Wampie door A. den Doolaard

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Wampie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1174 woorden
  • 31 december 2009
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
2 keer beoordeeld

Boekcover Wampie
Shadow
Wampie door A. den Doolaard
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Leesverslag

I. Titelbeschrijving

Titel: Wampie
Titelbeschrijving: Wampie is de “bijnaam” van de hoofdpersoon.
Auteur: A. Den Doolaard
Type: Roman/novelle
Uitgeverij: Amsterdam: Querido (Salamander)
Aantal bladzijdes: 150
Eerste druk: 1938

2. Motto
Voor erie

3. Minisamenvatting
Een vrolijk stadsmeisje en een stoere boswachten ontmoeten elkaar op een wonderlijke manier, beleven samen een zorgeloze zomer en trouwen met elkaar na de tegenstand van een oude oom listiglijk overwonnen te hebben.

4. Opbouw
a. Is het boek in hoofdstukken verdeeld? Zo ja, hoeveel?
Ja, 1 t/m 12, de getallen zijn voluit geschreven. Verder is er niks bijzonders.


5. Plaats en ruimte
a. Waar speelt het verhaal zich af?
- Amsterdam, wampie’s huis
- Het boswachtershuis van Dolf in de Duinen
- Parijs
- Shaffhausen
- Wenen
- Praag
- Het bos in Roemenie

b. Is die plaats van belang of tamelijk willekeurig gekozen?
Ja, de plaatsen in Nederland zijn niet van belang, het enige belang is het verschil van een Stads meisje met een Boswachter. De verdere plaatsen zijn wel van belang, zo zoekt wil oom barend per se naar de watervallen bij Shafhausen. Omdat hij daar vroeger een minnares had. En natuurlijk het Roemeense bos dat van dolf zijn vader was, en waar het hele verhaal om draait. De rest van de plaatsen liggen op de route naar het bos toe en zijn dus niet van belang.

6. Tijdsduur
a. Hoe lang duurt het verhaal ongeveer? (= vertelde tijd)

De reis ongeveer een jaar, maar er zit ook nog een periode voor, waar dolf en Wampie elkaar beter leren kennen. Dus in totaal duurt het ongeveer anderhalf tot 2 jaar.


b. Is de verteltijd groter, kleiner of gelijk aan de vertelde tijd?

7. Datering
a) Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich ongeveer af rond 1938, toen is het verhaal ook geschreven. De gebeurtenissen zijn eigentijds ouderwets, en duidelijk voor de oorlog. Maar er komen ook wat ouderwetse dingen in voor zoals een stenotypiste.

8. Tijdsvolgorde
a. Is het verhaal chronologisch verteld? Zo nee, hoe is de tijdsvolg¬orde dan?

ja

9. Perspectief
Is er sprake van een ik-perspectief, een personaal perspectief of van een alwetende verteller?
Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller. Er is ook een behoorlijk aantal dialogen in het boek. Het perspectief van de alwetende verteller, verspringt wel steeds van de drie hoofdpersonen. En die verandering is steeds niet duidelijk.

Citaat: blz.33; ze had zelf niet gehoord dat ze praatte. Hij drukte haar schouder tegen zich aan. ‘Wat bedoel je?’
‘Dat kan je nu nog niet begrijpen en je moet trouwens koffie zetten, dat is op t ogenblik veel belangrijker,’ zuchtte ze.


10. Vertelwijze
a. Vertel hoe het verhaal in grote lijnen verteld wordt.

er zijn veel grote beschrijvingen over een simpel dingetje, dat begint al met een bladzij vol over hoe Wampie opstaat. En in die beschrijvingen komen veel kinderlijke vergelijkingen voor, omdat het vooral over Wampie gaat. Verder worden al die beschrijving afgewisseld met dialogen, en beschrijvingen van de gedacht van de personen.

b. Zijn er bepaalde eigenaardigheden met betrekking tot typografie, lay-out en dergelijke?
nee

11. Spanning
a. Is het verhaal spannend?
nee

b. Op welke manier(en) probeert de auteur het verhaal spannend te maken?
Een raadsel van of het nog wel goed komt, en of wampie dolf wel weer terug ziet en wanneer. En hoe het raadsel van het bos in elkaar zit, en hoe het afloopt. Het is een open eind.

