Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Voor jou 10 anderen door Mirjam Oldenhave

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Voor jou 10 anderen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 448 woorden
  • 29 februari 2016
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
22 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2008
Pagina's
126
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Voor jou 10 anderen
Shadow
Voor jou 10 anderen door Mirjam Oldenhave
Shadow

Cynthia groeit op in het illegale kindertehuis van mama Riet. Mama Riet had acht pleegkinderen. En één echte dochter: Mia. Samen wonen ze in het kleine appartement van mama Riet. Er zijn drie kamers: eentje voor mama Riet, eentje voor Mia en eentje voor alle pleegkinderen.

 Cynthia en haar broer Frankie worden al erg jong achtergelaten bij het kindertehuis van mama Riet. Cynthia kan zich dan ook niks herinneren van haar echte, eigen moeder. Hier zit ze af en toe echt mee. Vaak zoekt ze dan steun bij Bella. Een wat ouder meisje, ook een pleegkind van mama Riet. Cynthia kan niet naar school, want ze is illegaal. Ze is daarom ook wel jaloers op de kinderen die wel naar school mogen. Ook als de schooldag bezig is, mogen Cynthia en de andere kinderen die niet naar school mogen, niet naar buiten. Want dat valt natuurlijk op. Mama Riet was af en toe echt niet aardig. Maar haar dochter Mia was echt een heks. En ze verzon de wreedste straffen. Als je iets deed wat zij niet leuk vond, dan had je echt een probleem.

Op een dag komt de politie. Aan het begin wil Cynthia echt niet mee. Maar dan zegt mama Riet iets wat haar heel erg raakt: ‘’Willen jullie die kinderen weghalen? Prima! Ga gerust je gang, want morgen heb ik weer tien nieuwe.’’ Mama Riet gaf helemaal niet om de kinderen. Ze gaf alleen om het geld. Of misschien om de status dat ze voor de kinderen zorgde. Toen stond Cynthia’s besluit vast. Ze ging mee met de politie. Waarschijnlijk kreeg ze dan een veel beter leven.                        

Eerst werd ze overgebracht in een crisisopvanghuis, waar kinderen werden geadopteerd. Iedereen was er binnen twee weken weg, maar dat gold niet voor Cynthia. Zij bleef er wel drie jaar. Daarna ging ze naar een huis met allemaal meiden van ongeveer haar leeftijd. Ze heeft al gauw vriendinnen en heeft het er erg naar haar zin. Dan belt Joyo, haar oude pleegbroertje, haar. Hij komt een keertje langs, maar Cynthia doet alsof het haar niks interesseert. Alle andere meiden zijn wel geïnteresseerd in Joyo, en ze doen met zijn alle een spelletje. Als hij later nog een keer langskomt, gaan ze met zijn tweeën op stap, en praten ze bij. Over wat ze weten van de anderen uit het pleeggezin, en over hoe het nu met ze gaat. Ze voelen allebei wel een klik en worden verliefd. Ze krijgen verkering.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Voor jou 10 anderen door Mirjam Oldenhave"