ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!


Algeme gegevens
titel van het boek: vrijen
Naam van de auteur: haye van der heyden
Naam van de uitgever: wolters noordhoff
Eerste persoonlijke reactie
ik heb het boek vrijen gekozen omdat het me een leuk boek leek.
ik las de achter kant en ik dacht hier wil ik wel wat meer over weten.
want toen ik de achter kant las dacht ik dat Pauline en Jeroen het voor het eerst gingen doen en dat ze een soa kregen of dat Pauline zwanger raakt. En dat ze daardoor in de problemen zou komen.
ik wou weten wat er ging gebeuren dus heb ik dit boek gelezen.


De inhoud van het boek
1:  de hoofdpersonen zijn:
Pauline: een meisje van bijna 15 jaar best verlegen ze kan best goed met mensen omgaan op een rustige manier.
Ze heeft bruin haar en bruine ogen.
Ze is een vrij slank meisje en heeft een mooi figuur.
Jeroen: is blond is al 15 jaar oud en heeft blauwe ogen.
Hij is ongeveer 1.80 lang en zit al behoorlijk in de pubertijd.
Jeroen heeft nog geen ervaring en wil het graag leren.
Hij is heel erg verliefd op Pauline maar ziet haar maar een keer per jaar, maar hij is ook een beetje verliefd op Martine uit vijf atheneum.
het probleem van Jeroen is: dat Pauline er van houdt  als een jongen ervaring heeft bij het vrijen. En dat maakt Jeroen erg onzeker omdat hij juist geen ervaring heeft.


