Ik heb gelezen Vrijen van Heije van der Heiden.Het boek werd voor het eert uitgegeven in 1997.De uitgever is Leopold en die is gevestigd in Amsterdam.De voorkant ziet er zo uit: een meisje en jongen onder een deken (wat Martine en Jeroen moeten voortsellen.) Met de Titel in het groot en de schrijver met kleinere letters onder staat.Op de achterkant staat de introductie van het boek. Plus welke boeken van de serie er ook zijn.Het boek heeft een omvang van 97 bladzijdes.

Er staan afbeeldingen in het boek, maar van mij hoeven ze er niet in. Omdat ik zelf al fantaseer hoe het op dat moment eruit zal zien.Over de schrijver weet ik het volgende:

Haye van der Heyden schrijft bijna alleen maar boeken over de liefde. Hij schreef een serie boeken over Jeroen en Pauline, die hopeloos verliefd zijn op elkaar.Biografie: Haye van der Heyden studeerde aan de universiteit Nederlandse taal- en letterkunde. Tijdens die studie deed hij aan toneel. Daarna richtte hij het zang- en cabaretgezelschap Purper op. Hij schreef liedjes en toneelstukken en later ging hij ook voor televisieseries schrijven. Hij schreef een paar boeken voor volwassenen en presenteerde de tv-quiz Webstrijd. Haye van der Heyden heeft twee kinderen.

Profiel: Haye van der Heyden schrijft boeken over de gevoelens van kinderen van een jaar of 11. Zijn hoofdpersonen zijn dromerige kinderen met veel fantasie, die veel nadenken over zichzelf, over anderen en over de wereld. Hij schreef zeven boeken over Jeroen en Pauline die samen de liefde en seks ontdekken. Dat is fijn en spannend, maar soms ook heel verwarrend. Hij beschrijft Jeroen en Pauline en de dingen die ze meemaken heel open en eerlijk. Vijf boeken vertellen wat Jeroen allemaal voelt en denkt, twee boeken vertellen ongeveer hetzelfde verhaal, maar dan vanuit Pauline1994 Kusjes (Elzenga / 7e druk 2003)1995 Zoenen (Elzenga / 6e druk 2003)

1996 Strelen (Elzenga / 6e druk 2003)

1997 Vrijen (Elzenga / 4e druk 2004)

1998 Liefde (Elzenga / 3e druk 2004)

1999 Tranen in bad : Pauline (Elzenga)

2000 Op de vlucht (Elzenga)

2000 Proost, lover! (Elzenga)

2001 De verboden vriend (Leopold)

2002 Zoenen enzo (Leopold)

2002 Max : de gelukkigste hond van de wereld (Leopold)

2003 Toverogen (Leopold)

2004 Morris in vuur en vlam (Leopold)

2004 Het geheim van de muziek (Leopold)Bekroningen:

1996 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Zoenen

1997 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Strelen

1999 Tip van de Jonge Jury voor Vrijen

2000 Tip van de Jonge Jury voor Vrijen

Als een klasgenoot dit boek uit de bibliotheek zou halen dan zou ik hem/ haar het boek aanraden: Omdat dit voor onze leeftijd geschreven is. Maar verder is het een echt verzonnen verhaal kan in het echt bijna niet gebeuren. Dan is het wel extreem veel toeval.Het meest opvallende vond ik dat hij na het verdwalen in het bos, precies bij Martine aanbelde.Vrijen !!!

Jeroen zit samen met zijn vriend Bart in de finale van de softbalwedstrijd. Doordat Jeroen de hele tijd naar Martine zit te kijken (een meisje uit 5 - atheneum) verliezen ze de wedstrijd waardoor Bart kwaad wordt en op Jeroen begint te schelden. Jeroen trekt zich er niets van aan en loopt weg. Hij vond er niks aan. Zijn hele dag was nu verpest alleen maar door zo'n stomme wedstrijd. Maar opeens tikt Pauline hem op zijn rug. Ze vroeg of hij mee wou gaan naar het bos. Jeroen krijgt het er warm van en is daardoor meteen alles weer vergeten. Van de slechte softbalwedstrijd tot aan Jeroen zijn schelden toe.Na een tijdje liggen ze samen op het gras en Jeroen kust Pauline een paar keer op haar buik. Pauline houdt ervan als een jongen ervaring heeft bij het vrijen. Dat maakt Jeroen onzeker omdat hij geen ervaring heeft en daarom gaat hij maar door met het kussen op Paulines buik.Na een gezellige middag in het bos ligt Jeroen moe op bed en hoort hij zijn moeder boven komen. Ze praat met hem over wat hij heeft meegemaakt en over hoe je veilig moet vrijen.

