Voor jou 10 anderen door Mirjam Oldenhave

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Voor jou 10 anderen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas aso | 695 woorden
  • 15 mei 2011
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
21 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2008
Pagina's
126
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Voor jou 10 anderen
Shadow
Voor jou 10 anderen door Mirjam Oldenhave
Shadow

Voor jou 10 anderen.


Inleiding:
Ik heb gekozen voor het boek "Voor jou 10 anderen". "Voor jou 10 anderen" is geschreven door Mirjam Oldenhave. "Voor jou 10 anderen" is een slash-boek. Dit wil zeggen dat het boek is geschreven door een bekende auteur en op basis van het waargebeurde levensverhaal van bijzondere jongere.Samenvatting:

Cynthia en haar broer Frankie werden door hun biologische moeder op zeer jonge leeftijd gedumpt in het illegale kindertehuis van mama Riet nadat ze zijn gevlucht naar Nederland.

Omdat ze op jonge leeftijd in het kindertehuis aankwamen was het niet makkelijk om snel aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Door Mia, de "echte" dochter van mama Riet moest je je wel snel aanpassen. Als je iets verkeerd deed of wat niet mocht strafte Mia je altijd wel. Ze sloeg je of dwong je dingen te doen. Cynthia en alle anderen kinderen voelden zich nooit op hun gemak als Mia in de buurt is. Mama Riet gaf er niet om wat haar dochter me de kinderen deed. Erg veel gaf mama Riet niet om de andere kinderen. Soms lijkt het alsof ze haar hond belangrijker vind.

Ze woonden met een stuk of tien kinderen in één flatje. Mama Riet had een kamer, Mia had een kamer en de andere tien kinderen sliepen in één kamer. Cynthia ging niet naar school. Er zijn een paar kinderen die naar school gaan. Dit zijn Mia, Bella, Joyo en Aila. De rest moet de hele dag binnen blijven tot na de schooluren want anders zouden er mensen zijn die zich af vragen waarom ze niet op school zitten.

Cynthia kon erg goed opschieten met Bella en Nana. Bella is een ouder meisje, toen Cynthia ongeveer 8 was, was Bella rond de 14. Bella is de oudste en zorgt zowat voor alle kinderen.

Op een dag kwam de politie langs, ze vroegen alle namen van de kinderen op en kwamen een paar dagen later weer langs, ze namen alle kinderen mee naar een opvangtehuis. Dit was erg tegen de zin van ieder kind wan ze wilden als een grote familie bij elkaar leven. Maar mama Riet had geen probleem met de inval van de politie en zei dat ze toch snel nieuwe kinderen zou vinden. Toen pas had ze door dat mama Riet niet echt om de kinderen gaf en het enkel voor het geld deed. En toen ze dat had gehoord had, ging ze graag weg.

Cynthia werd naar een tehuis gebracht waar kinderen vaak werden geadopteerd. Alleen zij niet. Tijdens haar verblijf had ze het goed. Ze wordt vriendinnen met de anderen meisjes daar.

Ze gaat ook weer naar school. In dat opvangtehuis zocht ze weer contact met de andere kinderen die in het illegale kindertehuis van mama Riet hebben gewoond. Frankie was aan de drugs en de gevangenis in en uit ging. Bella wist ze niet, en Nana was geadopteerd en zat in een heel lief pleeggezin.

Na drie jaar werd ze overgeplaatst naar De Mozaïek omdat ze te oud werd voor De Schakel. De Mozaïek is ook een opvangtehuis maar dan voor tieners. Hier werd ze meteen al opgewacht door meisjes uit het tehuis, en gingen ze meteen spelletjes spelen om elkaar beter te leren kennen. Ze kregen ook wat vrijheden van het tehuis zodat ze meer als een normale tiener konden leven. Zo mochten ze bijvoorbeeld één keer per week naar een discotheek. Door dit alles voelde Cynthia zich hier veel beter thuis. En als ze enige problemen had ging ze naar Ans die vaak Cynthia helpt met haar problemen.

Joyo heeft na een tijd nog contact gezocht met Cynthia. Eerst wou ze dit niet maar later is ze toch met hem uit geweest, en ze vond het best leuk. Ook heeft ze Bella gebeld. Het bleek dat ze al getrouwd was en 2 kinderen had en nog een 3de was op komst. Ze praten vaak met elkaar uren lang aan de telefoon. Ze heeft ook nog eens geprobeerd contact op te zoeken met Frankie maar die wou niet met haar praten.

Tussen Joyo, Bella, Nana en Cynthia is alles goed gekomen. Maar Cynthia zit aan het einde van dit boek nog steeds in het tehuis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Voor jou 10 anderen door Mirjam Oldenhave"