A. ZAKELIJKE GEGEVENSTitel: Vrijgevochten

Schrijfster: Thea Beckman

Uitgever: Lemniscaat

Jaar van Uitgave: 1998B. KORTE UILEG WAAROM HET BOEK GEKOZEN ISHet boek is mede doordat het in het Lijsterpakket zat gekozen , ik heb juist dit boek gekozen omdat ik wel meer boeken van haar gelezen heb en dacht dat mij dit onderwerp wel zou aanspreken.C. EERSTE PERSOONLIJKE REACTIEIk vond het zelf een goed boek.

Het onderwerp is erg origineel, je ziet bijna geen boeken over dit onderwerp. Meestal gaat het over problemen in deze tijd, maar dit iets echt heel erg anders. Het is ook hij erg spannend vooral als het schip wordt gekaapt en als hij als galeislaaf op een kaperschip moet werken. Het is gemakkelijk te lezen omdat het is allemaal zeer modern geschreven en er niet veel moeilijke woorden in staan.Ik denk dat het ook wel werkelijk is omdat dit volgens mij vroeger met enige regelmaat gebeurde.

Het is behoorlijk diepzinnig aan alles word meer dan genoeg aandacht geschonken soms wel iets te veel, dat vind ik ook een van de minpunten van Thea Beckman, ze is nogal langdradig.

Ik vind het best wel indrukwekkend zoals ze als dingen worden behandeld door de handelaars en Janitsaren.

Het is ook een leerzaam boek je leert een hoop over het zee leven, het leven van een slaaf en de cultuur die daar in de 17e eeuw was.D. KORTE SAMENVATTING VAN DE INHOUD(heel uitgebreid omdat dit allemaal belangrijk is)

Op 1 januari 1705 wordt Jasper de Bonte in Zierikzee geboren, maar zijn moeder sterf bij zijn geboorte. Jasper's vader is niet in staat om goed voor hem te zorgen en vraagt een gezin in de buurt om hem op te voeden.

Op zijn zevende leert hij Pieter en Jacob van Ham kennen. Omdat hun vader schipper is maakt Jasper via verhalen kennis met de wereld van de zee. Vanaf die tijd droomt hij over het leven op zee en het matrooswerk. Helaas voor Jasper heeft zijn biologische vader andere plannen met hem. Hij haalt Jasper op en begint met het opleiden van zijn zoon tot timmerman. Het talent voor timmerman zit bij de familie in het bloed en ook Jasper heeft er gevoel voor. Al zijn tijd gaat op in het werken met hout, maar zijn gedachten zijn nog steeds op zee.

Jasper is een geluksvogel; zijn droom heeft een kans van uitkomen als in Amsterdam en omgeving de pest uitbreekt. In Zierikzee blijft men van deze ramp bespaard en die plaats wordt zeer populair vanwege zijn pestvrije haven. De gezonde jongens zijn ook zeldzaam en zo kan Jasper zijn droom makkelijk verwezenlijken als ze hem vragen als koksmaatje op het schip de Anne Maria, het eigendom van kapitein Hemelrijk.Met de havenstad Cadiz (in Spanje) als eindpunt. Maar een ramp gebeurd; na een korte tussenstop in Lissabon wordt het schip gekaapt door Barbarijse zeerovers. De Tunesiërs plunderen het gehele schip en nemen de bemanning gevangen.

In Tunesië aan land gebracht wordt de bemanning naar een slavenverblijf gebracht.

De bemanning wordt gesplitst; er worden vijf mannen uitgekozen die in de steengroeven moeten gaan werken of galeislaaf worden.

De rest belandt op de markt en wordt verkocht. Nu pas dringt de ernst van dit alles door tot Jasper.

Jasper wordt gekocht door een Janitsaar, waar hij het, wat later blijkt, nog niet zo slecht bij heeft getroffen. Thuis bij de Janitsaar, die Bohomil heet, mag Jasper even tot zichzelf komen. Maar als snel worden er weer werk opgedragen; koken, bedienen, schoonmaken, wassen, wapens onderhouden enz. Ondanks de goedwil van Bohomil krijgt Jasper heimwee, waar hij erg onder lijdt. Bohomil helpt hem er zelfs doorheen, waardoor Jasper toch een bepaalde band met hem krijgt. Een paar maanden later, wanneer Jasper er net een beetje bovenop is, beslist Bohomil dat hij Jasper gaat verkopen. omdat Bohomil vertrekt om oorlog te gaan voeren tegen de Berbers in Bergland. Na een smeekbede van Jasper om mee te mogen geeft Bohomil toe.

