Samenvatting
Jasper is een nieuwjaarskind, dat is dan ook de reden dat schipper Hemelrijk de timmermanszoon op 14 jarige leeftijd meeneemt op zijn schip de “Anna-Maria.” Hij mag helpen op het schip terwijl het schip via Lissabon naar Cadiz vaart. Voor de kust van Cadiz wordt “het galjoen” echter overvallen door kaper Akbar Abdallah. Alle matrozen worden slaaf. Jasper wordt, nadat hij het schip met de andere bemanning heeft gesloopt, slaaf bij de janitsaar Bohomil(een soldaat). Bij Bohomil heeft hij het goed maar als het regiment van Bohomil wordt overvallen en Bohomil dood gaat en Jasper het nog maar net overleefd komt hij bij de pasja (een soort burgemeester) van Gabès terecht. Daarna komt hij omdat hij zijn mond voorbij praatte bij Akbar Abdallah zelf. Akbar Abdallah wil dat Jasper met zijn dochter trouwt op voorwaarde dat hij zich aansluit bij de Islam. Als Jasper aangeeft dit niet te willen wordt hij galeislaaf en moet hij helpen bij het kapen van andere schepen. Als er op den duur een schip buit gemaakt wordt, moet Jasper (met timmermanservaring) de schade op dit schip proberen te repareren samen met twee andere slaven. Met deze twee slaven smeedt Jasper een plan en overmeestert samen met de gevangen genomen matrozen van het schip de soldaten van Akbar die Akbar had achtergelaten op het schip. De drie slaven zijn bij thuiskomst grote helden.
Titelverklaring
Het boek heet vrijgevochten, omdat Jasper zichzelf letterlijk en figuurlijk heeft vrijgevochten.


Personages
Jasper Lievenszoon de Bonte: Jasper is de hoofdpersoon in het boek omdat alles vanuit zijn perspectief wordt verteld. Je kijkt als het ware over zijn schouder mee.
Lieven de Bonte: Lieven is Jasper’s vader. Voor Jasper is hij erg belangrijk, want in het boek denkt hij heel vaak aan zijn vader wat die van hem zal denken.
Mkamba: Mkamba is een zwarte slaaf die net als Jasper een slaaf is bij een janitsaar. Mkamba en Jasper worden vrienden en Jasper krijgt steeds meer respect voor hem. Hij vindt het dan ook erg jammer dat hij nooit zal weten wat er van hem geworden is.
Bohomil: Bohomil is de janitsaar die Jasper diende. Jasper heeft het niet slecht gehad bij Bohomil en toen Bohomil dood was, was Jasper erg verdrietig omdat hij weer naar iemand anders moest.


Structuur/opbouw
Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Het wordt verteld vanuit Jasper’s ogen en het begint met dat hij wordt geboren en dan opgroeit en dan zijn eerste zeereis maakt. Het eindigt met dat hij weer thuis komt.
Mening
Ik vond dit boek niet heel erg spannend omdat er maar een paar spannende stukjes in zaten. Dat is wel jammer omdat Thea Beckman goed spannend kan schrijven. Ik vond het boek niet moeilijk om te lezen, ik had het ook erg snel uit. Maar dat ligt misschien meer aan het feit dat het vakantie was toen ik het boek las. Bij dit boek had ik het gevoel van wat gaat er nou weer gebeuren. Het was onvoorspelbaar. Dat zorgde wel voor een beetje spanning, omdat je wel een vaag vermoeden had van dat er iets zou gebeuren, maar dan gebeurde er helemaal niets. En als je dacht dat er niets zou gebeuren dan gebeurde er opeens wel wat. Ik vond het ook erg duidelijk dat Jasper uit Nederland kwam. Hij is geboren in Zierikzee. Dat wordt al grotendeels op de eerste pagina verteld. In de loop van het verhaal kom je ook helemaal te weten hoe Jasper opgroeid en wat zijn karakter is enz. Ik denk dat dit verhaal goed in de werkelijkheid gebeurd kan zijn. Piraterij en slavernij kwamen in die tijd wel vaak voor. Het is denk ik ook mogelijk dat Jasper zich met behulp van alle 200 matrozen de 40 soldaten te overmeesteren. Ook al zijn de soldaten bewapend. Ik vind dat je wel wat van dit boek kan leren. Ik wist niet dat er ook veel schepen naar de Middellandse Zee voeren en ook niet dat er Nederlanders waren die zich lieten bekeren tot de Islam. En dit boek werpt het ook een heel ander licht op slavernij. Zo waren dus niet alle meesters slecht voor hun slaven. Het waren vooral de blanken die hun slaven sloegen en mishandelden. De Arabieren waren toen ook veel verder in hun ontwikkeling. En zagen het nut niet van een slaaf slaan omdat hij dan alleen maar gewond zou raken en dan zou je er niks meer aan hebben.
Ik vind dit boek ook leuk omdat het zo geschreven is dat je er helemaal in op gaat. Je kunt jezelf helemaal voorstellen hoe Jasper zich moet hebben gevoeld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

eleskeps arrr..?? mietokeps zzzzrrrrrrr

7 jaar geleden

B.

B.

haha, joellie zein egt stome rikken, hahaha.
ZUUUUZUUUUUU

7 jaar geleden

Z.

Z.

wat is er stomme dombo, bob jij bent echt stout!
ik ben zuzu toevallig, en ja wat wil je me zeggen bob.

7 jaar geleden

B.

B.

hey thanks man ik had dit allemaal overgeschreven
nee grapje hahaha ik had je gefopt! haha

7 jaar geleden

M.

M.

Jullie zijn toch niet aan het overschrijven?

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.
En zo is het.

7 jaar geleden