VRIJEN
Geschreven door Haye ven der Heyden.
Illustraties van Alice Hoogstad.
Uitgever: Leopold.
1e druk in 1997.
Het boek heeft een omvang van 100 bladzijdes.


Personen.
Jeroen: Het boek wordt geschreven vanuit het opzicht van Jeroen. Jeroen is veertien jaar en zit, net zo als bijna iedereen, al aardig in de puberteit. Heeft verkering met Pauline maar heeft stiekem ook een oogje op Martine uit Atheneum 5 en wil niet graag een zondebok gevonden worden. Je zou Jeroen kunnen omschrijven als: lief, plicht gevoel hebbend en een softie.
Pauline: Pauline woont in Frankfurt. Is bijna vijftien en wil graag weten hoe het voelt om seks te hebben. Je zou Pauline kunnen omschrijven als lief, zorgzaam maar ook een meeloper, omdat zij een vriendin heeft die ‘het’ al gedaan heeft en daarom wil Pauline ook weten hoe ‘het ‘voelt.
Alice: Alice is de grote zus van Jeroen. Alice is zeventien jaar oud. En weet al heel wat van ‘de’ wereld af. Je zou Alice kunnen omschrijven als: behulpzaam, stemming wisselend en soms wat opdringerig.
Martine: Martine is de stiekeme liefde van Jeroen. Haar leeftijd wordt niet besproken ze wordt altijd ‘het meisje uit atheneum 5’ genoemd. Martine wordt omschreven als: mooi, lief en behulpzaam.
Ik denk dat Alice het meeste overeenkomt met mij en daarom kan zij denk ik dat zij het snelst mijn vriendin zou kunnen zijn. (201)
Samenvatting.
Het begint bij de sportdag van school. De vrienden Jeroen en Bart hebben een softbal-team opgericht genaamd ‘de Cobra’s’ stiekem kijkt Jeroen de hele tijd naar Martine, het meisje uit atheneum 5. Daardoor verliezen ze de finale en winnen de ‘Rolling Stones’. Opeens hoort Jeroen een bekende stem achter zich klinken, hij draait zich meteen om en daar staat.. Pauline! Pauline woont helemaal in Frankfurt en logeert voor twee weken bij haar oma. Iedereen kijkt hun aan, ze lopen even naar het bos om met elkaar te kletsen. Daar zegt Pauline dat ze heel graag wil weten hoe het nou voelt om seks te hebben. Jeroen is er nog helemaal niet me bezig dus hij schrikt er van. Ze plannen het om ‘het’ over twee weken te gaan doen. Eén nadeel: Jeroen heeft gezegd dat hij het al heeft gedaan. Ja, wat moest hij anders. Pauline zei dat ze van jongens met ervaring houdt. Jeroen verteld tegen zijn moeder dat Pauline weer in het dorp is en vertelt wat hij haar heeft gezegd: dat hij al ervaren is. Zijn moeder gaf hem een boek over KamaSutra. Eerst vond hij het een beetje raar maar toch handig. De volgende dag koopt hij condooms. Na enige klunzigheid heeft hij ze en gaat er mee oefenen hoe je ze omdoet. Opeens komt zijn zus Alice binnenlopen en wil hem graag helpen. Maar dan wel op een banaan was de afspraak. Twee dagen later neemt Alice , na heel wat geslijm bij haar vader, Jeroen mee om naar het bos te gaan. Eenmaal daar ziet Ellen Jeroen wel staan en gaan ze samen takken zoeken. Opeens realiseert Jeroen zich waarom hij zijn condooms moest meenemen. In het bos tussen de varens kleed Ellen zich uit. Dan ziet Jeroen Ellen naar hem kijken en dat was de druppel hij speurde weg. Hij raakt de weg kwijt en na lang gezocht te hebben ziet hij een boederij. Een beetje onwennig belt hij aan en wie doet er open.. Martine! Die avond na wat wijntjes deed hij het. Voor de eerste keer. Met Martine uit atheneum 5. Volgende morgen haalt zijn moeder hem op bij de boerderij, moeder ziet het meteen dat er wat anders is aan Jeroen en komt er al vrij snel achter dat ze het hebben gedaan. Volgende dag gaan ze met het bootje naar het rieteiland. En daar verteld Pauline dat ze het nog niet wil en dat ze er nog niet klaar voor is. (412)
Mening:
Ik vond het opzich wel een leuk boek, buiten de oversekste stukjes die er tussen zaten. Het boek gaat eigenlijk over één zin ik citeer : “ Ik wil zo graag weten hoe het is. Hoe het voelt,’ zegt Pauline tegen Jeroen. ‘En de eerste keer wil ik met jou.’ Het zweet breekt Jeroen uit. ‘Het is wel handig als je een beetje ervaring hebt,’gaat Pauline verder. ‘Anders ben ik bang dat het zo’n geklungel wordt. Heb jij een beetje ervaring Jeroen?’ Daar beloofde Jeroen dat hij ervaring had en in dit hele boek gaat erom dat hij die ervaring krijgt. (101)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.