Vrolijke Hans of hoe het lachkruid ontstond door Godfried Bomans

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Vrolijke Hans of hoe het lachkruid ontstond
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 21 woorden
  • 12 juni 2001
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
24 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1946
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Vrolijke Hans of hoe het lachkruid ontstond
Shadow
Vrolijke Hans of hoe het lachkruid ontstond door Godfried Bomans
Shadow

Boekverslag: Vrolijke Hans of hoe het Lachkruid ontstond (Godfried Bomans) 1. Titelbeschrijving De titel vertelt al wie de hoofdpersoon is: Vrolijke Hans.

De hoofdpersoon van dit verhaal is Vrolijke Hans, een vrolijke jongen die altijd moest lachen. Het enige dat ik weet van zijn uiterlijk is dat hij blauwe ogen had en rode wangetjes bij de geboorte.

3. Waar en Wanneer? Het is in Tuba, een land waar iedereen serieus is en nooit lacht. Er zij beulen en galgen dus ik denk dat het in de middeleeuwen afspeelt.

4. Het Verhaal/Uittreksel Het verhaal gaat over een jongen, Hans, die in een land wordt geboren waar iedereen erg serieus is en hard werkt terwijl hij alleen maar lacht. De inwoners van dat land (Tubanters genoemd) begrijpen het gelach niet en vinden hem raar. Als Hans groot is, denken ze, zal hij net zo serieus als wij zijn. Dat was niet het geval. Als hij volwassen is lacht hij net zo. Ze hebben van alles geprobeerd om hem te laten stoppen met lachen maar niets hielp. Toen ze de beul erbij haalden en hem lieten onthoofden, bleef het losse hoofd doorlachen. Ze stopten het hoofd in een zak en gooiden het bij de koning op zolder, maar de koning kon er niet van slapen en gooide het hoofd in de gracht. Daar maakte het hoofd veel lawaai met het gelach. Toen haalde de moeder van Hans het hoofd uit de gracht, de Tubanters gooide het in een put en bedekten het met zand totdat ze niets meer hoorden. Het volgende jaar groeide er een plant met lange sprieten en rode bessen, en juist op de plek van Hans zijn hoofd! Toen een Tubanter het rook begon hij te lachen. En toen hij het zijn vrouw liet ruiken lachte ook zij! De koning stond erop dat het plantje het lachkruid moest worden genoemd (Herbus Risus hoe de geleerden het noemden). En dat is het verhaal van Vrolijke Hans of hoe het lachkruid ontstond.

5. De Bedoeling van de schrijver Ik denk dat Godfried Bomans hiermee wilde zeggen dat het heel ongezond is om altijd serieus te zijn en dat je moet blijven lachen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.