Vrijen door Haye van der Heyden

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1577 woorden
  • 19 augustus 2006
  • 24 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 24 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
94
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (1999 Genomineerd) , Jonge Jury (2000 Genomineerd)

Boekcover Vrijen
Shadow
Vrijen door Haye van der Heyden
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Inhoudsopgave
1. Datum leesverslag
2. Titel boek
3. Auteur
4. Druk
5. Opdracht/verantwoording
6. Samenvatting
7a. Waarneer speelt het zich af?
7b. Tijd
8. Plaats
9. Personages
10. Thema(‘s)
11. Structuur
12. Vertelperspectief
13. Genre
14. eigen mening
15. verwerkingsopdrachten

1. Datum leesverslag
Begonnen
De 29e van de 5e maand ben ik begonnen met mij leesverslag.

Geëindigd
Ik heb 13-06-’06 de laatste hand gelegd aan mijn boekverslag.

2. Titel boek
Titel boek
Vrijen


Ondertitel
Om eerlijk te zijn heb ik het boek net te vroegtijdig ingeleverd om te kunnen achterhalen of het een ondertitel bevat. Dit komt door de indeling van mijn planning. Ik heb voornamelijk aandacht besteed aan de inhoudelijke vragen toen ik het boek nog tot mijn beschikking had.

Titelverklaring
Letterlijk
vrij•en (onov.ww.)
1 liefkozen door te strelen en te kussen => minnekozen, minnen
2 geslachtsgemeenschap hebben => bekennen, bonken, cohabiteren, coïteren, de koffer in duiken met iem., de liefde bedrijven, een nummertje maken, een punt zetten, eroverheen gaan, flensen, fleppen, /gemeenschap/geslachtsgemeenschap/ hebben met iem., het bed delen met iem., het doen, kezen, naaien, naar bed gaan met iem., neuken, palen, pezen, poepen, pompen, rampetampen, rollebollen, seksen, slapen met, van bil gaan, vogelen, vozen, wippen
3 vaste verkering hebben


Bron: http://www.vandale.nl

Figuurlijk
De titel is afgeleid van het onderwerp van het verhaal. Het hoofdpersonage maakt dergelijke dingen mee die hem aan het denken zetten.

3. Auteur
Biografie
Naam: Haye van der Heyden
Geboortedatum: 20-02-’57 ter Bilthoven
Leeftijd: 49 jaar
Privé gegevens: Haye heeft twee kinderen

Hayes leven in het kort
Als opleiding heeft hij een studie gevolgd in Nederlandse taal –en letterkunde. Ook deed hij in die periode aan toneel. Haye is vooral bekent vanwege zijn boeken bestemd voor volwassenen, maar ook bij de jongere bevolking is hij aardig geliefd. Vooral zijn series over seksueel getinte verhalen zoals: zoenen, strelen en vrijen worden veel gelezen door jongeren. De enige eis die Mn. van der Heyden stelt aan zijn boeken is dat het een plek moet hebben in de maatschappij.

4. Druk
Ik kon uit het boek niet opmaken welke druk het was.

5. Opdracht/verantwoording
De krachtige titel sprak mij het meeste aan, ook had ik het boek al eerder gelezen. Het verhaal op de achterkant van het boek maakte de bevestiging van mijn keus. Vooral de gebeurtenissen leken mij zeer interessant. Ook stond er in het Nederlandse lesboek een fragment uit het verhaal. In totaal waren dit genoeg redenen om het boek te selecteren voor mijn laatste boekverslag.