De tocht begint met een enorm eind door de woestijn. En, wanneer er eindelijk actie ontstaat, wordt Bohomil verwond in een gevecht met een Berberdorp. Wanneer Jasper Bohomil’s wond moet verzorgen, maakt hij kennis met Mkamba, een zwarte slaaf van een van de vele andere Janitsaren. tussen Jasper en Mkamba ontstaat een vriendschap.

De watervoorraad is niet bepaald onuitputtelijk en het probleem van watertekort ontstaat dan ook al vlug. Na een paar bedorven waterputten is het wel noodzakelijk om een aantal dagen op krachten te komen in de stad Tataouine.

Na verkenning van de gezonden Janitsaren trekt de groep verder. Ook nu gaat het water snel op en men besluit te overnachten bij een oase, genaamd Beni Aissa. Midden in de nacht wordt Jasper wakker van lawaai rond hem heen, schrikt, vergeet dat hij onder een wagen ligt, wil overeind komen en stoot ontzettend hard zijn hoofd. Hij duizelt, vraagt zich af wat hij moet en raakt buiten bewustzijn.

Jasper komt langzaam weer bij, maar beweegt zich niet. Hij hoort hoe de wagen boven hem wordt weggetrokken en hoe er tegen hem geschopt wordt. Jasper is zo slim om zich voor dood te houden.

Wanneer alle geluiden wegsterven, bekijkt Jasper de omgeving; overal liggen lijken van slaven en Janitsaren; vermoord op gruwelijke wijze. Er is geen levende ziel meer te bekennen. Jasper raakt in paniek en begint weg te rennen. Na een tijdlang in de woestijn rond te hebben gedwaald valt hij plotseling in een gat en is opnieuw bewusteloos.

Jasper wordt wakker met een hoop nieuwsgierige hoofden boven hem. Het zijn mensen bij wie hij door het dak van hun huis is gezakt; hij had over een holwoning gewandeld. Hij wordt gevraagd wat zijn naam is en als snel opgegeven als vermiste slaaf, aangezien men daar geld voor krijgt. Vlug na zijn herstel wordt hij opgehaald en opnieuw aan het werk gezet in Gabès als landbouwer. Hij heeft het geluk om een oude scheepsmaat weer tegen het lijf te lopen; Wantvlo.

In het slavenverblijf van Wantvlo is het een grote ruziebende, waar de slimme Jasper orde in probeert te scheppen om een gezamenlijk opstand te organiseren. Geen van de slaven werkt eraan in eerste instantie, maar veel tijd krijgt Jasper niet, omdat de bewakers zijn plan doorhebben. En opnieuw wordt het nieuwjaarskind overgeplaatst. Ditmaal naar de Pasja. Maar ook dit duurt niet lang, aangezien hij een soort erfenis blijkt te zijn van Bohomil, die omgekomen was bij de wraak van de Berbers. Zijn rechtmatige eigenaar is uiteindelijk Akbar Abdallah; de man die een lange tijd geleden de Anne Maria kaapte. Die gelooft zo in Jasper, dat hem zelfs voorgesteld wordt om met de dochter van de Bey te trouwen; hij zal het gehele fortuin en zijn vrijheid krijgen. Maar daar tegenover staat dat hij Moslim moet worden. Jasper heeft na zijn 5 dagen bedenktijd een moedig besluit genomen; hij doet het niet en houdt aan zijn eigen geloof vast. Na het horen van dit besluit is Akbar Abdallah zwaar beledigd vanwege de afwijzing van zijn dochter, en zet Jasper als straf op een galeischip. Dit staat als vreselijk bekend, maar om de een of andere reden voelt Jasper zich geweldig; hij zit toch weer op zee en is een deel van het grote geheel. Op dit schip ontmoet hij nog een ander oud bemanningslid; Rode Maarten.

Nadat een lek schip gekaapt is, heeft men hard een timmerman nodig. Jasper grijpt die kans met beide handen aan en neemt als maten Rode Maarten en Jens mee. Onder toezicht van opzichters moeten ze het schip varende houden.

Met gereedschap binnen bereik bedenkt Jasper een plan om de opzichters te overmeesteren; hij voorziet de slavenbemanning van allerlei scherpe wapens en neemt tijdens een heftige storm zijn kans; hij overvalt samen met alle slaven de opzichters en winnen het gevecht. Dit nieuws van vrijgevochten slaven gaat de hele wereld snel rond. Jens, Rode Maarten en Jasper kunnen eindelijk weer koers zetten naar Zierikzee. Rode Maarten en Jasper worden als helden onthaald in Zierikzee en beleven weer een leuke tijd thuis. Maar iets trekt hen toch naar zee; als snel gaan hij en Rode Maarten weer de zee op, op de Prinses Amalia.E. BESPREKING VAN DE VOLGENDE VERHAALASPECTENFictie en werkelijkheid

