Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Voor jou 10 anderen door Mirjam Oldenhave

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Voor jou 10 anderen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 853 woorden
  • 16 januari 2013
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
56 keer beoordeeld

Boekcover Voor jou 10 anderen
Shadow
Voor jou 10 anderen door Mirjam Oldenhave
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel : Voor jou 10 anderen

Auteurs: Mirjam Oldenhave ,

Cynthia Van Eck

Uitgeverij: Querido Slash 

 

Jaar: 2008

 

Titel

De titel ‘Voor jou 10 anderen’ is een zin die mama Riet tegen een van de hulpverleners zei toen ze bij hun flatje kwamen. De hulpverleners wouden de kinderen, die illegaal bij haar bleven, wegnemen.  En toen zei mama Riet : “Neem ze maar mee, morgen heb ik toch tien anderen.”

 

Inhoud

Samenvatting

Het boek Voor jou 10 anderen gaat over het leven van Cynthia van Eck. Het is een waargebeurd verhaal.

 

Cynthia wordt als baby samen met haar broer Frankie door haar moeder achtergelaten in het illegale kindertehuis van mama Riet. In het flatje wonen een stuk of tien kinderen, dus het is er nogal een chaos.

Er is een echte dochter van mama Riet. Dat is Mia. Je moet oppassen dat je bij haar uit de buurt blijft. Als je namelijk iets fout doet en zij ziet dat dan verzint ze de gemeenste straffen. Mama Riet bemoeit zich daar niet mee. Zij heeft het veel te druk met andere dingen, haar honden bijvoorbeeld. Soms lijkt het of ze die nog belangrijker vindt dan de kinderen.  Cynthia weet niet beter en past zich aan. Met Bella en Nana kan ze het erg goed vinden. Bella is een soort oudere zus voor haar. Ze verzorgt het hele gezin. Ook doet ze het huishouden en laat de honden uit.

Op een dag staan er hulpverleners voor de deur. Ze willen de kinderen daar weg krijgen. Want de kinderen mochten niet naar school en werden soms geslagen. Cynthia raakt in paniek, want ze wilt niet dat het ‘pleeggezin’uit elkaar valt. Na een tijdje worden ze weg toch gehaald. Ze komt in een opvangtehuis en daar komt het allemaal weer goed. Ze wordt vriendinnen met de anderen meisjes daar. Ze gaat ook weer naar school.  In dat opvangtehuis zocht ze weer contact met de andere kinderen die in het illegale kindertehuis van mama Riet hebben gewoond.

 

Hoofdpersoon

Cynthia: Ze is samen met haar moeder en broer naar Nederland gevlucht.

Eenmaal in Nederland werd ze als baby met haar broer bij het illegale kindertehuis van mama Riet achtergelaten.Het is een erg open meisje. Ze vindt spelletjes doen leuk. En vaak speelt ze met Nana hond en kindje. Ook met joyo speelde ze spelletjes buiten op het plein. Ze speelden vooral boef en de politie.Maar ook is ze op sommige momenten erg stil en verlegen. Vooral als 

Mia in de buurt was. Maar dat vond iedereen niet zo raar. Ze vindt bijna alle mensen heel erg lief die ze om zich heen heeft. En vindt het heel erg als ze die een lange tijd niet meer ziet of kan zien.

 

 

 

Bijpersonen

Mama Riet: Mama Riet is een persoon die vooral aan zichzelf denkt en aan haar honden. Alles draait om geld te verdienen. Zij hield de kinderen in haar ‘kindertehuis’.

Nana: Nana is een erge verlegen meisje. Ze was het beste vriendinnetje van Cynthia in het kinderthuis bij mama Riet.

Joyo: Joyo houdt van grappen maken. En speelde vaak met Cynthia op het pleintje. 

Bella: Zij zorgde voor alle kinderen in het kindertehuis. Ze kon het met iedereen erg goed vinden. Later ( toen iedereen uit het kindertehuis was)

Heeft ze nog met Cynthia gebeld. Ze bleven urenlang met elkaar aan de telefoon.

 

 

Speelruimte

Het verhaal  van Cynthia begint zich af te spelen in het flatje van mama Riet. Verder speelt het zich af in het opvangtehuis ‘de Mozaïk’. Ja, beide speelruimtes zijn belangrijk, want bij het flatje van mama Riet heeft Cynthia het grootste deel van haar jeugd besteed en bij de Mozaïk leefde ze verder als een puber.

 

Tijd

Het verhaal speelt zich in het verleden af. Het eerste gedeelte van het verhaal was wanneer Cynthia bij mama Riet woonde. Zij bleef daar tot haar twaalfde. Het middelste deeltje begint toen drie jaren later wanneer zij vijftien is en het laastse stuk gaat gewoon verder, nog steeds is zij een adolescent.

 

Werkwijze  

Het verhaal is in een chronologische volgorde en de auteur heeft een ik-perspectief gebruikt. De auteur kon de interesse van de lezer vasthouden door  soms groffe, maar toch grappige dingen te zengen terwijl zij vertelt. Omdat het een echte levensverhaal is, kom je de personen te kennen door de hoofdpersoon Cynthia. En omdat het een biografie gaat tijdens Cynthia’s jeugd, wil veel jongeren lezen om te weten hoe zij, een illegale kind in Nederland, haar jeugd heeft meegemaakt. Zo vind ik dat de schrijver sfeer in het boek  heeft gebracht. Jongeren kunnen meeleven met het verhaal.

 

Thema+ mening

Het centrale thema, volgens mij, is tehuis. Ik vond het boek leuk en spannend om te lezen.  Ik kon het snel en makkelijk lezen, wat ik het best vond. Het was ook spannend, want je leest hoe Cynthia’s leven veranderd en je kan zonder problemen haar leven en gevoelens voorstellen.

REACTIES

M.

M.

Het centrale thema, volgens mij, is tehuis. Ik vond het boek leuk en spannend om te lezen. Ik kon het snel en makkelijk lezen, wat ik het best vond. Het was ook spannend, want je leest hoe Cynthia’s leven veranderd en je kan zonder problemen haar leven en gevoelens voorstellen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Voor jou 10 anderen door Mirjam Oldenhave"