Het probleem van Pauline is: dat ze het eerste met Jeroen het bed in wilt omdat ze gehoord heeft dat Jeroen ervaring heeft want ze wil weten hoe het voelt maar Jeroen heeft juist helemaal geen ervaring.
en dat ze zich teveel laat meeslepen door haar vriendinnen over wie er wel ontmaagd is en wie niet.
2: Jeroen lost zijn probleem op door dat hij er erg veel moeite had met de ervaring op het gebied van seks, maar zijn ouders en familie helpen hem er daar doorheen. En dat Lukt ook.
Pauline:  het probleem van Pauline is ook opgelost want Jeroen had nu eindelijk ervaring doordat die met meerdere meisjes is geweest.
maar toen wou Pauline het niet meer want ze vind toch dat ze er niet aan toe is. Ze zei het eigenlijk alleen maar omdat meisjes uit haar klas het al gedaan hadden. Maar Jeroen begrijpt dat ook en wacht tot dat ze er klaar voor is.
3: Jeroen maakt de verandering door dat hij eerst geen ervaring had op het gebied van seks , en nu wel.!
En Pauline maakt de verandering door dat ze zich uiteindelijk niet heb laten mee slepen door haar vriendinnen, en toch naar haar eigen gevoel luistert.
4: andere belangrijke personen uit het verhaal zijn:
Bart de beste vriend van Jeroen waar hij heel veel mee omgaat behalve als Pauline in de buurt is.  Want dan wordt het niks tussen die twee.
Vera: De zus van Jeroen ze hebben wel eens ruzie maar ze kunnen het wel goed met elkaar vinden.
Ellen: Een vriendin van Vera waar Jeroen bijna mee vrijt.
en Martine die heel veel ervaring heeft op het gebied van seks. En ook een beetje gek is op Jeroen alleen laat het in het begin nog niet merken.
5: de relatie tussen de hoofdpersonen en de andere belangrijke personen is wel redelijk goed want ze kunnen allemaal goed met elkaar opschieten en begrijpen elkaar goed.
6: De gebeurtenissen spelen zich af  eigenlijk op verschillende plekken zoals Thuis, op school, buiten in de buurt, op het sportveld, een huis waar Martine op moet passen en bij het bos. Er is eigenlijk geen vaste plek waar het afspeelt.
7: de gebeurtenissen spelen zich af in deze tijd want je kunt het merken aan de dingen zoals de condooms, de auto die elke keer stuk gaat, en de dingen die er zich allemaal afspelen in het verhaal. En vroeger was dat allemaal nog niet zo luxe.
8: De Samenvatting van het verhaal..!
Jeroen heeft een vriendin die Pauline heet en die woont in Frankfurt.
op een dag komt ze weer naar Nederland. Totaal onverwachts staat Pauline voor Jeroen zijn neus.  Jeroen en Pauline zijn erg verliefd op elkaar. Maar Pauline zegt opeens dat ze graag wil weten hoe de ervaring op het gebied van seks/vrijen is ..! want ze wil het als eerste met Jeroen mee maken want ze heeft gehoord dat hij heel veel ervaring heeft op dat gebied wat helemaal niet zo is. Jeroen durft het helemaal niet te zeggen dat hij geen ervaring heeft! (wat best laf is vind ik)  maar later gaat hij zijn moeder vertellen dat hij en Pauline graag met elkaar naar bed willen.(Wat ik dus nooit zou doen!)  zijn moeder geeft hem een boek over seksualiteit. En ze vertelt hem over de condoom. Jeroen gaat zelf op stap om condooms te kopen!
en gaat thuis oefenen zijn zus(Vera)komt heel ongelukkig binnen lopen. Maar als hij savond’s naar bed gaat doet hij een condoom om. En Vera toont begrip. maar later nodigt zijn zus Vera, Jeroen uit om mee naar een strandfeest te gaan met haar vrienden. Het enige wat Jeroen mee moet nemen zijn condooms. “Wat een onzin denkt Jeroen” maar later begint hij dat te realiseren. Op een gegeven moment moet hij even hout gaan halen en dan gaat de vriendin van zijn zus mee (Ellen).Zijn zus heeft tegen Ellen gezegd dat Jeroen haar heel leuk en aardig en knap enz. vindt dus ellen vraagt of Jeroen het met haar wil doen. en Jeroen durft geen nee te zeggen dus zegt hij maar ja. Ze gaan samen naar het bos ,als ze daar zijn is Ellen helemaal uitgekleed van schrik rent hij weg verder het bos in en even later valt hij daar ook in slaap. Als hij wakker wordt is Jeroen bang,hij belt ergens aan, en dan belt hij onverwachts  aan bij Martine het meisje uit 5 atheneum. Hij blijft daar  slapen (dat komt omdat de auto van zijn ouders stuk is). Ze past op het huis voor de officiële bewoners. Het klinkt goed tussen de twee. Na een paar glazen wijn wordt de sfeer steeds gezelliger en intiemer. Zo gebeurt het ook dat hij met Martine naar bed gaat.! Hij is dus door Martine ontmaagd!
Daarna voelt hij zich ineens een stuk volwassener. Een paar dagen later gaat hij met een paar vrienden en Pauline zeilen, en op het rieteneiland doet Pauline ineens heel erg raar. Opeens loopt ze ook weg en Jeroen gaat achter haar aan. Pauline merkt dat Jeroen achter haar aanloopt en draait zich met een ruk om en zegt met betraande ogen dat ze er nog niet aan toe is. Ze komt met het verhaal dat ze zich had laten meeslepen door haar vriendinnen, en dat ze het eigenlijk nooit had willen doen!  Ze had zich erg laten meeslepen door de verhalen van haar vriendinnen die het allemaal al wel hadden gedaan. Jeroen begrijpt het volkomen, hij kan best wachten totdat Pauline eraan toe is. Martine blijft een zoete herinnering. En is blij dat Pauline er niet achter is gekomen dat hij met Martine naar bed is geweest!  

Informatie over de auteur
1: ik weet dat haye van der heyden bijna alleen maar boeken over liefden schrijft.
2 de schrijver is haye van de heyden.
hij studeerde aan de universiteit Nederlandse taal- en letterkunde. Tijdens die studie deed hij aan toneel. Daarna richtte hij het zang- en cabaretgezelschap Purper op. Hij schreef liedjes en toneelstukken en later ging hij ook voor televisieseries schrijven. Hij schreef een paar boeken voor volwassenen en presenteerde de tv-quiz Webstrijd. Haye van der Heyden heeft twee kinderen.
Profiel: Haye van der Heyden schrijft boeken over de gevoelens van kinderen van een jaar of 11. Zijn hoofdpersonen zijn dromerige kinderen met veel fantasie, die veel nadenken over zichzelf, over anderen en over de wereld. Hij schreef zeven boeken over Jeroen en Pauline die samen de liefde en seks ontdekken. Dat is fijn en spannend, maar soms ook heel verwarrend. Hij beschrijft Jeroen en Pauline en de dingen die ze meemaken heel open en eerlijk. Vijf boeken vertellen wat Jeroen allemaal voelt en denkt, twee boeken vertellen ongeveer hetzelfde verhaal, maar dan vanuit Pauline.
3: andere boeken van haye van der heyden.
kusjes.
zoenen.              
strelen.
vrijen. (die heb ik dus nu)
liefde.
tranen in bad.
op de vlucht.
proost lover!
De verboden vriend!
zoenen enzo.
De gelukkigste hond van de wereld.
toverogen.
Morris in vuur en vlam.
het geheim van de muziek.

en nog heel veel meer!