12. Personages
Wampie
Wampie is de hoofdpersoon. Ze woont in Amsterdam, ze is twintig jaar oud. Ze heeft zwart krullend haar en bruine ogen. Ze werkt al vanaf haar zestiende om haar eigen geld te verdienen.
Ze heeft een vader, een moeder en een zusje Raagje.

Ze werkt als stenotypiste op het kantoor van meneer Wonder waar ze door reorganisatie wordt ontslagen. Hierna wordt ze de secretaresse van oom Barend.
Ze is heel levens lustig, vrolijk, mooi en sensueel, maar aan de andere kant heeft ze iets kinderlijks.
Toch staat ze stevig in haar schoenen en weet ze precies wat ze wil, daarom trekt ze zich niet altijd de meningen van anderen aan.

Dolf
Hij is negenentwintig jaar oud en woont in de bossen van Utrecht. Hij is boswachter en is een echte natuurliefhebber.
Veel studies heeft hij geprobeerd maar hij hield zich liever met andere dingen bezig. Zijn vader is overleden en liet hem in de bossen van Roemenië achter. Het bos kwam in het bezit van zijn oom Barend, wanneer Dolf dertig is behoort het aan hem. Oom Barend doet er alles aan om dit te voorkomen, want hij zegt dat Dolf het bos zal verpesten.

Oom Barend Verhage
Hij is de oom van Dolf en hij is negenenvijftig jaar. Het is een rijke maar gierige oude man maar, hij heeft een goed hart.
Door Wampie wordt het een aardige man, Wampie herinnert hem aan zijn overleden vrouw alleen weet zij dat niet.

13. Motieven en thema
a. Welke motieven herken je in het boek?

Aarbeien met slagroom; eet wampie veel en gaag in het verhaal  Luxe
Liefde; tussen dolf en haar, en dat oom barend van haar is gaan “houden”
Bos en natuur

Reizen, met de trein

b. Formuleer het thema van het boek.
Liefdesrelatie; jeugdliefde

15. Samenvatting
Wampie is haar baan helemaal zat en gaat naar het bos. Bij toeval komt ze daar Dolf tegen. Ze raken aan de praat en krijgen een relatie. Dolf verteld over oom Barend, dat hij als zijn geld af wil pakken. Op een dat zien ze een advertentie van oom Barend in de krant; hij zoekt een typiste die met hem mee op reis wil. Wampie en Dolf bedenken dat Wampie wel naar die baan kan gaan solliciteren en zo meer over de situatie te weten kan komen. Wampie wordt gelijk aangenomen, vooral ook omdat ze zo vrolijk is en omdat haar stem op die van de overleden vrouw van oom Barend lijkt. Ze vertelt bewust niet dat ze met Dolf heeft.
Wampie en oom Barend gaan met de trein om reis naar Roemenie, komen ook langs andere steden waar ze dan even blijven. Dolf reist achter hen aan, zodat hij en Wampie elkaar kunnen blijven zien. In Parijs krijgt Wampie een avondjurk van oom Barend, iets waarvan ze altijd al gedroomd had. Ook heet ze heel luxe, vaak aardbeien met slagroom, waar Wampie dol op is. Dolf ziet het met pijn in zijn hart aan hoe zijn gierige oom Wampie verwend.
Om bij Wampie (en oom Barend) in de trein te kunnen zitten, heeft Dolf zich vermomd. Hij wordt gesnapt en meegenomen, maar Wampie zorgt ervoor dat hij weer vrijkomt.
Onderweg gaan oom Barend en Wampie ook langs grote watervallen en oom Barend wil langs een oude vlam van hem gaan. Daar krijgt hij te horen dat de vrouw, omwille van hem, zelfmoord gepleegd heeft. Oom Barend is duidelijk van slag.
Dan kome ze in Roemenie. Als Wampie en oom Barend de bossen ingaan, ontdekken ze dat er met de houtverkoop gesjoemeld is. Dan komt Dolf aangelopen en krijgt oom Barend te horen dat ze al die tijd al wat hadden. Het is natuurlijk een happy end: oom Barend vindt het goed dat ze wat hebben en als Dolf wat werk heeft laten zien, biedt oom Barend hem een baan als inkoper in Oost-Europa aan.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wampie door A. den Doolaard"