Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Samenvatting

Het is een verhaal over iemand die bij vlagen teruggezogen wordt in zijn verleden. Het heeft anonieme personages en is niet in tijd gelokaliseerd. Het is een vlucht van de verbeelding.

Een ingenieur valt, door een plotselinge rukwind, uit een in aanbouw zijnde wolkenkrabber en zes verdiepingen lager door een onverhoedse windstoot weer naar binnen gedreven, op de 49e verdieping, terwijl men met het bekleden van de buitenzijde tot de 48e gekomen was. "Even uitwaaien" had hij nog gezegd, niet wetend hoe waar dit kon zijn. Tijdens zijn val, zijn voorval, als voorbijganger, vallen hem allerlei herinneringen in, waar we kennis van nemen. De avond tevoren was hij op de bouwplaats aangesproken door een hoertje dat hem, met haar engelengezicht, aan zijn dochter deed denken, die naar Los Angeles was vertrokken. Bij het meisje in huis, een oud pakhuis, ontplooit hij geen enkel initiatief: een Hell's Angel slaapt er zijn roes uit en een pitbull terriër likt zijn hand. Hij geeft haar het overeengekomen bedrag zonder meer. Het symbolon, dat past goed op zichzelf, en dat was ook wat Anton Steenwijk onbedoeld naar opzoek was: het op zichzelf passende; de ingenieur niet; hem overkomt het alleen tijdens de luttele seconden van zijn val. Vlak voor hij uit de 55e verdieping zou vallen, zag hij dat beneden het hoertje haar arm uit een raam van het pakhuis stak, haar hand met de palm naar boven, om te voelen of het nog regende.

Wanneer hij de 49e verdieping binnenwaait, heeft hij door dat het hoertje het heeft waargemaakt: 'Ik zal voor je bidden'. Ze heeft hem op haar handen gedragen, in haar beschuttende handpalm opgevangen. Drie seconden van de eeuwigheid paste zij op hem, maar dat was net genoeg.Toen hij in zijn jeugd eens aan een ongeluk ontkomen was zei zijn moeder: "Dat heb je aan je beschermengel te danken'

Tijdens zijn val moet de ingenieur denken aan zijn collectie zandlopers, opeens zag hij wat hij nog nooit had opgemerkt: dat een zandloper een driedimensionale acht is, het enige cijfer, waarvan de lijn in zichzelf terugkeert: zijn geluksgetal. Dat verhevigde nog zijn overtuiging, dat hem niets kon gebeuren, ook nu niet. Hij heeft een volmaakt evenwicht in zichzelf gevonden.Uit de chaos komt toch weer orde voort. De ingenieur heeft een tijd een nachtboek bijgehouden, tegenhanger van een dagboek, waarin hij zijn dromen noteerde.Hij had de kunstenaar in zich het zwijgen opgelegd en was vervlakt tot een anonieme ingenieur. In deze voorval is hij, heel even weer, de kunstenaar. Maar zo kent men hem niet. De directeur, de opperbouwmeester, wiens denkbeeld alles is, is iemand van hogere orde, maar de technocraat, de verstandsmens, behoort slechts uit te voeren. Van hem wordt dan ook geen 'hoge vlucht' verwacht.

De directeur reageert op zijn verhaal met: 'Stel je voor.' En dat geldt inderdaad voor kunst.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

dat was wel heel intelligent

18 jaar geleden

W.

W.

prima samenvatting .ik ben verliefd geworden op j manier van schrijven groeten ik

18 jaar geleden

R.

R.

Nou ik vind het een goede samenvattig.
wel sturen.
groetjes.

18 jaar geleden

M.

M.

je bent echt een topvrouw voor mij dat je deze smanevatting hebt kunnen maken. ik kon hem nergens vinden, maar jij hebt me gered.
dank je/u wel lieverd

16 jaar geleden

M.

M.

ik ben er weer
heb al eens eerder gemaild
ik had het weer nodig
en weer succesvol
dank je wel
en vind het top van je
doei doei

16 jaar geleden

S.

S.

IS HIER OOK EEN GOEDE RECENSIE + SAMENVATTING VAN VAN EEN ECHTE RECENCENT?
MOET HET NOG VOOR MORGEN WETEN!!!!

9 jaar geleden

S.

S.

beste steven,, dan heb je toch echt pech!@

9 jaar geleden

S.

S.

Ik heb er al eentje gevonden ;)
ik zet deze binnenkort wel online ok?

9 jaar geleden