Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

1.Een ingenieur is bezig aan een project “de toren” genaamd. Als hij zich op deze toren bevind waait hij eraf en begint hij over zijn leven na te denken. Hij denkt onder andere over zijn dromenboek, zijn naar Amerika geëmigreerde dochter en over zijn vrouw die hem heeft laten zitten voor een jongere man. Uiteindelijk waait hij terug naar binnen op een ander verdiep en lijkt het alsof er niets gebeurd is.

2.De val van de ingenieur is een voorval (iets dat gebeurd), en ook naar de val die hij daadwerkelijk maakt.

3.Het bouwt chronologisch op maar als het hoofdpersonage aan het vallen is wordt er gebruikt gemaakt van flashbacks bv. Toen mijn dochter mij gisteren belde..

4.Door de ogen van de ingenieur.

5.a) Hoe de ingenieur zijn leven verlopen is

   b) De toren waar hij afvalt.

6. Het boek is sociaal, het gaat over iemand zijn leven.

7. Tendentieus, het probeert je niet te overtuigen van een bepaald standpunt.

8. De ingenieur heeft het op vlak van werk gemakkelijk, zijn project, maar sociaal gaat het minder goed met zijn dochter die in Amerika is en zijn vrouw die vertrokken is , zorgt voor een grijze sfeer.

9. De ingenieur is het enige round character, zijn vrouw , dochter en andere personages worden kort omschreven aan bepaalde karaktertrekken.

10. Gebruik van vreemde woorden : Het superappartement in het penthouse was van af meet aan gereserveerd door een rijke Australiër.

      Vergelijkingen : Stipt op tijd zijn gaf hem dezelfde voldoening als een scherpschutter wanneer hij in de roos schiet.

      Woordkeuze met kennis van muziek : Hij zette “die kunst der fuge” op , ze inversus van contrapunctus 13 was ooit hun herkenningsfluitje geweest.

11. Novelle

12. Realisme

13. 4,5/5, Boek vol van veranderende aspecten en onverwachte wendingen. Leest vlot en aangenaam weg.

15. Symmetrisch : met twee helften elkaars spiegelbeeld zijn : De tuin van de Taj Mahal is perfect symmetrisch

      Jugendstil : kunstroming tussen 1880-1914 : Een kunstwerk uit de Jugendstil is nu veel geld waard.

      Civiel : iets dat te maken heeft met de burgermaatschappij : De leden van de civiele bescherming deden hun job en er kwamen nooit mensenlevens op het spel.

      Visioen : beeld dat je op onnatuurlijke wijze waarneemt : Het visioen dat ik toen waarnam was onwaarschijnlijk, het leek wel een sprookje.

      Paradoxaal : tegenstrijdig : Hij is zeer paradoxaal in zijn meningen, de ene keer vindt hij het goed en de volgende keer is het weer slecht.

17.Harry Mulisch was een Nederlandse schrijver, zoon van Oostenrijk-Hongaarse vader (die collaboreerde in WO2) en Duits-Joodse moeder. De collaboratie van zijn vader heeft een grote invloed gehad op zijn oeuvre . Hij kreeg voor zijn boeken veel prijzen waaronder : De Prijs der Nederlandse Letteren en de P.C. Hooft-prijs. Hij stierf in 2010 aan kanker.

                   Fragment

       Voorval – Harry Mulisch

Niemand zei iets? In de hoek begon de koffiemachine te slurpen en te pruttelen. De inspecteur van Bouw- en Woningtoezicht, die tegenover hem zat, trok aan zijn pijp en begon bedachtzaam te knikken? De ingenieur keek rond en begreep, dat hij er nooit meer over moest spreken, wilde hij niet wegens overspanning op non-actief worden gesteld. Omdat naar alle waarschijnlijkheid niemand had gezien, wat er in die paar seconden was gebeurd, moest hij er zelf ook niet meer in geloven. Hij moest het vergeten, want het was vrijwel onmogelijk. Ofschoon het was gebeurd, was het niet gebeurd. ‘Je schertst,’ zei iemand aan het andere eind van de tafel. Hij keek in de koele blauwgrijze ogen van zijn baas, de directeur van OPA, die er daarstraks nog niet was geweest. ‘Allicht,’ zie hij. ‘Stel je voor.’

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.