Vogelvrije vrienden door Gijs Wanders

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 901 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 16 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1987
Pagina's
133
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Vogelvrije vrienden
Shadow
Vogelvrije vrienden door Gijs Wanders
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A.
1. Schrijver: Gijs Wanders.
2. Titel: Vogelvrije Vrienden.
Jaar van uitgave: 1994.
3. Vertaald, zo ja uit welke taal: Niet vertaald.
4. Biografie van de schrijv(st)er:
geboortedatum: 13 april 1950.
geboorteplaats: Winschoten, Nederland.

Na de middelbare school ging Gijs Wanders bij de Winschoter Courant werken als leerling-journalist. Maar hij wilde de wereld in. Na drie jaar werken had hij genoeg gespaard en trok hij met zijn vrouw door Noord- en Zuid-Amerika. Weer in Nederland ging hij opnieuw voor een krant werken, maar achter zijn bureau hield hij het niet uit. Hij werd correspondent voor de NOS-radio, kranten en tijdschriften en bezocht verschillende oorlogsgebieden. Tot hij hoorde dat hij op een dodenlijst stond, toen keerde hij terug naar Nederland. Hij werkt nu als redacteur en presentator voor het NOS Journaal. Gijs Wanders heeft 2 dochters.

B. 5.
Inhoud van het boek: De 13 jarige Carlos woont sinds de moord 5 jaar geleden op zijn ouders bij zijn tante Brenda Marques in de hoofdstad ergens in Zuid-Amerika. Na 5 jaar gaat Carlos weer terug naar zijn geboorte dorp voor een paar dagen om te kijken hoe het daar is. Hij gaat eerst met de trein en dan met de bus. De reis verloopt niet zonder problemen. Als hij eindelijk in zijn geboortedorp is lijkt het dorp wel uitgestorven. Er staat alleen een man met een geweer midden op het plein. Als hij in het klooster komt hoort hij dat hij daar niet veilig is. Er wordt hem verteld wat er aan de hand is. De politie en het leger zeggen dat het hun schuld is dat de indianen zijn gaan staken. Sinds dien word het klooster bewaakt. Iedereen die uit het klooster komt word opgepakt of neergeschoten. Ze zitten gevangen!


‘s Avonds na het eten horen ze een oorverdovende knal, iedereen zoekt dekking. Carlos hoort voedstappen op het dak. Als het weer rustig lijkt staan ze weer op. En opeens word er alleen maar op het klooster geschoten. Alle glazen worden kapot geschoten. Iedereen zoekt dekking.

Als Carlos de volgende ochtend wakker wordt. Is hij helemaal stijf. Hij is in slaap gevallen op de koude harde grond.
Als Carlos de andere heeft wakker gemaakt gaan ze vluchten in 2 van de 3 jeeps, want 1 jeep is volledig uitgebrand. Bij de andere 2 blijken alleen de ruiten eruit geschoten en wat kogel gaten op de buitenkant.Er blijkt niemand op het plein te waken.

Als ze midden op het plein zijn valt 1 van de 2 jeeps uit, de hele radiator is lek geschoten. Ze proberen de gaten met doeken te dicht. Om de 10 minuten moeten ze stoppen om de radiator te vullen. Na een tijdje komt er een vrachtwagen langs die Carlos meeneemt en naar zijn tante brengt.

Als Carlos bij zijn tant is ziet hij een man zitten. José heet hij, en hij zat bij het leger. Hij vertelde Carlos dat hij erbij was toen zijn ouders werden dood geschoten. José vertelde het hele verhaal.
In het begin was Carlos boos en verdrietig, maar later was hij tog blij dat hij nu wist hoe het gebeurd was.
Na een paar uur ging José weg. Hij ging met vrienden naar Europa want hij werd gezocht door het leger omdat hij het leger zat was en nu in het verzet zit. José stapte de deur uit en hij en zijn vrienden gingen weg.
Carlos wilde hem nog iets naroepen…


6.
De hoofdpersoon: In het boek is er maar 1 hoofdpersoon en dat is Carlos. Hij is een 13 jarige Indiaans jongen. In het boek staat het uiterlijk van Carlos niet beschreven. Je kan wel op de kaft zien dat hij zwart haar heeft en bruine ogen.
De belangrijkste bij personen: De belangrijkste bijpersonen zijn:

-Tante Brenda Marques: de tante en van Carlos, ze is niet getrouwd en is al wat ouder. Ze is niet bang en verzet zich tegen het regering.

-José: hij is een oud soldaat van 20 jaar oud en was er bij toen Carlos ouders vermoord werden door het leger, en hij was het leger daarna zat en nu zit hij in het verzet. Nu wil hij naar Europa vluchten.

Bij alle belangrijke bijpersonen word in het boek niet over hun uiterlijk en gevoelens verteld. Ook gaat het in dit boek meer over de gebeurtenissen dan over de personen.

C. 7.
Waar speelt het verhaal af: Het verhaal speelt zich ergens in Zuid-Amerika af.
8. In welke tijd speelt het verhaal af: Het verhaal speelt zich kort geleden af.

D. 9. Wie verteld het verhaal: Het wisselt van persoon naar persoon.
10. Wat voor een soort boek is het: Het is een avontuurboek.
11. Zitten er tijdsprongen in: Er zitten soms tijdsprongen van een paar uur in.

E. 12. Mening: Het is een mooi boek, dat ik ook had verwacht.
Het is echt een boek waarin je wil doorlezen, je wil gewoon weten hoe het afloopt.
De hoofdpersoon komt rustig over, het is iemand die wel veel avonturen wil beleven.
Het boek is netjes en komt niet te druk over.

13. Citaat: Het vervelendste was dat er een toerist werd opgepakt toen hij zijn paspoort niet bij zich had.
Het spannendste vond ik toen er op het klooster geschoten werd.
Het mooiste vond ik dat Carlos weer terug bij zijn tante Brenda Marques was.
Het humoristische vond ik dat iedereen met de treinreis bij een steile heuvel moest uitstappen omdat de trein anders de heuvel niet op kwam.

14. Aan wie raad ik het boek aan: Ik raad het boek aan aan kinderen van ongeveer mijn leeftijd.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vogelvrije vrienden door Gijs Wanders"