Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Vrijgevochten door Thea Beckman

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Vrijgevochten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1607 woorden
  • 23 januari 2008
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
20 keer beoordeeld

Boekcover Vrijgevochten
Shadow
Vrijgevochten door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Thea Beckman

Thea Beckman werd geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam. Ze trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckman en kreeg 3 kinderen: Rien, Jerry en Marianne.
In 1993 overleed haar man. In 1947 begon Thea met schrijven, vooral in jeugdtijdschriften. In 1957 schreef ze haar eerste boek. Het was een roman voor volwassenen. 'Anjers voor Adèle'.
In de jaren 70 begon ze met het schrijven van jeugdboeken. Thea Beckman schreef vooral historische boeken. Zelf zei ze dat ze twee belangrijke redenen had om jeugdliteratuur te schrijven, namelijk dat ze dol was op kinderen en dat ze boeken schreef die ze vroeger als kind zelf had willen lezen.

Werk van Thea Beckman is vertaald in allerlei talen, bijv.: Deens, Duits,

Engels, Fins, Hongaars, Japans, Russisch, Spaans en Zuid-Afrikaans. Voor haar en voor de meeste hoofdpersonen uit haar boeken geldt het motto: ‘laat je niet van de wijs brengen en zet door’.
Na een ziektebed van twee maanden stierf Thea Beckman aan de gevolgen van kanker. Ze is 80 jaar oud geworden.

Thea Beckman †
1923 - 2004

Samenvatting

Jasper de Bonte, een 14 jarige Zeeuwse jongen, geboren in 1705. Zijn moeder stierf toen Jasper 3 dagen oud was. Vader was timmerman en wilde dat Jasper dat ook werd.

Jasper werkte ongeveer 5 jaar bij zijn vader. Op een gegeven moment had hij er genoeg van. Hij wilde de zee op, het vaste land had hij nou wel gezien. Hij wilde de wereld ontdekken, verre reizen maken!
Zijn beste vriend was al matroos op een schip de Anne-Maria genaamd. Jasper wilde ook graag mee en ging aan de kapitein of hij mee zou mogen want ze zochten nog iemand. Na een sollicitatie bij de kapitein mocht hij mee op de Anne-Maria. De bestemming zou zijn Cádiz, een stad in Zuid-Spanje. Maar de stad die zouden ze niet bereiken.
Voor de Portugese kust werd het schip gekaapt door Akbar Abdallah. Voor hij het wist stond Jasper te koop op een slavenmarkt in Tunis, dat is een stadje in Tunesië. Hij werd gekocht door een man genaamd Bohomil. Hij had het helemaal niet slecht, dat kwam doordat hij een Nieuwjaarskind was! Hij geloofde er heilig in dat hij het ooit slecht zou krijgen. Een nieuwjaarskind had immers altijd geluk.
Jasper was een rustige, hardwerkende slaaf, hij klaagde nooit. Na een jaar hard werken, kwam Bohomil op hem aflopen en zei dat Jasper mee moest op veldtocht, om voor hem te zorgen.

In een hevige strijd tegen de Berbers, raakte Bohomil gewond samen met nog een paar Strijders. Ze zouden een paar dagen rust nemen om te herstellen.
Na een paar dagen werden ze midden in de nacht aangevallen door Berbers, ze wilden wraak! Jasper was een nieuwjaarskind en opnieuw had zijn geluk hem niet in de steek gelaten op een paar wonden na. Hij bleef als enige leven. Na een vage wandeling door de woestijn kwam hij bij een dorpje waar ze zijn wonden
verzorgden.
Na een paar jaar daar werken, werd hij weer terug gebracht naar de slavenmarkt. Hij was nu ongeveer 17 jaar oud.
De bekende kaper die zijn schip ook kaapte, Akbar Abdallah, kocht hem, hij moest mee op zijn schip om te helpen roeien. Na een paar dagen kaapten ze een Spaans schip, maar omdat het Spaanse schip was beschadigd, moest Jasper samen met enkele anderen het schip repareren en ergens aanleggen voordat ze zouden zinken. Er waren bewakers van Akbar Abdallah mee om toezicht te houden. Jasper had een plan bedacht en het had gewerkt! Na een paar dagen vielen ze de bewakers aan en kaapten het schip. Het nieuwjaarskind had wederom geluk gehad. Ze waren vrij! Jasper ging vervolgens mee op een ander schip die richting België ging op een voorwaarde dat hij moest werken, maar dat had hij er wel voor over, hij was op weg naar huis! Door mee te liften op nog 3 schepen kwam hij eindelijk aan in Zierikzee.
Jasper was inmiddels 18 jaar, hij was al zo lang niet meer thuis geweest. Hij liep rustig naar huis waar hij zijn vader trof in zijn werkplaats. Hij was nog altijd een ijverige timmerman. Het nieuws dat Jasper een schip had terug gekaapt was wereld nieuws geworden. In Zierikzee hadden ze het verhaal ook al in de kranten gelezen. Jasper was een Zeeuwse held geworden maar dat kon hem niet zo veel schelen, hij was thuis!

Eigen Mening

Vrijgevochten vind ik echt een leuk boek. De avonturen van de hoofdpersoon zijn boeiend en vaak ook spannend. De eerste vijf hoofdstukken waren wel een beetje saai om te lezen maar dat is in veel boeken. Na die vijf hoofdstukken kwamen de avonturen en toen werd het leuk om te lezen.
Toen ik de kaft had gezien en de achterkant had gelezen leek het me een saai boek, maar het tegendeel is mij zeker bewezen!
Ik heb wel is vaker boeken gelezen van Thea Beckman. De woorden die zij gebruikt zijn soms een beetje moeilijk, maar onbegrijpelijk is het zeker niet.