Dus de volgende dag gaat hij meteen op pad om condooms te halen.

Hij is zenuwachtig en hoopt dat hij geen hulp nodig heeft bij het zoeken.

Bij de eerste de beste drogist loopt hij binnen en ziet dat het een grote drogist is waar je alles zelf moet pakken. Dat is voor hem een grote opluchting.

Na wat rijen door te zoeken kan hij ze niet vinden en merkt dat hij steeds zenuwachtiger wordt. Opeens komt een mevrouw langs en vraagt of ze ergens mee kan helpen. Hij schrikt zich rot en antwoord tegen de mevrouw dat hij geen hulp nodig heeft. De vrouw merkte wat hij nodig had en riep dat hij hier kon kijken voor strandspullen. Jeroen vond het maar raar. Hij had helemaal geen strandspullen nodig. Toch ging hij kijken en naast de strandspullen lagen ze dan. In alle kleuren en smaken. Hij pakt een rood doosje met 12 condooms en legt ze onder de zakdoekjes.

Hij betaald de fetherlites en laat de zakdoekjes achter omdat hij die eigenlijk toch niet nodig had.Thuis ligt hij met zijn condooms in bed en kijkt hoe hij ze moet gebruiken.

Terwijl hij bezig is met het afrollen van de condoom komt Vera binnen en Jeroen schrikt zich kapot.

Hij had het kunnen weten. Zijn oudere zus. Ze komt op de rand van het bed zitten en helpt hem na zijn toestemming met het gebruiken van een condoom. Hiervoor gebruikt Vera een banaan en Jeroen ziet hoe het moet. Hierdoor vindt hij het helemaal niet meer moeilijk.De volgende avond wordt hij gevraagd door zijn zus om samen met haar naar de zandafgraving te gaan. Hij staat verbaasd te kijken dat zijn zus hem opeens wel mee uit vraagt. Daar aangekomen ziet hij dat zijn zus met Ellen staat te smiespelen. Hij wist wel dat ze iets van plan was. Daarna kwam Ellen naar hem toe en vroeg of hij met haar het bos in wou gaan.

Hij vond het goed en na een tijdje lopen waren ze op een rustige open plek.

Hij was nergens op voorbereid en wist dat HET ging gebeuren. Ellen trok haar kleren uit en draaide zich om. Jeroen stond stokstijf stil. Hij vond dat hij hier nog niet aan toe was. Ellen zei: Nu gaat het gebeuren. We gaan het lekker doen. Maar toen Ellen uitgepraat was merkte ze dat Jeroen eigenlijk niet wou en vroeg wat er met hem aan de hand was. Jeroen zei niks en draaide zich om en rende weg door het bos.

Na een eind rennen vroeg hij zich af hoe laat het was en waar hij was.

Hij dacht aan alles en ging even zitten, deed zijn ogen dicht en al snel dacht hij aan alles wat hij had meegemaakt. Dat warme voorgevoel met Ellen. Hij had zo een zin om met haar te vrijen. Alleen durfde hij het niet omdat hij bang was dat anderen er wat van zouden zeggen.

Toen hij wakker werd was hij zo bang dat hij alleen in het bos was dat hij als een gek ging hollen door het bos. Hij was verdwaald en wist niet meer wat hij moest doen.

Toen zag hij een lichtje branden en rende erop af. Hij kwam op straat en zag in de verte licht branden van een boerderij. Hij slaakte het in vreugde uit en was zo blij dat daar mensen waren. Eenmaal daar aangekomen was de vreugde al veel minder. Want mensen zijn nog veel gevaarlijker dan duisternis in het bos.

Eenmaal aangebeld kwam er een meisje naar de deur en deed open. Tot zijn vebazing stond Martine van 5-atheneum voor zijn neus.

