar buiten, Minny zorgt dan voor haar.
Minny de dochter van Govert en Liedewij. Zij probeert krampachtig de relatie tussen haar ouders in stand te houden. Als ze voor haar verjaardag met Floor naar Indonesië wil geeft dat grote problemen. Minny is een lieve meid van 35 jaar. Ze is niet getrouwd
Suryani dit is de vriendin die Govert in Nederlands-Indië kreeg, ook al had hij Liedewij in Nederland zitten. Hij verlaat haar aan het eind van de oorlog om terug te gaan naar Nederland.
Shanti de dochter van Govert en Suryani die ze kregen in de tijd dat Govert in Nederlands-Indië was.
“de jongen” de zoon van Shanti. Met financiële hulp van Govert heeft de jongen gestudeerd zodat hij de apotheek officieel van zijn moeder over kan nemen. Aan het eind van het boek komt hij naar Nederland.

Op zoek naar de thematiek

De belangrijkste thema´s in dit boek zijn oorlogservaringen en trauma´s. de titel van het boek verwijst ook naar de oorlogservaringen. Het woord wapenbroeders verwijst naar de tijd dat Govert en Floor samen in Nederlands-Indie zaten. Ze waren heel goede vrienden en moesten samen vechten. Ze konden in die tijd op elkaar rekenen. Ze waren haast broers, zo goed kenden ze elkaar en konden ze elkaar helpen.

Beoordeling

Zoals ik ook al in mijn eerste reactie zei, dit is een boek dat je in een keer uitleest. Ik vind het heel knap geschreven zoals de staat van de boom overeen komt met Govert. Als je het boek leest valt je dat nog niet eens zo op. Pas als je het boek uit hebt en er nog eens over na gaat denken kom je daar achter.
Het stuk waarin Govert nadenkt over wie hij is en wat hij moet doen vind ik erg mooi. Je leest dan ook dat hij het zelf niet zo goed weet.
De personage die mij het meest aanspreekt is Minny, zij probeert voor allebei haar ouders er te zijn en ondertussen toch haar eigen mening te houden. Zij is een van de sterkste personen in het verhaal.
Liedewij spreekt mij minder aan. Ik denk dat dat komt doordat zij Govert niet kan vergeven wat er in Nederlands-Indie gebeurd is. Natuurlijk is het niet zomaar goed te praten, maar hij is toch maar mooi naar Liedewij teruggekeerd en dat had hij ook niet kunnen doen.
Al met al is het een boek waar je over na denkt, als je het uit hebt ga je niet meteen verder met het leven van alledag, ik moest eerst even acclimatiseren, even bijkomen van het verhaal. Dan denk je er nog eens over en dan haal je ook de dubbele verhaallijn eruit.
Ik vind het een erg mooi boek, een aanrader voor iedereen.

REACTIES

A.

A.

Dank je wel!!! behalve jou verslag zijn er op internet nog helemaal verslagen over dit boek. ik had er veel aan
Angelique

22 jaar geleden

J.

J.

Heel handig verslag..

22 jaar geleden

S.

S.

eey ik heb het boek ook gelezen maar ik vond het vreselijk saai:D maar je hebt er een mooi verslag van gemaakt! xxx

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.