Verwerkingsopdracht

ik heb gekozen voor NR:4  en dan beschrijf ik het dagboek van Pauline! En Jeroen anders kwam ik niet uit met het aantal!
Dagboek Jeroen:
jeetje dagboek, wat heb ik toch allemaal voor rare dingen meegemaakt de laatste periode dat wil jij niet weten! Het is echt zo stom van me! Pauline dat meisje waar ik zo verliefd op was die stond zomaar voor me deur! Ik was daar mooi klaar mee want ik had eigenlijk tegen iedereen opgeschept dat ik veel ervaring had op het gebied van vrijen, maar dat was dus helemaal niet zo!
wat blijkt nou Pauline wou het met mij doen omdat ze had gehoord dat ik veel ervaring had. Maar dat was dus niet zo ik heb dat meisje gewoon in de maling genomen ik durfde het niet toe te geven!
op een dag ben ik naar de drogist gegaan om een pakje condooms te halen! En ik ben thuis gaan oefenen, toen kwam mijn zus Vera binnen ik heb zelf gewoon voor paal gezet. Maar me zus heeft me eigenlijk uit het probleem geholpen! Ik ben uitgenodigd voor een strandfeest, en ik moest alleen mijn condooms mee nemen ik had echt zoiets van wat een onzin, maar dat was dus niet zo! Ik zou met ellen gaan die was helemaal uitgekleed maar ik ben weggerend! Toen klopte ik bij iemand aan toevallig was dat bij het huis waar Martine op dat moment oppaste ik bleef onverwachts bij Martine slapen en ik ben door haar nu ontmaagd! Toen heb ik alle moeite gedaan om het ook maar met Pauline te doen , maar wat had ik en geluk die wou het alleen omdat ze zich had laten meeslepen door haar vriendinnen!
heeft ze eerlijk verteld, nu ben ik blij dat ze er niet achter is gekomen dar ik al door Martine ontmaagd ben!  Dit was het even wat ik even kwijt wou ..! Nu stop ik weer!!
geschreven door: Jeroen!
Dagboek Pauline:
hè dagboek wat ben ik blij dat ik aan jou alles kwijt kan!
ik ben echt onwijs stom geweest de laatste tijd toen ik in Frankfurt was. Ik heb gewoon zulke stommen dingen gedaan.
Ik ben heel erg  verliefd  op Jeroen daarom ging ik ook het eerste naar hem toe. Maar ik begon gelijk al stom te doen door te zeggen dat ik wouw weten wat de ervaring van Jeroen was op het gebied van seks, want ik had gehoord dat hij heel erg veel ervaring had, dus ik wou de eerste keer met hem mee maken omdat hij heelveel ervaring had. Maar ik heb me met me stomme Kop die dingen gezegd omdat mij vriendinnen allemaal al ontmaagd zijn. En ik dacht dat ik er dan niet bij zou horen! Maar Jeroen heeft voor mij nu heel veel moeite gedaan, om het te gaan doen en alles uitteleggen en toen hij daar klaar voor was, heb ik op het laatste moment geweigerd ik ben zo heel erg geweest ik ben zo stom geweest dat ik ben weggelopen daar en toen kwam Jeroen achter me aan toen heb ik heel erg gehuild en gezegd dat ik er nog helemaal niet aan toe ben, dat ik het alleen maar wilde omdat mijn vriendinnen ontmaagd zijn. Ik had me zo erg laten meeslepen door mijn vriendinnen. Maar gelukkig heeft Jeroen gezegd dat hij best wil wachten tot dat ik er aan toe ben! Daar ben ik toch wel heel blij mee, maar ik voel me er wel rot over
dat ik hem daar alleen maar gek heb lopen maken! Ik heb het idee dat hij zich ook rot voelt over mij en dat hij het gezegd heb tegen zijn vrienden! Echt ik sta helemaal voor paal dan als ik nog en keer naar Frankfurt gaan! Maar dit blijft echt tussen ons! Want ik gaan nu stoppen.
Geschreven door: Pauline!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.