6. Samenvatting
Jeroen is totaal verrast door het bezoek van Pauline. Zo plotseling staat ze voor zijn neus. Het meisje waar hij een relatie mee heeft logeert twee weken bij haar oma. Pauline is verhuisd omdat haar vader in Frankfurt beter werk kon krijgen. Wel is er een verzoekje van haar kant, ze wil hét doen, met Jeroen. Hij is de gelukkige vanwege zijn ervaring. Jammer voor Pauline, hij heeft geen ervaring! Maar uit alle spontaniteit stemt Jeroen in met het idee en laat Pauline geloven dat hij vaker intiem is geweest met een meisje. Ook Jeroens moeder is blij verrast met Paulines komst, ook heeft ze genoeg adviezen op gebied van het bed delen met iemand. Ter voorbereiding gaat Jeroen de volgende dag naar de drogist, condooms halen. Ook moet er geoefend worden, wel heel ongelukkig dat net zijn zus Vera zijn kamer in komt lopen. Als hij 's avonds naar bed gaat pakt hij zijn condooms en doet er een om. Vera toont begrip, ze nodigt hem zelfs uit naar het feestje dat ze met haar vrienden organiseert bij het bos. Het enige wat hij mee moet nemen zijn condooms. “Wat een onzin” denkt Jeroen. Aangekomen op het feest begint Jeroen te realiseren waarom de condooms vereist waren. Wanneer Mollige Ellen met hem het bos in gaat om ‘hout te verzamelen’ voor het kamp vuur wordt het hem allemaal te veel. Ze is niet zijn type, al helemaal niet om hét mee te doen. Uit schrik en onmacht rent hij weg. Waarheen weet hij niet, maar weg van Ellen. Na een klein uurtje rennen, komt Jeroen uit bij een boerderij. Tot zijn grote verbazing doet Martine, het beeldschone meisje uit 5-VWO, open en laat hem binnen. Ze past op het huis voor de officiële bewoners. Het klinkt goed tussen de twee. Na een paar glazen wijn wordt de sfeer steeds gezelliger en intiemer. Jeroen vraagt of hij mag blijven slapen. Martine geeft hem de keuze, “er is een uitklapbed voor de logees, maar het tweepersoonsbed waar ik in slaap is comfortabeler”. Jeroen twijfelt geen moment en kiest voor optie twee. Hij denkt geen moment aan Pauline, hij geniet de hele nacht door en is even zorgeloos. Samen met zijn vrienden gaat Jeroen de volgende dag zeilen.

Pauline komt met het verhaal dat ze hét eigenlijk nooit heeft willen doen. Ze had zich laten meeslepen door de verhalen van haar vriendinnen, die het allemaal al wel hadden gedaan. Jeroen begrijpt het volkomen, hij kan best wachten totdat Pauline eraan toe is. Martine blijft een zoete herinnering.

7a. Waarneer speelt het zich af?
Vanwege het taalgebruik en het onderwerp denk ik dat het verhaal gebaseerd is op de seksuele kijk van jongeren rond deze tijd. Aangezien het boek in 1997 is gepubliceerd lijkt het mij wel een goede schatting.

7b. tijd
Merendeel van het boek wordt in een chronologische volgorde verteld, maar de hoofdpersoon kijkt ook terug naar de hoofdlijnen van toepassende gebeurtenissen. Dus kan er niet gesproken worden van een chronologisch geschreven verhaal, maar een verhaal die flashbacks bevat.

8. Plaats
Het verhaal speelt zich niet op een vaste plek af, maar er worden wel meerderen keren gebruik gemaakt van dezelfde omgevingen.

* De sporthal » waar Martine, Jeroen en Bart het toernooi hebben.
* Thuis » het huis waar Jeroen woont, samen met zijn zus en moeder.
* Jachthaven » hier ligt de boot waar onder andere Jeroen mee gaat zeilen.
* Het bos » daar vindt het feest van Vera plaats.

9. Personages
Pauline » is een meisje van vijftien jaar. Karakterwijs is ze best verlegen en rustig in de omgang. Ze heeft bruin haar, bruine ogen en een mooi figuur.

Jeroen » is een jongen van vijftien. Hij kijkt graag naar meisjes en doet zich stoerder voor dan hij werkelijk is. Qua uiterlijk wordt hij beschreven als een lange jongen met blond haar en blauwe ogen.

