Vlucht uit het land van de vrijheid door Anne Meijerink

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1462 woorden
  • 25 juni 2007
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 7 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
384
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Vlucht uit het land van de vrijheid
Shadow
Vlucht uit het land van de vrijheid door Anne Meijerink
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Titel: Vlucht uit het land van de vrijheid
Auteur: Anna Meijerink
Uitgever: Sijthoff
Jaar van uitgave: 2006
Aantal blz.: 384

Titel(+ eventueel motto)
De titel is heel duidelijk. Anna heeft moeten vluchten uit het land waar iedereen vrij zou zijn en zijn eigen leven zou moeten kunnen leven: Amerika. Jammer genoeg blijkt dat niet waar en moet ze met haar kinderen op een wanhopige reis om onderdrukking te ontvluchten. De ironie is natuurlijk niet te ontwijken, want het land van de vrijheid is zo vrij dat het mogelijk is voor de mensen om elkaar te overheersen. Dit komt omdat de vrijheid ervoor zorgt dat er soms geen wetten zijn waar men zich op kan beroepen om zich tegen anderen te beschermen.
Het motto is: “En Ik zal vijandschap tussen u en de vrouw,

En tussen uw zaad en haar zaad,
Dit zal u de kop vermorzelen
En gij zult het de hiel vermorzelen.
Genesis 3, vers 15”

Dit komt uit de Bijbel en is goed van toepassing in het boek. De sekte in dit boek gebruikt steeds citaten die hen goed uitkomen en gebruiken alleen bepaalde citaten die handig zijn en op hun eigen unieke manier worden uitgelegd.
Dit citaat uit de bijbel gaat over Adam en Eva. Eva werd verleid door de slang en toen God erachter kwam zei hij dit citaat tegen de slang, die Satan in vermomming was. Op een gegeven moment in het boek wordt dit citaat ook gebruikt om schrik aan te jagen bij de betrokkenen.

Inhoudsweergave
De hoofdstukken worden aangegeven met een halve lege bladzijde en ze zijn genummerd. Er zijn 33 bladzijden.


Personages
De belangrijkste personages zijn Anna en Chuck.
Anna groeit op in een streng christelijk gezin en op haar negentiende wordt ze naar Amerika gestuurd voor een “vakantie”. Ze komt terecht in een afgelegen dorpje dat grotendeels bestaat uit aanhangers van de Church of the Promised Land, een deel van de Christian Identity-beweging. Ze is een levenslustig persoon en haar eigen geloof is niet duidelijk. Alhoewel ze haar hele leven streng christelijk leeft, weet ze niet wat ze zelf gelooft. Haar karakter is heel sterk, na jaren van geestelijke en lichamelijke mishandeling heeft ze nog steeds de kracht en het lef om in opstand te komen en haar eigen en het leven van haar kinderen te redden. Ze doet alles om haar kinderen pijn te besparen, inclusief de hele nacht doorwerken en hun straf op zichzelf nemen. Ze is een bijzonder moedig persoon, omdat ze machteloos staat en iedereen tegen haar is, en ze toch doorgaat. Het schrijven van dit boek moet ook heel moeilijk en pijnlijk zijn geweest, maar toch heeft ze het gedaan om de rest van de wereld ze waarschuwen. Dit getuigt van een sterk karakter.
Anna`s uiterlijk is niet echt bekend. Het enige dat we weten is dat ze een heel mooi figuur heeft en dat ze de dag na elke geboorte weer in maatje 36 spijkerbroek aankan.

Chuck is in het begin een lieve, geweldige man. Hij moedigt Anna overal in aan en doet van alles voor haar. Langzamerhand wordt hij steeds gevaarlijker en zorgelozer. Hij geeft niets om de kinderen en vind het niet nodig om naar het ziekenhuis te gaan wanneer zijn vrouw bijna sterft. De neiging tot overspel is erg groot en hij maakt er ook geen geheim van. Op een gegeven moment begint hij met lichamelijke mishandeling van zijn vrouw en kinderen, waaronder ook seksueel misbruik van al zijn kinderen. Dit gaat steeds verder en ook de mentale marteling is groot. Zo zet hij Anna op een gegeven moment elke nacht op een stoel en zet een geweer tegen haar hoofd en elke keer dat ze in slaap dreigt te vallen schreeuwt hij dat hij haar gaat vermoorden. Nog een bewijs dat hij geestesziek is, is dat hij de kat ophangt aan een boom, omdat deze in het huis was en hij houdt Anna vast zodat ze moet kijken hoe de kat voor zijn leven vecht.
Om te voorkomen dat Anna iets tegen hem onderneemt overtuigt hij iedereen ervan dat zij gek is en iedereen gelooft het meteen.
Later komen we erachter dat hij al op jonge leeftijd zijn eigen zusjes misbruikte en dus al zo gestoord was toen Anna hem de eerste keer ontmoette, en deed alsof hij een geweldige man was.
Over zijn uiterlijk is alleen bekent dat hij lang, breedgeschouderd en heel sterk is.

