Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Waanzee door Robert Haasnoot

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Waanzee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 558 woorden
  • 29 maart 2015
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
6 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
188
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Waanzee
Shadow
Waanzee door Robert Haasnoot
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Waanzee

Schrijver
Robert Cornelius Haasnoot: Paterson(VS) 21 aug. 1961.

Nederlandse schrijver. Debuut met roman kracht van’t woud in 1997 en won de Prix des Ambassadeurs met Waanzee(echt gebeurd). Dat brengt actuele vraagstukken aan de orde. Steenkind, De heugling, Langzame wals, Het ruime bed.

Personage

De Hoofdpersoon: Arend Falkenier, 27 jaar, men herinnerde hem als een brede, kale, boomlange vent met uitpuilende ogen en krachtige stem. Verder is hij een hardwerkende man zijn karakter is wilskrachtig want hij is vastberaden om naar Jeruzalem te varen gezagvol hij was de kapitein. Hij stond bekend als een uitverkoren kind van God. De Godsdienstwaanzin naar het hoofd gestegen en daardoor zichzelf en anderen opgezet om slechte dingen te doen. Toch is hij niet echt een slecht mens. Hij is door omstandigheden gek geworden en heeft zich verschillende dingen ingebeeld. De personages zijn echt. Het zijn gewone vissers van vroeger die meestal erg arm waren. Hij was getrouwd met Aaltje Dubbelaar en samen hadden ze vijf kinderen.

Bijrollen: Jaap Kromhout, Gerrit Boezaard, Cor Kloos, Willem Hoek, Jacob Hoek, Leen Guyt, Piet van der Marel, Hans Vooijs, Klaas van Beelen, Dirk Falkenier Keesje Imthorn, Jantje Kloos

Titelverklaring: Godsdienstwaanzin op de Noordzee leidt tot moord.

Waar/wanneer: Het boek speelt zich af in en rondom Katwijk en op de Noordzee. Rond 1915.

Hoofdpersoon: Arend Falkenier.

Probleem HoofdPersoon: Hij denkt dat de wereld vergaat en dat hij een belangrijke rol moet vervullen.

Oplossing: Hij wilde daarom naar jeruzalem met de vissers boot wat overigens niet is gebeurd.

Thema: (on)gehoorzaamheid een deel luisterde wel naar Arend een deel ook niet.

Samenvatting;

In augustus 1915 vertrekt de Noordster(gekkenlogger) uit de haven van IJmuiden. Arend ontvangt sinds het uitbreken van de 1e Wereldoorlog tekenen van God. Tekenen dat de wereld vergaat en hij een belangrijke taak moet vervullen. Met bijbelteksten en sterke verhalen over de Apocalyps weet hij de bemanning te overtuigen dat de wereld snel zal vergaan. Meer dan de helft van de bemanningsleden gelooft hem.

Willem Hoek gelooft er niks van. Arend merkt dit op en maakt hem voor de rest van de bemanning uit als iemand die de duivel wilde helpen. Daarom werdt hij vermoord. Hij werdt overboord gegooid en verdronk. Gerrit Boezaard heeft nu ook zo zijn twijfels. Hij gelooft er ook niets meer van de rest van de bemanning hoort dit en maakt Gerrit uit als Duivel en wordt ook vermoord. Ze zeilen verder op zoek naar het echte witte schip. De wind is gedraaid en het schip raakte uit koers. Volgens Arend kwam dit door de duivel en zijn leger. Alles waar een duivel zich achter kan verschuilen moest van boord af. Hans Vooijs gaat hier tegen in. Hij zegt dat het veel te gevaarlijk is. Arend pikte dit niet dus ook Hans werdt vermoord op een gruwelijke wijze. Hij wordt met een bijl in stukken gehakt en over boord gegooid. De volgende ochtend hoorden ze een doordringend geluid. Het was afkomstig van een Noors vrachtschip met een zwarte kleur. Ze geloven dat dit schip het verwachtte schip is. Een sloep werdt uigezet en de bemanning van de Noordster werdt opgepikt. Ze vertelden wat ze hadden beleeft op de Noordster. Op weg naar Engeland komen ze erachter dat de wereld niet is vergaan. Hun geboorteplaats bestaat nog gewoon. Ze werden opgevangen in een psychiatrisch inrichting.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Waanzee door Robert Haasnoot"