Martine » is een open meisje die uitkomt voor haar gevoelens, maar in kleine maten. Ze heeft al een tijd een oogje op Jeroen zonder dit te laten merken. Martine heeft bruin haar en blauwe ogen.

10. Thema(‘s)
In het boek wordt eigenlijk alleen aandacht besteed aan één ding, hoe tieners omgaan met seksuele gevoelens en uitingen. In dit boek wordt het verteld vanuit een mannelijke tiener die voor het eerst in aanraking komt met seks. Ik denk dat het thema seksualiteit goed het verhaal soort past.

11. Structuur
Aantal bladzijdes: 97
Aantal hoofdstukken: 13
Aantal delen: 4 (geen achtereenvolgende delen maar een soort serie)
Het koste mij ongeveer vier uur om het boek uit te lezen. Dit was voor mijn gevoel lang, omdat ik het boek in groep acht al eens had gelezen.

12. Vertelperspectief
In het boek wordt het verhaal verteld vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon, Jeroen in dit geval. Als lezer komt het verhaal dan veel persoonlijker over.

13. Genre
Verliefdheid, seksualiteit. Dit is de omschrijving van de auteur zelf.

14. Eigen mening
Qua originaliteit scoort dit boek erg hoog. Hij snijdt een onderwerp aan die bij veel jongeren als spannend gezien wordt. De titel zegt al genoeg en maakt het interessant om het boek te lezen. Al kende ik het verhaal al, het verhaal was na mijn verbazing nog redelijk verrassend. Maar het toppunt waren de leuke titels van de dertien hoofdstukken, de auteur maakt steeds gebruik van twee woorden die beide met dezelfde letter beginnen.

Hoofdstuktitels:
1. Loopbaan & liefde
2. Violen en verlegenheid
3. ‘Kamasutra’ en kushandjes
4. Drogisterij en een droge mond
5. Bed en een banaan
6. Zeilplannen en een zus
7. Fratsen en ‘Fetherlites’
8. Vuur en vlam
9. Droom en duisternis
10. Chablis en sjans
11. Vrouw en veilig
12. Rietzeilen en romantiek
13. Prachtig mooi en een praatje

15. Verwerkingsopdrachten
Schrijf over het onderwerp/de inhoud van het verhaal een ingezonden brief aan een krant of tijdschrift naar keuze.

Help! Wat nu?

Lieve fancy
Ik heb een probleem, al mijn vriendinnen proberen mij om te praten met mijn vriendje naar bed te gaan. Maar ik weet niet zeker of ik dat wel wil. Ik woon ver weg van mijn vriend, maar zie hem volgend weekend. Tegen mijn vriendinnen heb ik gezegd dat ik het dan ga doen, wat nu? Hij heeft al wel ervaring, in ieder geval, dat heb ik gehoord. Aan de ene kant wil ik het wel, maar aan de andere kant ontstaat het idee dat ik er nog niet klaar voor ben. Moet ik het hem nu zeggen, of stel ik mij aan? Kunt u mij helpen?
Pauline*

Als tweede verwerkingsopdracht heb ik een gedicht uitgekozen die het zelfde onderwerp heeft als mijn gekozen boek.

Verlangen
Ik voel jouw kloppend verlangen
Als je achter me komt staan
In jouw heerlijke geur gevangen
Druk ik me dichter tegen je aan
De warmte van jouw lichaam
Jouw vurige kussen in mijn nek
Je handen strelen héél langzaam
Je maakt me helemaal gék!

Je vingers dwingend, vol tederheid
Glijden langs mijn benen hun weg terug
Op zoek naar mijn zachte vrouwelijkheid
De rillingen lopen over mijn rug
Onze tongen spelen nu ongestoord
Jouw armen zijn krachtig om mij heen
Terwijl je mond mijn kreten smoort
Smelten we vol hartstocht samen tot één.
Door: ‘Dreamer’

Bron: www.nederlands.nl

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vrijen door Haye van der Heyden"