Haar manier van schrijven vind ik heel leuk om te lezen. Kruistocht in spijkerbroek is ook van Thea Beckman. Dat is mijn lievelingsboek.
Ik hou van verhalen waar een beetje waarheid in zit, maar toch verzonnen is.
De grote lijnen zijn waar gebeurd, maar de personen en hun avonturen zijn verzonnen.
Soms kwam er in het verhaal een heel spannend stuk, en een bladzijde later is het ineens weer saai. Alles gebeurd onverwacht in haar verhalen. Daarom vind ik het leuk om te lezen. Dat het verhaal zou aflopen zoals dat is gebeurd, had ik wel voorspeld, maar de manier waarop is wel heel anders. Ik verwachtte dat Jasper uiteindelijk thuis zou komen. Dat is ook gebeurd. Maar dat hij daarvoor eerst een Spaans schip moest kapen en dat soort dingen, dat kan je niet voorspellen.

Verwerkingsopdracht 1

Opdracht: Zoek op internet achtergrondinformatie van de schrijfster. Zorg voor minstens 2 bronnen. Schrijf op wat volgens die informatie
de algemene kenmerken van de schrijver zijn. Ga na of die terug te lezen zijn in haar boeken, geef daarbij duidelijke voorbeelden uit het boek.

Bron 1: http://www.geocities.com/theabeckman/

De mening is, dat voor de meeste hoofdpersonen in haar boeken, dit motto geldt: ‘’ laat je niet van de wijs brengen en zet door .‘’

Dat klopt zeker in dit boek vind ik. Want ondanks dat Jasper een slaaf is, klaagt hij nooit en doet wat hij moet doen. Hij blijft erin geloven dat hij ooit thuis zou komen en zie het resultaat.

Bron 2: http://www.schrijversnet.nl/beckmanint.htm

De schrijfster schrijft graag over gewone mensen in plaats van belangrijke figuren uit de geschiedenis. Dan hoeft ze zich niet helemaal aan de feiten te houden omdat die mensen toch niet bestaan hebben. Ze kan haar fantasie gebruiken zo veel ze maar wil.


Dat klopt ook in dit boek. Want Jasper is een heel gewone Zeeuwse jongen die niet bestaan heeft. Hij is een gewone burger uit een klein stadje. Zijn vader was een timmerman en niet rijk. Hij is niet beroemd geworden. Daardoor kan Thea Beckman verzinnen wat ze wil.

Verwerkingsopdracht 2

Stel je voor dat de hoofdpersoon tijdens de gebeurtenissen in het verhaal een dagboek bijhoudt. Verplaats je in dit personage en schrijf vier korte stukjes die hij in de loop van het verhaal noteert.

Stukje 1:
Lief dagboek, het is gelukt! Ik mag mee op de Anne-Maria!
Ik ben zo benieuwd naar hoe de zee zal klinken, hoe het water zal golven en of ik zeeziek wordt. Ik hoop van niet want dat is echt een vreselijk gevoel is mij verteld. Zelf heb ik het dus nog nooit mee gemaakt want ik heb nog nooit gevaren. Maar we zullen zien! Ik ga nu slapen want morgen moet ik vroeg op.

Stukje 2:
Lief dagboek, ik zit nu op zee op de Anne-Maria. Het is geweldig tot nu toe! De matrozen laten me hard werken, ik denk dat ze mij een groentje vinden omdat ik nieuw ben en daarom denken dat ze mij mogen commanderen. Ik vind het helemaal niet zo erg om hard te werken. ’s Avonds ben ik moe maar dat is niet erg. Ik heb tot nu toe nog geen last gehad van zeeziekte en ik hoop het ook niet te krijgen. Er lopen nu een stel matrozen langs die echt groen zien van misselijkheid!

Stukje 3:
Ons schip is gekaapt door een paar rare mannen, ik weet helemaal niet waar ze vandaan komen. Gelukkig mocht ik een pen en mijn dagboek houden zodat ik alles kan terug lezen als ik thuis kom. Als ik ooit thuis kom…

Ik weet niet wat ze met ons van plan zijn, maar zo te zien niet veel goeds. Ik schrijf wel weer als ik de gelegenheid krijg. Ik moet nu stoppen van een van de kapers! Ze willen jou in het water te gooien als ik nu niet stop.

Stukje 4:
Het is inmiddels al twee weken verder omdat ik de gelegenheid niet heb gehad om je te schrijven. In die twee weken is er een hoop gebeurd! We hebben ergens aangelegd en nu moeten we ons schip slopen, ik denk omdat het hout waarvan het gemaakt is een hoop waard is op de markt.
Na het slopen ben ik verkocht op een slavenmarkt, ik zou niet weten waar! Ik heb weer eens geluk gehad, omdat ik een nieuwjaarskind ben denk ik, mijn baas zorgt goed voor me. Ik moet wel werken maar echt zwaar werk kan je het niet noemen! Ik mocht jou, zoals je kunt zien, houden. Een potlood kreeg ik van mijn nieuwe baas omdat die oude was gebroken toen ik stiekem iets probeerde op te schrijven en ik werd betrapt. Een bewaker brak het potlood en gooide het weg. Ik moet nu weer verder werken! Tot ziens!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vrijgevochten door Thea Beckman"