Het is fictie omdat het niet echt gebeurd is maar het is wel een realistisch verhaalSpanning en open plekken

Door het hele boek is spanning verspreid daardoor lees je er behoorlijk vlot doorheen. Die spanning wordt mede door de openplekken veroorzaakt bijvoorbeeld als hij als hij in een gat gevallen is je weet niet waar het is hoe het kan, tot hij bijkomt, want dan wordt alles duidelijk.personages

Jasper; de jongen die alles meemaakt in Tunesië als gevangengenomen leerling-matroos. Jasper was 17 toen het schip gekaapt werd, nog een jongen, maar tegen de tijd dat hij terug was had hij, mede door de zware arbeid, zich ontwikkelt tot een sterke man.

Jasper is een nieuwjaarskind en denkt daarom dat hij altijd geluk heeft. Zijn droom is en blijft varen; de zee beheersen.

Akbar Abdallah; Hij heeft het schip gekaapt en verkoopt de bemanning aan de slaven drijvers

Bohomil; Hij koopt Jasper en kan het erg goed met hem vinden.Opbouw

De opbouw is in logisch-chronologische volg orde.Tijd

het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw.F. GRONDIGE BESCHRIJVING VAN JE LEESERVARINGENGebeurtenissen

Het boek bevat meer dan genoeg gebeurtenissen om boeiend te blijven, het is niet zo dat de ene spannende gebeurtenis de andere gelijk opvolgt. Er is een goede verdeling van de gebeurtenissen.

In principe volgen de gebeurtenissen elkaar logisch op. Slechts éen keer moest ik terug kijken om te zien hoe het ook alweer in elkaar zat ,maar toen snapte ik het ook wel in een keer.

Ik vind de gebeurtenissen spannend zoals als het schip gekaapt wordt.

ook vind ik sommige gebeurtenissen dramatisch bijvoorbeeld als ze worden verkocht als slaaf.

Ik had spannend omdat je toen ze gekaapt waren nog niet wist wat er ging gebeuren, ik had wel een vermoeden maar het blijft spannend.

Ik had ook boeiend omdat ik het wel leuk vond dat in die tijd de Zierikzeese haven een toevluchtsoord was voor mensen die aan de pest wouden ontkomen .

Ja over dat slaven drijven erg slecht was en Nederland dit toch heel erg veel heeft gedaan.

Toen ze met zijn allen aankwamen in Tunesië en toen naar de markt werden gebracht en als dingen werden behandeld.G. VERWERKINGSOPDRACHT10. reclame tekst

Hou je van avontuur, ben je vrijgevochten èn wil je jezelf in de 17e eeuw wanen, dan moet je beslist dit boek lezen!Jasper de Bonte is een flinke Zeeuwse jongen wiens hart naar de zee trekt. Op zijn vijftiende monstert hij aan op de Anne-Marie, die vracht vervoer naar Cándiz in Zuid-Spanje , maar daar zal het schip niet aan komen.

Voor de Portugese kust wordt het gekaapt en voor hij het weet staat Jasper geketend op de kade van Tunis om als slaaf te worden weggevoerd. Dan volgt een reeks bloedstollende avonturen waarbij Jasper ternauwernood aan de dood ontsnapt. Hij gaat op veldtocht met de Janitsaren, wordt overvallen door de Berbers en belandt tenslotte als galeislaaf op een kapersschip. Dan blijkt dat er een echte held achter hem steektHet is een heel spannend boek vol avontuur.

Je leeft mee met Jasper en beleeft het zelfde als hij.H. INFORMATIE OVER DE AUTEURGeboortedatum: 23 juli 1923Geboorteplaats: Rotterdam, NederlandBiografie: Toen Thea Beckman jong was, was het vanzelfsprekend dat meisjes meehielpen in de huishouding. Studeren was er voor haar niet bij. Zelf wilde ze het liefst schrijfster worden, of ontdekkingsreiziger. Ze haalde het mulo-diploma en had een aantal kantoorbaantjes. Ze trouwde in 1945 en kreeg drie kinderen. Ze begon al in 1947 met schrijven: verhalen in jeugdtijdschriften en journalistieke stukjes in kranten. In 1957 verscheen haar eerste boek, maar pas toen haar kinderen groot waren, kon ze echt tijd besteden aan het schrijven van boeken. Sinds 1970 is er bijna elk jaar een boek van haar verschenen. Ze had toen ook tijd om te studeren. Eerst volgde ze in de avonduren een atheneumopleiding en in 1981 studeerde ze in Utrecht af in de sociale psychologie. Ook reist ze veel.Profiel: Thea Beckman is vooral bekend geworden om haar dikke historische romans, waarin ze veel informatie geeft over historische gebeurtenissen en het leven in die tijd. Deze romans spelen zich af tussen 1145 en 1723, vaak in Nederland of Frankrijk. Haar eerste historische romans beschreven mensen van eenvoudige komaf die meegesleurd worden door grote historische gebeurtenissen zoals oorlogen, kruistochten of belegeringen. In haar laatste boeken verandert dat; in die boeken spelen oorlogen geen grote rol meer en is er meer aandacht voor het gewone leven in die tijd. Daardoor zijn haar meest recente boeken wel minder spannend. De hoofdpersonen in haar boeken - en met name de vrouwelijke hoofdpersonen - zijn niet zo mak en meegaand als andere mensen van hun stand in die tijd. Ze verzetten zich tegen het gezag, denken voor zichzelf, en stellen vragen bij de handelingen van zichzelf en anderen. Daarnaast heeft Thea Beckman nog een aantal boeken geschreven die in het heden spelen, over kinderen met problemen, en een trilogie die in de verre toekomst speelt. Maar die toekomst lijkt wel een beetje op het verleden. Met dat verschil dat de vrouwen er de baas zijn.Boeken:

