Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Waanzin door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Waanzin
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1309 woorden
  • 17 oktober 2010
  • 412 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
412 keer beoordeeld

Boekcover Waanzin
Shadow

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze haat de stad en mist haar oude vriendinnen vreselijk. Ze ligt behoorlijk met zichzelf (en de nieuwe vriendin van haar vader) overhoop…

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jar…

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze haat de stad en mist haar oude vriendinnen vreselijk. Ze ligt behoorlijk met zichzelf (en de nieuwe vriendin van haar vader) overhoop. Maar dan opeens is haar leven in gevaar. Een geheimzinnige man heeft het op haar gemunt. Claire raakt in snel tempo verstrikt in een psychologisch kat-en-muisspelletje. Weet ze uit handen van de man te blijven? En is er een overeenkomst tussen de vier verdwenen meisjes en Claire?

Waanzin door Mel Wallis de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Hoofdpersoon:
Claire: 17 jaar. Nadat haar moeder is overleden is ze met haar vader verhuisd van Amsterdam naar Rotterdam.

Bijpersonen:
Zoë: Beste vriendin van Claire.
Amber: Ze verdwijnt. Meisje die met Zoë op zeilkamp was.
Anouk: Ze verdwijnt. Meisje die bij Claire en Zoë op jazz-ballet zat.
Babette: Ze verdwijnt. Meisje van haar oude school in Amsterdam.
Britt: Ze verdwijnt. Meisje van haar oude school in Amsterdam
Nick/Luuk: een zogenaamde vriend/ De man die allemeisjes laat verdwijnen.

Karakter hoofdpersoon:
Claire is een onzeker meisje. Ze is van Amsterdam naar Rotterdam verhuisd zonder vrienden en zonder moeder. Haar vader heeft een nieuwe vriendin en dat vind ze niet leuk.

Claire voelt zich eenzaam omdat ze met niemand kan praten over de dood van haar moeder. Ze laat zich makkelijk overhalen door Zoë om dingen te doen die ze eigenlijk niet leuk vind. En ze trapt heel makkelijk in het verhaal van Nick. Ze kent hem niet maar ze gelooft alles wat hij zegt.

Plaats:
In Rotterdam en in Amsterdam

Tijd:
Het verhaal speelt zich af in het heden. In de winter.

Thema:
Eenzaamheid, erbijwillen horen, jaloezie en verdriet om haar overleden moeder

Titelverklaring:
De titel “Waanzin” is gekozen omdat: het toch gek is als iemand al je vrienden in je contactenlijst dood wil en als laatste je ex.

Vertelde tijd:
Het verhaal speelt zich af in een week of drie. Het is ongeveer een jaar nadat haar moeder is overleden. Aan het eind van het verhaal is de moeder een jaar overleden.

De samenvatting
Claire is een 17-jarig meisje en heeft haar moeder verloren.

Haar vader kreeg een nieuwe baan en ze moesten verhuizen naar Rotterdam.

Claire voelt zich alleen, ze heeft geen vriendinnen in Rotterdam. Gelukkig heeft ze nog contact met haar beste vriendin Zoë. Claire gaat vaak naar Amsterdam maar Zoë wil ook wel een keer naar Rotterdam komen. Claire wilt dat niet vanwege de nieuwe vriendin van haar vader waar ze niet mee kan opschieten.

Ze spreekt met Zoë af om een weekend naar Amsterdam te komen. Ze gaan uit en komen 2 jongens tegen. Hoewel Claire er eigenlijk er geen zin in had ging ze zoenen met een jongen. Dit deed ze eigenlijk alleen om haar ex te vergeten.

Zoë vertelt dat er een meisje was vermist. Claire besteedt er niet zo veel aandacht aan omdat ze het meisje niet kent.

Op school in Rotterdam voelt ze zich heel vervelend ze haalt slechte cijfers en heeft geen vriendinnen.

Op een dag wordt Claire gebeld door een jongen. Hij vraagt haar of ze xbox spellen verkoopt. Claire zegt dat ze geen xbox spellen verkoopt.

Claire weet dat een oud klasgenootje xbox spellen verkoopt en geeft het nummer. Voordat Claire ophangt vraagt ze zijn naam. Hij heet Nick.

Een paar dagen later belt Nick om Claire te bedanken.

Ze beginnen te praten en Claire vertelt dat haar moeder is overleden. Nick luistert aandachtig. Claire heeft nooit eerder met iemand gepraat over haar moeder. Het voelt vertrouwd om met hem te praten. En ze vindt hem steed leuker worden

De vader van Claire gaat een weekend naar Maastricht en Zoë komt logeren.

Overdag gaan ze winkelen en ’s avonds gaan ze uit in een leuke discotheek

Zoë begint te flirten met een jongen en Claire met zijn vriend. Een tijdje later gaan ze met de jongens mee naar huis. Ze blijven daar slapen en gaan met de jongens naar bed.

De volgende dag voelt Claire zich beroerd en ze snapt niet waarom ze met die jongen naar bed is gegaan. Claire maakt Zoë wakker en ze rennen het huis uit.

Zoë heeft weer van een meisje gehoort dat ze is verdwenen. Dit meisje kennen ze wel. Ze zaten bij haar op jazzballet.

Na het weekend verveelt Claire zich en belt Nick. Ze vertelt dat haar moeder zaterdag een jaar overleden is en dat ze er erg tegen opziet. Ze vertelt ook dat Zoë die dag ook gaat komen.