Binnen was het lekker warm en Jeroen belde zijn ouders op. Zijn moeder vertelde dat de ene auto in de garage stond en de andere auto kapot was. Jeroen moest dan maar een nachtje blijven slapen, maar dat vonden Martine en Jeroen helemaal niet erg.

Samen dronken ze die avond 2 flessen witte wijn en Jeroen heeft de avond van zijn leven. Toen ze samen zijn bed gingen opmaken had Martine toegstaan dat hij bij haar in bed mocht slapen omdat ze geen ander bed hadden.

Een uur later lach Jeroen samen met Martine in bed te vrijen. Het hele gedoe met de condoom was helemaal geen gedoe. Het ging allemaal perfect en het was voor hem een grote droom.

De volgende dag komt zijn moeder hem ophalen en rijden ze naar huis.

Zijn moeder vond Martine een heel mooi meisje en ze dacht al dat Jeroen met haar dingen had ondernomen. Jeroen vertelde alles en ze kon alleen maar tegen hem zeggen: Nu ga je de wijde wereld in, liefje.Bij de jachthaven liggen drie eilandjes waar altijd gebarbecued en gebadmintond wordt. Samen met Bart, Pauline en nog een paar vrienden gaan ze daar met de zeilboot naar toe. Oderweg geeft Jeroen complimentjes aan Pauline omdat ze zo een mooi meisje is. Hier is Pauline heel blij om.

Na het aanleggen van de zeilboot gaan Jeroen, Bart, Pauline en de rest broodjes eten. Pauline laat haar broodje liggen en loopt weg. Jeroen rent achter haar aan en vraagt wat er aan de hand is. Ze zegt dat het niet aan hem ligt maar om het feit dat ze nog geen ervaring heeft met liefde en daar is Jeroen blij om. Hij was bang dat ze kwaad zou zijn dat hij met Martine ging.

Dan vraagt Pauline om samen met hem te kussen.

Samen kussen en strelen ze elkaar. Jeroen geniet en voor hem is dit een heel romantisch moment.Maandag gaat Pauline weer naar Frankfurt, zegt Jeroen tegen Bart.

Bart en Jeroen lopen over straat richting het voetbalveldje.

Bart was opgelucht en blij dat Pauline weer weg ging.

Toen ze bij het veldje aankwamen begon Bart te vertellen dat Jeroen HET nog nooit gedaan heeft. Maar dan roept Martine naar Jeroen zijn naam. Bart staat met grote ogen te kijken.

Hoe krijg je dat voor elkaar, vraagt hij.

Jeroen zegt niks en loopt naar Martine toe.

Even een praatje maken. Gewoon voor de gezelligheid.Het verhaal duurt 2 weken totdat Pauline weer naar huis gaat!Het speelt zich af op verschillende plekken zoals in het bos, op school, thuis.

Er is eigenlijk geen vaste plek waar het verhaal zich afspeelt.De hoofdpersonen zijn:Pauline: een meisje van bijna 15 jaar best verlegen ze kan best goed met mensen omgaan op een rustige manier.

Ze heeft bruin haar en bruine ogen.

Ze is een vrij slank meisje en heeft een mooi figuur.Jeroen: is blond is al 15 jaar oud en heeft blauwe ogen.

Hij is ongeveer 1.80 lang en zit al behoorlijk in de pubertijd.

Jeroen heeft nog geen ervaring en wil het graag leren.

Hij is heel erg verliefd op Pauline maar ziet haar maar een keer per jaar, maar hij is ook een beetje verliefd op Martine uit vijf atheneum.Martine: heeft bruin haar en blauwe ogen en is redelijk groot.

Martine heeft wel veel ervaring op het gebied van seks.

Eigenlijk is zij ook een beetje gek van Jeroen alleen laat het nog niet echt merken.

Ze is niet verlegen maar juist heel open.Het thema van het boek is: SeksualiteitDit boek is naar werkelijkheid geschreven met wat verzonnen details. De schrijver verteld dat achterin het boek.De volgende thermen passen bij het boek

Roman

Autobiografie

Ik/hij vorm

Gesloten eind

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

goed verslag. veel aan gehad:)

14 jaar geleden

B.

B.

dankju

9 jaar geleden

J.

J.

heel mooi boekverslag
doei

8 jaar geleden