1957 De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder (Ploegsma)

1964 Bertus en het wonderkrijtje (Kris Kras)

1966 Mickey en de vreemde rovers (Kris Kras)

1970 Met Korilu de griemel rond (Lemniscaat / 9e druk 1998)

1972 Mickey en de Fiebeldewiebels (Lemniscaat)

1973 Heremijntijd... wat een lastpost! (Van Holkema & Warendorf)

1973 Kruistocht in spijkerbroek (Lemniscaat / 64e druk 2000)

1974 Mijn vader woont in Brazilië (Lemniscaat / 11e druk 1998)

1976 Geef me de ruimte! (Lemniscaat / 31e druk 1998)

1977 Triomf van de verschroeide aarde (Lemniscaat / 27e druk 2000)

1978 Het rad van fortuin (Lemniscaat / 25e druk 1999)

1979 Stad in de storm (Lemniscaat / 19e druk 2000)

1980 Wij zijn wegwerpkinderen (Lemniscaat / 16e druk 1998)

1982 De gouden dolk (Lemniscaat / 12e druk 1998)

1983 Hasse Simonsdochter (Lemniscaat / 18e druk 2000)

1984 Wonderkinderen (Lemniscaat / 15e druk 1999)

1985 Kinderen van Moeder Aarde (Lemniscaat / 16e druk 1999)

1987 Het helse paradijs (Lemniscaat / 13e druk 2001)

1988 Een bos vol spoken (Lemniscaat / 7e druk 1996)

1988 De val van de Vredeborch (Lemniscaat / 12e druk 1999)

1989 Het gulden vlies van Thule (Lemniscaat / 11e druk 2000)

1990 Het geheim van Rotterdam (Lemniscaat / 12e druk 1999)

1991 Het wonder van Frieswijck (Stichting CPNB)

1992 De Stomme van Kampen (Lemniscaat / 6e druk 1999)

1993 De verloren schat (Lemniscaat / 7e druk 1997)

1994 De doge-ring van Venetië (Lemniscaat / 6e druk 1999)

1996 Saartje Tadema (Lemniscaat / 4e druk 1998)

1998 Vrijgevochten (Lemniscaat / 2e druk 1999)Bekroningen:

1971 Zilveren Griffel voor Met Korilu de griemel rond

1974 Gouden Griffel voor Kruistocht in spijkerbroek

1980 Zilveren Griffel voor Stad in de storm

1981 Vlag en Wimpel (tekst) voor Wij zijn wegwerpkinderen

1988 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Het helse paradijs

1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor De val van de Vredeborch

1989 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 6 t/m 9 jaar voor Een bos vol spoken

1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Het gulden vlies van Thule

1991 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Het geheim van Rotterdam

1991 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Het geheim van Rotterdam

1993 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor De Stomme van Kampen

1994 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor De verloren schat

1994 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor De verloren schat

1995 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor De doge-ring van Venetië

1997 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Saartje Tadema

1997 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Saartje Tadema

1998 Tip van de Jonge Jury voor Saartje Tadema

2000 Tip van de Jonge Jury voor VrijgevochtenBron: http://home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/tbeckman.htm
REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

haihai,
egt heeeeeeeeel erg bedankt heej!!
door jou hek nu een 8.5 :P
nou thnx heej latersss

17 jaar geleden

P.

P.

het is een goed werkstuk bedankt he

15 jaar geleden

A.

A.

veel spelfouten

6 jaar geleden

A.

A.

Het is een goed boekverslag.het geeft goed aan wat het brlangrijkste is van het boek.

6 jaar geleden