Opbouw
In het eerste hoofdstuk schrijft dat ze net dit boek heeft geschreven en geeft hiervoor haar redenen, daarna begint het echte verhaal. Eerst beschrijft ze haar vroegere leven in Nederland en de beslissing om naar Amerika te gaan. Daarna zijn we in Amerika en volgen we daar het leven van Anna. Het grootste deel van het boek gaat over de tien jaar die ze daar doorgebracht heeft. Het laatste deel gaat over haar vlucht en de moeite die ze heeft gedaan om de schuldigen veroordeeld te krijgen. In het eind komt ze erachter dat ze geen papieren heeft en dat al haar eigendommen verdwenen zijn. De legale strijd om haar kinderen is nog het meest zenuwslopends. Het laatste hoofdstuk beschrijft haar leven zoals het nu is in Nederland met haar nieuwe man en de trauma`s die haar kinderen nog steeds hebben.

Ruimte
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in een klein plaatsje in Missouri, in de Verenigde Staten. In dit dorp bestaat bijna volledig uit leden van een rechts-extremistische sekte. De mensen in het dorp kennen elkaar allemaal en houden elkaar constant in de gaten, dit is heel verstikken en je kijkt de hele tijd over je schouder, want je weet dat er iemand meekijkt.

Tijd
Anna belandt in het dorp in 1984 en is dan negentien jaar oud. Haar verhaal loopt tot 2006. Bij elke keer geboorte wordt een datum gegeven.

Perspectief
Anna schrijft het verhaal natuurlijk in het ik-perspectief, hierdoor voel je je heel erg betrokken bij het verhaal en schokken de ervaringen je heel erg. Vooral op het laatst wordt er veel onthult wat je eerst niet wist, omdat Anna het zelf ook niet wist.

Thema + motieven
Het thema van dit verhaal is vrijheid. Anna probeert wanhopig om haarzelf en haar kinderen in veiligheid en vrijheid te brengen. Dit is het enige wat voor haar telt, zolang ze haar kinderen maar kan redden.
Een motief in het verhaal zijn de mishandelingen. Elke keer lijkt het goed te gaan, maar elke keer komen de mishandelingen op een andere manier weer terug. De mishandelingen worden steeds erger, maar soms houdt het een tijdje op en heeft ze weer hoop, totdat hij weer begint en het kringetje rond is.
Een ander motief zijn haar kinderen. Alles wat ze doet, doet ze voor haar kinderen en ook dit vormt een rode draad. Vooral een combinatie van de motieven komen vaak voor, de mishandelingen komen terug en daardoor vecht ze weer harder voor het behoud van haar kinderen.

Taalgebruik/ stijl
Het is heel normaal geschreven, zonder omwegen en zonder dubbele betekenissen. Ze vertelt gewoon haar levensverhaal en het is prettig te lezen. Het is helemaal niet moeilijk, omdat er niet de hele tijd wordt verwezen naar dingen die je nog niet weet, zoals bij sommige biografieën.

Genre en stroming
Het is heel duidelijk een biografie, maar het is wel in romanvorm geschreven en geeft je het gevoel alsof je net als anders gewoon een verhaal leest.

Auteur:
Anna Meijerink schrijft in dit boek haar levensverhaal op met behulp van Bert Muns, schrijver van misdaadromans.
Meijerink`s biografie en bibliografie zitten allebei in dit boek, dus ik zal de informatie over Bert Muns hieronder uiteenzetten.

Biografie:
Bert Muns
(Utrecht, 1960), doorliep het atheneum in Utrecht. Hoewel zijn belangstelling aanvankelijk uitging naar kunst en literatuur, kwam hij via wat omzwervingen geheel onverwacht bij de politie in Amsterdam terecht bij bureau mediatoepassing. Inmiddels weet hij zijn uiteenlopende interesses te combineren en schrijft hij over de politie. Tijdens kantooruren maakt hij films over en voor de politie, 's avonds leeft hij zich uit op zijn grote passie, het schrijven van spannende boeken.
In zijn politieromans, waarin Francien van Anshem de hoofdrol speelt staan de belevenissen van gewone politiemensen centraal. Gewone politiemensen die dankzij of ondanks het feit dat ze gewoon hun werk doen, in uitzonderlijke en vaak spannende situaties terechtkomen.
Zijn laatste boek, Bevroren tegoed (2001), speelt zich af in de wereld van het topschaatsen. Bijzonder was dat de presentatie van deze thriller plaatsvond in het ijsstadion Thialf, waar Christine Aaftink (schaatscoach en voormalig sprintkampioene - zij was nauw betrokken bij het boek) het eerste exemplaar in ontvangst nam op 2 februari 2001.
Bron: http://www.crime.nl/auteurs/muns.html

Bibliografie:
Verkeerde vrienden (1994)
De sluipschutter (1995)
Vormfout (1998)
Grensgeval (1999)
Bevroren tegoed (2001)
Wurgkoord (2003).
Vlucht uit het land van de vrijheid(2006)
Bron: http://www.crime.nl/auteurs/muns.html

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vlucht uit het land van de vrijheid door Anne Meijerink"