ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

Zakelijke gegevens:

Titel: Vrijgevochten.

Auteur: Thea Beckman.

Uitgeverij: Lemniscaat.

Jaar van verschijnen: 1998.Belangrijkste personen:

Hoofdpersoon:

Jasper de Bonte: Jasper is een Zeeuwse jongen. Hij is de zoon van een timmerman en hij heeft er altijd van gedroomd om te gaan varen. Op zijn veertiende krijgt hij de kans om als scheepstimmerman mee te varen op het schip de Anne-Maria.

Bijpersonen:

Akbar Abdallah: Akbar komt oorspronkelijk ook uit Zeeland maar hij heeft zich aangesloten bij de Barbarijse kapers. Nu is hij een van de beruchtste kapers van Tunis.Rode Maarten: Rode Maarten is net als Jasper een bemanningslid op de Anne-Maria. Hij wordt Rode Maarten genoemd omdat hij een grote bos rood haar heeft.

Jens: Jens is een Deense galeislaaf. Hij zit naast Jasper tijdens het roeien.Probleem + afloop:

Het schip waarop Jasper de Bonte scheepsjongen is wordt gekaapt. Ruim 2 jaar lang is hij slaaf in Tunesië. Op een dag wordt hij gekocht door een kaper. Hij moet mee als galeislaaf op zijn schip. De kaper kaapt een Spaans schip. Maar in het Spaanse schip zit een lek. Omdat Jasper timmerman is moet hij het lek dichten. Samen met twee andere slaven en de bemanning van het Spaanse schip kaapt hij de vloot terug. Zo varen ze naar de Spaanse kust en zijn ze vrij.Korte samenvatting:

Jasper monstert aan op de Anne-Maria als scheepstimmerman. Het is zijn eerste reis. Vlakbij Cadiz wordt de Anne-Maria gekaapt door de beruchte Tunesische zeerover Akbar Abdallah. De gehele bemanning wordt meegenomen en verkocht als slaaf in Tunesië.

Jasper is ruim 2 jaar lang slaaf wanneer hij wordt gekocht door Akbar Abdallah, de zeerover die destijds de Anne-Maria kaapte. Akbar wil dat Jasper zich bekeert tot de Islam en dan met zijn dochtertje Rajina trouwt. Jasper heeft, hoewel hij verliefd op Rajina is, geen zin om zich te bekeren tot de Islam en hij ziet het al helemaal niet zitten een kaper als schoonvader te krijgen.

Als “straf” moet Jasper op het schip van Akbar mee als galeislaaf. Akbar kaapt een Spaans schip, de Pedro Gomez. Een van Akbars kogels veroorzaakte een lek in het schip. Omdat Jasper timmerman is moet hij het lek dichten. Hij mag twee andere slaven meenemen om hem te helpen. Hij kiest voor Jens, de Deense slaaf waar hij naast zit tijdens het roeien en “Rode Maarten” die lid was geweest van de bemanning van de Anne-Maria. Omdat Akbar denkt dat Jasper het lek niet goed heeft gerepareerd, moeten de drie slaven aan boord van de Pedro Gomez blijven.Het is de bedoeling dat de twaalf bewakers van Akbar het schip met de tweeëndertig gevangengenomen bemanningsleden van de Pedro Gomez en met Jasper, Jens en Rode Maarten terugvaren naar Tunis.

De drie slaven controleren het lek geregeld en als de oppassers even niet goed opletten, krijgen de bemanningsleden van de Pedro Gomez wat gereedschap toegestopt.

Op een gegeven moment begint het te stormen. De bewakers van Akbar hangen brakend over de reling omdat ze de sterke deining niet gewend zijn. Ze worden overmeesterd door de bemanning van het gekaapte schip en door Jasper, Jens en Rode Maarten. Zo varen ze terug naar de Spaanse kust. Daar worden ze als helden ontvangen. Jasper, Jens en Rode Maarten zijn uiteraard geen slaaf meer en zijn vrij om terug te keren naar huis.Mijn mening:

Ik vind het een heel mooi boek omdat het op een leuke wijze iets vertelt over het kapen van schepen. Zo leer je uit het verhaal iets over het verleden.

Het verhaal vind ik leuk omdat het natuurlijk niet beschrijft hoe het de meeste slaven is vergaan. Maar het leven van een slaaf die van alles heeft beleefd in die twee jaar dat hij slaaf was.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.