Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Vrijgevochten door Thea Beckman

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Vrijgevochten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1054 woorden
  • 30 november 2007
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
7 keer beoordeeld

Boekcover Vrijgevochten
Shadow
Vrijgevochten door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Waarom heb je dit boek gekozen?
a. De informatie op de achterkant sprak me aan,
b. Ik heb al eens vaker wat van deze auteur gelezen
c. Ik lees dit verhaalsoort graag,
d. Anders, namelijk: Ik kreeg het boek op mijn verjaardag en het leek me wel een leuk boek.

2. Beschrijf wat er op de voorkant (en misschien ook de achterkant) van het boek staat:
Op de achtergrond staan 3 schepen, op het vaste land staat een wit gebouw met groene luiken. Voor het gebouw staan vier mannen in een gekleurd soort jurkachtig iets. De mannen roepen naar de slaven die, met een wit soort jurk aan, in een rij langs lopen, ze hebben een ketting aan hun nek, vooraan staat een man die de voorste slaaf vast heeft. De man heeft een baard, een tulband op en een gouden oorbel. Hij heeft een gele soort jurk aan. Achter de man staat een jongen met een donkere huid, en een soort witte jurk aan, hij heeft op zijn hoofd een rood hoedje. Op de achtergrond zie je nog een woestijn. Er loopt een hele stoet kamelen.

3. Wat heeft de illustratie op de voorkant van het boek te maken met de inhoud van het boek?
Ik denk dat dit het moment is dat ze van het schip af komen en naar het slavenkamp worden gebracht.


4. Bij welke genre(s)hoort het boek dat je hebt gelezen?
a. historisch verhaal
b. reisverhaal

5. Wat was het onderwerp van het boek?
Een jongen (Jasper) wil graag varen, maar jammer genoeg komt hij in de slavenwereld terecht. Hij wordt steeds weer verkocht, tot hij de slavenhandelaar Akbar Abdallah weer tegen komt…

6. Was het een interessant onderwerp?
Ik vond van wel, want het was niet saai, maar juist spannend. Je wil steeds doorlezen omdat het zo spannend is. Ik vind sowieso de boeken van Thea Beckman heel leuk en goed.

7. Was het verhaal herkenbaar? Of beschreef het boek een onbekende wereld voor jou?
Het verhaal was niet herkenbaar voor mij, omdat slavenhandel nu niet meer zo veel voorkomt. Het beschreef ook niet een wereld die onherkenbaar voor mij is, omdat ik wel vaker boeken over zulke onderwerpen lees.

8. Heeft het boek je aan het denken gezet?
Nee, omdat ik over dat onderwerp al best veel over dat onderwerp weet.

9. Was het boek een realistisch verhaal?
Ja, het had zo gebeurd kunnen zijn. Er zaten geen dingen in die niet realistisch waren.


10. Geef een titelverklaring.
Jasper wordt gevangen en als slaaf gebruikt. Hij vindt het slavenleven niet leuk. Daarom ‘vecht’ hij zich letterlijk vrij.

11. Wie waren de hoofdpersonen in het boek? Beschrijf kort hun karakter en zeg iets over hun uiterlijk.

- Jasper Lievenszoon de Bonte:
Jasper is op 1 januari 1705 geboren, en is daarom dus een Nieuwjaarskind. Ze geloofden toen dat die altijd geluk hadden, dus dat dacht Jasper ook. Jasper is bijdehand , maar niet dom. Hij wil graag gelijk hebben en blijft bij zijn eigen menig. Zijn vader (Lieven de Bonte) is timmerman, zijn vrouw is overleden toen Jasper werd geboren, dus zocht Lieven een min (moeder Deesje) voor Jasper. Als Jasper 10 jaar oud is, komt zijn vader hem halen. Jasper word timmermansleerling. Maar hij wil graag varen, maar zijn vader wil dat hij gewoon zijn leerling blijft. Tenslotte gaat Jasper toch de zee op…
Zijn uiterlijk: er staat niks over zijn uiterlijk in het boek.
-Abu Hassan (Bohomil): Hij was de meester van Jasper, en Jasper vond hem wel de aardigste meester. Abu Hassan behandelde hem goed. Abu Hassan is erg ijdel, hij wil altijd alles schoon hebben.
Zijn uiterlijk: een grote, goedgebouwde man met grijze ogen, een vervaarlijke snor en sluike haren.

Er zijn verder niet zo veel echte hoofdpersonen.

12. Noem enkele bijpersonen uit het boek.
- Lieven de Bonte, Jasper’s vader.
- Moeder Deesje, Jasper’s min (ze voedde hem op)
- Rode Maarten, een vriend van Jasper, die hij ontmoet op de Anne-Maria
- Mkamba, een slaaf, Jasper ontmoet hem als hij werkt voor Abu Hassan, ze gaan in die tijd veel met elkaar om.

13. welke bedoeling denk je dat de schrijver met het boek heeft?
Dat mensen een beetje een idee krijgen wat er toen gebeurden met slaven, en hoe ze in die tijd leefden. Het gaat ook een beetje over de cultuur van vroeger.


14. wat vond je van het boek?
Ik vond het een super mooi boek!!!! Op sommige momenten is het ontroerend, en op andere momenten heel spannend. Zoals op de achterkant ook staat: boeiend van de eerste tot de laatste letter.

15. kies een van de volgende opdrachten:
A. gaat het boek over iets waar je meer over zou willen weten?
B. je mag een interview houden met een van de personen uit het boek. Bedenk tenminste 5 vragen die je hem/haar zou willen stellen. Bedenk ook wat de verhaalpersoon antwoordt. Schrijf het volledige interview op.
Ik kies A, omdat ik een interview houden niet echt bij het boek vind passen.

Slavenhandel in de 18e eeuw:
Slavenhandel is de handel in slaven. Slavenhandelaren kochten slaven bij lokale heersers, die vaak krijgsgevangenen, maar ook best vaak hun eigen burgers aan de handelaren verkochten. Ze gingen op jacht en vingen zelf mensen die vervolgens als slaaf werden beschouwd.
De slaven werden met schepen vervoerd. De omstandigheden op de slavenschepen waren slecht, en soms kwamen vele slaven aan boord om. In het begin van de 19e eeuw werd de slaven handel in veel gebieden verboden.
Begin van de slavenhandel:

Toen Columbus Amerika ontdekte, begon de slavenhandel. Er woonden alleen maar indianen, maar die konden ze zo verjagen. Er was een goed klimaat en genoeg ruimte. Het was dus ideaal voor plantages, dus gingen Europeanen plantages aanleggen. Maar op die plantages moest natuurlijk veel gewerkt worden. Maar er waren niet genoeg mensen die wilden verhuizen naar een nieuw en onbewoonbaar land. Dus ze gebruikten de indianen (eigenlijk Amerikanen) maar algauw kwamen ze er achter dat ze niet tegen de ziektes van de blanke mensen konden. Ze waren niet sterk genoeg, dus haalden ze mensen uit Afrika, want die waren sterk en werden niet snel ziek. En bovendien leefden de Afrikanen al in slavernij. Hun meester was de koning. De koningen kwamen erachter dat hun slaven ook gebruikt werden als product. Ze kwam er achter dat ze slaven ook konden ruilen of verkopen. De slavenhandel begon toen ze dit gingen beseffen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vrijgevochten door Thea Beckman"