Nick wil wel graag afspreken met Claire. Hij kan zaterdag want dan moet hij een huwelijk filmen in hotel New York. Overdag kan hij wel langskomen om Claire te komen steunen.

De volgende dag is Claire moe en heeft geen zin om naar school te gaan.

Ze gaat naar de dierentuin “Blijdorp”.

Haar vader probeert haar te bellen maar ze neemt niet op.

Ze gaat in een restaurant poffertjes eten en belt daar Nick.

Ze gaat naar huis en daar ziet ze haar vader met John Willemsen. Hij is van de politie. Hij vraagt aan Claire of ze vreemde telefoontjes heeft gehad. Claire zegt van niet. Willemsen vertelt dat ze een paar keer is gebeld en dat zij een keer naar dat nummer heeft gebeld en af en toen gesmst heeft.

Claire zegt dat het Nick is geweest.

Willemsen vertelt dat er 4 meisjes zijn verdwenen en dat ze alle vier voor hun verdwijning contact hebben gehad met die jongen die Claire Nick noemt.

De politie is bang dat Claire het volgende slachtoffer wordt. Er komt politie bewaking. Claire moet alles vertellen wat ze weet over Nick en ze moet een afspraak met hem maken om hem in de val te lokken.

Ze probeert zo snel mogelijk een afspraak probeert te maken maar Nick kan niet eerder dan zaterdag.

De volgende dagen is ze thuis met haar vader. Claire gaat naar het politiebureau en ziet alle informatie van de verdwenen meisjes en over haar zelf.

Claire mag dit verhaal tegen niemand vertellen. Hoewel haar vader en Willemsen er niets van weten laat ze de afspraakmet Zoë gewoon staan. Die komen er toch achter en de vader van Claire vind het goed dat Zoë komt om haar te steunen bij het verdriet van haar moeder.

Het is zaterdag en Claire mag Zoë niet ophalen bij het station.

Zoë komt zelf naar de flat toe. Claire’s vader heeft inmiddels meer informatie gekregen over Nick. Hij is ouder dan Claire dacht en hij woont in Amsterdam en hij heeft nooit xbox spellen gekocht.

Ze eten gezellig met z’n drieën en ze zijn van plan om samen Xfactor te gaan kijken.

Op haar slaapkamer vertelt Claire Zoë alles over Nick en de verdwenen meisjes.

De vader wordt gebeld en hij moet zijn auto op een andere plek gaan zetten.

Hij gaat naar beneden. Zoë zet alvast de televisie aan en Claire loopt naar de huiskamer.

Daar krijgt ze een hele harde klap op haar hoofd en valt bewusteloos.

Claire wordt wakker en ziet Zoë gewond op de grond liggen. Dan hoort ze de stem van Nick. Hij vertelt dat hij Luuk heet en dat hij een ex-vriendje is van Zoë. Hij was heel erg boos toen ze het uitmaakte en wilde wraak op haar nemen. Hij had haar mobiel gestolen en wilde de meisjes uit haar contactenlijst laten verdwijnen. De laatste die hij wilde grijpen was Zoë. De 4 meisjes die verdwenen waren stonden voor aan in de lijst Amber, Anouk, Babbette en Britt. Hij heeft hun overvallen en verdoofd en meegenomen in de kelder. Nu de politie er achter is gekomen wilt hij meteen Claire en Zoë vermoorden.

Terwijl hij zit te praten ziet Claire dat Zoë een beetje bijkomt. Zoë geeft hem een harde klap met een vaas en hij valt op de grond. Ze bellen snel 112 en na een tijdje komen de politie binnen. Gelukkig blijkt er niets te zijn met de vader van Claire. 1 van de 4 meisjes is overleden. Luuk had verdronken in bad per ongeluk. De andere meisjes zaten in een kelder en werden bevrijd. Het waren niet eens vriendinnen van Zoë maar waren meisjes die ze toevallig in haar mobiel had gezet.

Na een tijdje verhuizen Claire en haar vader terug naar Amsterdam. Hij krijgt een nieuwe vriendin en Claire kan daar beter mee opschieten.

Zoë gaat langs de ouders van Babette, het meisje dat is overleden, om te vertellen hoe erg ze het vind.

REACTIES

W.

W.

De regels van samenvatting, is dat per hoofdstuk. Graag snel antwoord graag.
Bvd

13 jaar geleden

E.

E.

echt goed gedaan! ik heb nu meer duidelijke info voor mijn boekverslag ga zo door!

9 jaar geleden

M.

M.

het is echt heel goed bedankt dat je dit hebt gemaakt en goed ook ik kon het echt gebruiken x

12 jaar geleden

A.

A.

dit is heel goed gemaakt ,ik heb het goed kunnen gebruiken voor mijn boekverslag op school x

11 jaar geleden

L.

L.

Goed gedaan, je hebt me echt geholpen

11 jaar geleden

N.

N.

hoeveel bladzijdes heeft het boek? xx

11 jaar geleden

I.

I.

219 bladzijden en 32 hoofdstukken

11 jaar geleden

A.

A.

33 hoofdstukken?

9 jaar geleden

L.

L.

Heel goed en duidelijk alleen het kan wel iets korter eventueel

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Waanzin door Mel Wallis de Vries"