Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Waanzin door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Waanzin
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo | 1002 woorden
  • 9 juni 2012
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
32 keer beoordeeld

Boekcover Waanzin
Shadow

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze haat de stad en mist haar oude vriendinnen vreselijk. Ze ligt behoorlijk met zichzelf (en de nieuwe vriendin van haar vader) overhoop…

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jar…

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze haat de stad en mist haar oude vriendinnen vreselijk. Ze ligt behoorlijk met zichzelf (en de nieuwe vriendin van haar vader) overhoop. Maar dan opeens is haar leven in gevaar. Een geheimzinnige man heeft het op haar gemunt. Claire raakt in snel tempo verstrikt in een psychologisch kat-en-muisspelletje. Weet ze uit handen van de man te blijven? En is er een overeenkomst tussen de vier verdwenen meisjes en Claire?

Waanzin door Mel Wallis de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Motivatie
Nou, mijn moeder heeft al haar boeken gelezen.
En er was ook geen ander leuk boek in de bieb dus dacht ik aan deze schrijver. Laat ik haar maar een kans geven. Er lagen 2 boeken van haar in de bieb.“Uitgespeeld” en “Waarzin” ik las de achterkant. En waarzin trok mij meer. (ff voor de duidelijkheid mijn moeder heeft me niks vertelt over het verhaal)

De korte samenvatting
Rond november speelt dit verhaal af. Het onderwerp van het verhaal is eenzaamheid, erbij willen horen, jaloezie en verdriet om haar overleden moeder.
Het gaat over Claire een meisje van 17 jaar, dat pas verhuisd is uit Amsterdam naar Rotterdam. Omdat haar vader een nieuwe baan kreeg bij de Shell. In Rotterdam maakt ze moeilijk vriendinnen en ze mist haar oude vriendinnen uit Amsterdam. Haar moeder is bijna 1 jaar geleden overleden aan Alvleesklierkanker. En haar vader heeft een nieuwe vriendin genaamd Bernadet. Claire vindt haar niet zo leuk.

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar.
Eerst verdwijnt Amber. Die heeft Zoë (beste vriendin van Claire) leren kennen op een zeilkamp.
Dan verdwijnt Anouk die samen met Claire en Zoë op jazzballet zaten.
Als derde verdwijnt Babette die interviewde Zoë voor de schoolkrant.
En als 4e verdwijnt Britt die zat bij Zoë in het studiegroepje voor geschiedenis.
Deze meisjes waren niet eens vriendinnen van Zoë, maar waren meisjes die ze toevallig in haar mobiel had gezet.
De politie denkt dat ze zijn weggelopen en besteedt er verder geen aandacht aan. Op een dag belt ene Nick en daarna belt hij steeds vaker naar Claire. Totdat de politie een keer bij Claire aan de deur staat. Claire moet alles vertellen over gesprekken tussen haar en Nick. Op een dag worden Claire en Zoë vastgehouden door Nick. Hier biecht Nick op dat Zoë iets met hem had en dat hij in het echt Luuk heet. En Zoë het had uitgemaakt en hierdoor wilde hij wraak nemen. Hij had haar mobiel (roze samsung) afgepakt en de telefoonlijst afgegaan. Claire was daarna aan de beurt. Zoë weet de politie te bereiken en Luuk wordt opgepakt. Eén meisje is dood en de rest is levend gevonden.
Babette is overleden door dat Luuk haar wilde verdoven met een narcosemiddel die hij had gestolen bij de dierenarts. Maar omdat die spuit niet werkte en heeft hij haar te lang onder water gehouden en is ze verdronken in bad.
Luuk is veroordeeld tot TBS. Claire en haar vader zijn weer in Amsterdam gaan wonen. Met Bernadet (de vriendin van haar vader) is het uitgegaan omdat ze het te heftig vond het gedoe met Luuk. Nu heeft haar vader een nieuwe vriendin Leonora. Zij is het tegenovergestelde van Bernadet. Veel rustiger en serieuzer, Claire kan veel beter met haar opschieten. Nu is ze echt veel gelukkiger!

Nu weet ik waar de titel op slaat. Het is toch waanzin dat Luuk zo boos is geworden omdat hij gedumpt was door Zoë. En vervolgens al haar vriendinnen wilde ontvoeren en daarna met haar ze allemaal wilde doden. Dat was het plannetje van Luuk.
(Alles wat onderstreept is vind ik het belangrijkste stukje van het verhaal)


Menig over het boek.

Het boek was zeker interessant. Ook al had het 33 hoofdstuks en 219 bladzijden was het verhaal niet langdradig. Al in de 1e hoofdstuk was ik al nieuwsgierig hoe het af loopt. Er was geen 1 stukje slaapverwekkend. Het verhaal was mooi en herkenbaar. Tja, jammer genoeg zijn er genoeg mensen zoals Luuk.

Wat je wel/niet leuk in het verhaal?

Het leukste/spannendste van verhaal vond ik dat de meisjes 1 voor 1 verdwenen. En dat uit eindelijk Claire aan de beurt is.
Daarom bleef ik maar door lezen.

Hebben het gedrag van de personen of de gebeurtenissen in het verhaal je beïnvloed of aan het denken gezet?
Er was een stukje over dat Claire en Zoë met 2 jongens Kevin en Gregory mee gingen naar hun huis er en dat Claire met Gregory naar bed ging. Ik bedoel dat doe niet je toch als je maar 17 jaar bent. En ik vond Zoë wel bot tegen Luuk toen ze het uitmaakte.
Zei ze: denk je dat ik ooit iets om je gegeven heb. In your dreams. Het was best lachen om met je te blowen. Maar ik val niet op jongens zonder vrienden. Bye, bye, domme loser. Schrijf je maar in op een dating site. Wie weet vind je daar nog wat vrienden. Als ze dat niet dat gezegd was dit allemaal niet gebeurt.

Vind je de gebeurtenissen in het verhaal net echt of duidelijk verzonnen?
Net echt want in het echt kunnen ook zulke dingen gebeuren. Zoals wat ik al zei:
Jammer genoeg zijn er genoeg mensen zoals Luuk. Dit zou dus iedereen kunnen over komen!

Gaan de personen voor je leven? Kun je je in hen verplaatsen?
Zeker. Ik voel gewoon wat de 4 verdwenen meisje voelen. En hoe Claire zich voelt. Het boek legt zo goed uit hoe ze zich voelen dat ik bijna denk dat ik hun ben.

Is de opbouw van het boek overzichtelijk of verwarrend?
Eerst vond ik het een beetje verwarrend. Want dan begint de 1e hoofdstuk het met Amber die ontvoerd wordt en dan opeens gaat 2e hoofdstuk over Claire. Maar daarna begreep ik het. Van de rest was alles overzichtelijk.

Wat valt je op aan het taalgebruik?
Het verhaal zelf is gewoon normaal Nederlands.
Maar als ze chatten of bellen of soms praten met elkaar dan zet de schrijver echt straat taal neer. Maar dat vind ik wel leuk.

Kun je het boek aan anderen aan raden? Waarom?

Zeker wel. Voor de gene die van spanning houd zou ik het boek zeker aanraden!
Het boek is zo geloofwaardig geschreven, dat het in het echte leven zo ook kan gebeuren. Je leeft met Claire en de andere 4 meisjes mee, doordat de gebeurtenissen en de gedachten goed worden omschreven. Hierdoor voel je de pijn, angst en verdriet.

REACTIES

D.

D.

hey op welke blz staat dat over zoe het uitmaakte met luuk
snel reageren aub

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Waanzin door Mel Wallis de Vries"