Waanzin door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Waanzin
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 731 woorden
  • 16 november 2016
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
7 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2009
Pagina's
223
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2011 Genomineerd)

Boekcover Waanzin
Shadow

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze haat de stad en mist haar oude vriendinnen vreselijk. Ze ligt behoorlijk met zichzelf (en de nieuwe vriendin van haar vader) overhoop…

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jar…

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze haat de stad en mist haar oude vriendinnen vreselijk. Ze ligt behoorlijk met zichzelf (en de nieuwe vriendin van haar vader) overhoop. Maar dan opeens is haar leven in gevaar. Een geheimzinnige man heeft het op haar gemunt. Claire raakt in snel tempo verstrikt in een psychologisch kat-en-muisspelletje. Weet ze uit handen van de man te blijven? En is er een overeenkomst tussen de vier verdwenen meisjes en Claire?

Waanzin door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Leesdossier 1 Nederlands HaVo 3

1.  Zakelijke Gegevens

Titel: Waanzin
Auteur: Mel Wallis de Vries
Uitgever: the house of books
Jaar van uitgave: 2009

2.  Samenvatting
Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. De politie denkt dat ze weg zijn gelopen en schenkt er dus weinig aandacht aan. Claire is afgelopen zomer naar Rotterdam verhuisd. Claire heeft het moeilijk op school. Ze heeft geen vrienden en af en toe wordt ze gepest door de populaire meisjes. Op een dag dat ze terugkomt van Zoë, haar vriendin uit Amsterdam, wordt ze gebeld door een jongen genaamd Nick. Hij was verkeerd verbonden. Na een dag spijbelen, is de politie bij haar thuis. Nick bleek niet te zijn wie ze dacht. Haar wereld stortte in elkaar, de enige waarvan ze dacht dat ze diegene kon vertrouwen, blijkt in haar geval totaal niet te vertrouwen te zijn… 


3.  Eerste indruk
3a. Op de voorkant staat een foto van een bang meisje die probeert te ontsnappen aan iets of iemand.
3b. Ik vind de voorkant niet bij het boek passen omdat op de voorkant alleen hetgene staat wat in hoofdstuk 1 wordt beschreven. Het heeft niet veel met het verhaal te maken.
3c. De opbouw is nogal langdradig, het is één lang verhaal met genummerde hoofdstukken en vier keer een terugblik. Elke terugblik gaat over hoe 1 van de meisjes verdwijnt.

3d. De titel waanzin pas niet echt bij het boek omdat, het boek niet over waanzin gaat. Het gaat eerder over overeenkomsten tussen 4 verschillende meisjes waarbij
één man de dader is maar wie? En dus kan de titel misschien beter kat en muis, ex of verhuisd zijn.

4.  De analyse van het verhaal
4a. De personen
De belangrijkste persoon in het verhaal is Claire. Haar probleem is dat ze is verhuisd en rare telefoontjes van een jongen krijgt, waarvan uiteindelijk blijkt dat het een psychopathische ex van haar vriendin Zoë is. 
Hoe loopt het af?
Uiteindelijk wordt Claire ook gepakt door de ex van Zoë en Zoë zelf ook. Dan belt Zoë de politie en komen ze erachter wat hij met de andere 4 meisjes had gedaan, waarvan 1 het niet heeft overleefd.
Wat ik had verwacht…
Ik had verwacht dat Georgy wraak wou nemen op Claire, omdat ze snel weg was geglipt toen ze met hem naar bed was gegaan. En omdat ze hem nog tegen kwam na een dag school en haar achterna schreeuwde dat hij nog wraak zou gaan nemen.

4b. Het perspectief
Het boek is geschreven in het Ik-Perspectief
Stukje tekst waar dat uit blijkt…
Ik hoor aan de klikjes dat papa de deur op dubbel slot draait. Zoë rekt zich uit. ‘Ik heb zin in iets lekkers. Hebben jullie wat te snacken?’ ‘Vast wel. In de keuken. Eerste deur kinks.’ Hè ik ben hier de gast,’ zegt ze mopperend. ‘Ik zal morgen een ei voor je koken, beloofd.’ Ze steekt haar tong uit en loopt naar de gang. Ik hoor Zoë in de keuken. Het gerinkel van glazen en het gekraak van eet zak chips die wordt open getrokken. ‘Jullie hebben popcorn. Wil je dat ook?’ Gilt ze.

Ik heb dit stukje gekozen omdat hier Claire’s vader net naar buiten ging om zijn auto te verplaatsen en daarna komt Nick, oftewel Luuk, binnen om Claire en Zoë te ontvoeren of om te vermoorden. Vooraf kreeg Claire telefoontjes van Nick. Ze werd stiekem een beetje verliefd op hem, totdat de politie kwam en zei dat ze een verband had met de andere meisjes. 

4c. Tijd
A. Ik denk dat het boek zich gewoon voor in het jaar waarin het boek geschreven is, in het heden afspeelt, omdat in 2009 hyves nog bestond en zo dus ik denk dat het zich afspeelt in 2009.
B. De vertelde tijd is ongeveer een half jaar 
C. Het verhaal is niet chronologisch opgebouwd er zijn vooral veel flashbacks.
D. Het boek is een aanrader voor jeugd die van een niet-al-te-spannende thriller houden. Maar als je van een beetje spanning houdt is het een afrader. Ik zou het boek niet lezen omdat: het erg saai is opgebouwd, het in het begin niet boeiend is en omdat er pas op het einde de clou wordt verteld. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Waanzin door Mel Wallis de Vries"