Vrijwillig? door Ardine Korevaar

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1055 woorden
  • 19 augustus 2006
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 9 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
151
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Vrijwillig?
Shadow
Vrijwillig? door Ardine Korevaar
Shadow
Titel:
Schrijfster: Ardine Korevaar
Uitgeverij: J.h. Gottmer / H.j.w. Becht BV
Jaar van uitgeven staat er niet op

VRIJWILLIG?

Hoofdpersoon: Esther
Probleem hoofdpersoon: Esther is betast door meneer Brand, de conrector. Ze durft het alleen tegen niemand te zeggen uit angst dat niemand haar gelooft.

Bijpersonen:
• Vlaminck: de leraar engels, die er van houd om leerlingen voor gek te zetten. Hij is ook de vertrouwenspersoon van de school
• Annemiek: de vriendin van Esther

• Rogier: vriend van Esther
• Meneer Brand: de vriendelijke conrector die zijn handjes niet thuis kan houden
• Moeder van Esther: werkt erg veel en is bijna gestrest
• Vader van Esther: gewoon de vader
• Andrea: zus van Esther. Ze zit in een rolstoel omdat ze spastisch is
• Lise: nichtje van Esther, ze vraagt Esther de oren van der kop over de school waar Esther op zit en waar zij volgend jaar heen gaat
• Rita: een schuw meisje dat ook misbruikt is door meneer Brand

Verhoudingen tussen de personen:
Esther en Annemiek: vriendschappelijke relatie
Esther en Rogier: vriendschappelijke relatie
Brand en Esther: eerst vriendschappelijk dan hatelijk van de kant van Esther af


Samenvatting:
Esther is nieuw op school. Aan het eind van de eerste schooldag blijkt dat haar fiets gestolen is. Ze gaat naar de conrector en krijgt 10 euro voor de bus. Thuis gekomen wil ze het tegen haar moeder vertellen, maar die is zoals gewoonlijk weer bezig met haar werk zodat ze geen tijd heeft voor haar kinderen.
Esther is heel moe, maar moet eerst nog haar spastische zus helpen met uit kleden zodat ze weer niet kan uitrusten.
Omdat ze de 10 euro die ze van de conrector had gehad niet had gebruikt, besluit ze om die de volgende dag terug te brengen. Hij vraagt of ze een klusje wil doen en dat doet ze. De dagen erna gaat ze steeds vaker naar hem toe om klusjes te doen. Ze krijgt een pen van hem en een paar dagen later een beeldje.
Op dag, als ze weer een klusje moet doen, doet hij de deur op slot (dit merkt ze niet) en zegt dat ze naast hem moet komen zitten op de bank. Dan legt hij zijn hand op haar been en begint haar te strelen. Ze wil wel weg lopen maar is verstijft van schrik. Als ze thuis komt doet ze net alsof ze ziek is, ze wil niet vertellen wat er echt is gebeurt. Ze blijft een week “ziek” thuis. De week nadat ze is misbruikt gedraagt ze zich vreemd: ze verscheurt het seksboekje van haar vriend, krijgt ruzie met haar beste vriendin, valt zowat flauw als ze meneer Brand tegenkomt in de gang.
Twee weken later komt meneer Brand binnen tijdens de gymles. Esther zit op de ringen en valt er van schrik bijna af, ze rent de gymzaal uit.
Annemiek komt haar achterna en vraagt waarom ze zo raar doet als meneer Brand in de buurt is. Dan vertelt Esther het hele verhaal, maar ze zegt ook dat Annemiek het tegen niemand mag vertellen. De volgende dag gooit Rogier een briefje op de tafel van Esther dat hij haar in de pauze wil spreken. In de pauze vraagt Rogier waarom ze bang is voor meneer Brand. Esther denkt dat Annemiek haar mond niet heeft kunnen houden en wordt weer boos op haar.
Rogier heeft een plan bedacht om kinderen te zoeken die ook zijn misbruikt door meneer Brand. Annemiek en Esther maken het weer goed. De spullen die ze van meneer Brand had gehad (een parker pen en een beeldje) heeft Esther ver achter in haar kast gestopt. Een paar dagen later moet Esther naar de administratie toe en ziet ze een meisje (Rita) dat precies zo’n zelfde pen heeft als zij van Meneer Brand had gehad, ze vraagt hoe ze aan die pen komt, maar Rita antwoordt niet. Esther besluit een boekverslag te maken over een boek (dat niet bestaat) en het dan aan Rita te geven. Het boek gaat over een rector die verkeerde dingen doet, maar het meisje dat de hoofdrol speelt durft het niet aan iemand te vertellen omdat ze bang is dat niemand haar gelooft. Tot ze ontdekt dat er nog een meisje is op school dat ook weet wat de rector doet.
Esther besluit er geen einde aan te maken, maar aan Rita te vragen of zei er een einde aan wil maken. Alleen moet de politie erbuiten blijven. Ze geeft het boekverslag aan Rita. Die donderdag ziet ze Rita met Brand praten en even later ziet ze Rita huilen. Ze gaat achter haar aan, maar Rita wil niets met haar te maken hebben. Een paar dagen later hoort Annemiek dat Rita in het ziekenhuis ligt omdat ze geprobeerd had zelfmoord te plegen. Nu is de maat vol voor Esther en ze vertelt het tegen haar moeder. Ze Rita opzoeken in het ziekenhuis. Ze vertelt aan Rita dat ze aangifte gaat doen, maar Rita wil niet mee. Esther gaat met haar moeder naar het politiebureau. Alleen doet ze geen aangifte, maar alleen een melding. Na een paar weken haalt Esther Rita over om toch aangifte te doen.

Manier waarop je de personen leert kennen
Bij Esther leer je haar gedachten en gevoelens kennen, ze is dus de hoofdpersoon. Bij de andere personen leer je niet de gedachten en gevoelens kennen ze zijn dus de bijpersonen

Welke tijd
Ik denk dat het verhaal zich gewoon in deze tijd afspeelt want er worden geen ouderwetse woorden gebruikt. En het is een modern verhaal.

Tijd tussen begin en eind verhaal
Er verloopt ongeveer een half jaar tussen het begin en het eind van het verhaal.

Volgorde gebeurtenissen: logisch of niet?
De volgorde van het verhaal is wel logisch er zijn geen terugblikken.

Bedoel schrijfster
De bedoel van de schrijfster is je te amuseren maar ook om je duidelijk te maken dat als je misbruikt wordt meteen hulp te zoeken want anders kan het je hele leven verpesten

Mening
Ik vond dit een erg interessant boek want het is erg boeiend geschreven. Ook is het een erg leerzaam boek want achter in het boek staat wat bepaalde mensen doen als iemand hun verteld wat hun is aangedaan

Bijzondere situaties in het boek
De bijzonderste situatie in het boek vind ik als Rogier zijn plan aan Esther vertelt, vooral omdat het zo’n bijzonder plan is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vrijwillig? door Ardine Korevaar"