Vlinders door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Vlinders
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 1763 woorden
  • 16 juni 2011
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
40 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
175
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Vlinders
Shadow

Zoë heeft haar draai gevonden op haar nieuwe school en vrienden gemaakt. Over haar paranormale gave heeft ze nog niemand iets verteld. Op een dag wordt haar aandacht getrokken door een jongen. Hij is blond, groot en cool gekleed. Al snel blijkt echter dat niemand anders hem kan zien: hij is door een stel jongens op het schoolplein doodgetrapt. De daders zijn nooi…

Zoë heeft haar draai gevonden op haar nieuwe school en vrienden gemaakt. Over haar paranormale gave heeft ze nog niemand iets verteld. Op een dag wordt haar aandacht getrokken…

Zoë heeft haar draai gevonden op haar nieuwe school en vrienden gemaakt. Over haar paranormale gave heeft ze nog niemand iets verteld. Op een dag wordt haar aandacht getrokken door een jongen. Hij is blond, groot en cool gekleed. Al snel blijkt echter dat niemand anders hem kan zien: hij is door een stel jongens op het schoolplein doodgetrapt. De daders zijn nooit gepakt. Nu zoekt hij contact met Zoë. Zij kan hem helpen de daders achter de tralies te krijgen. Normaal gesproken kan Zoë met dit soort dingen bij haar moeder terecht. Maar haar vader en zijn nieuwe vriendin hebben net een baby gekregen en haar moeder heeft het daar moeilijk mee. Zal ze haar nieuwe vrienden in vertrouwen nemen?

Vlinders door Simone van der Vlugt
Shadow

De algemene gegevens:

Schuld en Vlinders zijn jeugdromans, beide boeken gaan over de paranormale begaafdheid van zoë de hoofdrolspeelster. Vlinders is een vervolg op het boek Schuld. Deze boeken zijn geschreven door Simone van der Vlugt, Simone heeft vel andere boeken geschreven zoals: de reünie, bloedgeld, de amulet, de guillotine, zwarte sneeuw, schijndood, en nog vele meer. Simone van der Vlugt is geboren op 15 december 1966.

De personages:

Schuld:

- Zoë: zij is de hoofdpersoon, ze is 13 jaar oud en kan overleden mensen zien, beelden uit de toekomst zien en andermans aura’s lezen. Zoë is net verhuisd met haar moeder en broer Tijmen naar Hoorn en gaat naar een nieuwe middelbare school.

- Tijmen: hij is een bijpersoon, hij is de broer van Zoë en is echt zichzelf, hij doet en zegt wat er in hem op komt. Het is een jongen die niet wegloopt van zijn gevoelens en deze ook duidelijk aan andere laat merken.

- De moeder: zij is een bijpersoon, dit is de moeder van Zoë en Tijmen, zij is een doorsnee moeder die snel bezorgd is en altijd wil weten wat er met haar kinderen gebeurd en aan de hand is.

- Evi: zij is een bijpersoon, Evi is een overleden vriendin die Zoë erg mist. Zij en evi waren erg close en het was dan ook een schok wanneer Zoë haar dood voorspelde.

- Shanna: zij is een bijpersoon, Shanna is de vriendin van Zoë en is erg nieuwsgierig ze wilt graag alles weten.

Vlinders:

- Zoë is nog steeds de hoofdpersoon en haar moeder en Tijmen zijn nog steeds de belangrijkste hoofdrolspelers.

- Olaf: hij is een bijpersoon, hij is de 2 jaar gelden doodgeschopte jongen die telkens aan Zoë verschijnt. Hij vraagt haar hem te helpen.

- Annenoor: zij is een bijpersoon, zij is de enige getuige van de dood van Olaf. Zij is erg belangrijk wil Zoë de moord oplossen. Haar bijnaam is nora.

- Ivar: hij is een bijpersoon: hij is een goed vriend en tevens een klasgenootje van Zoë en helpt met het pakken van de daders. Hij heeft het zelf ook niet makkelijk, zijn moeder heeft MS en dat kan dodelijk eindigen.

De boeken zijn beide in de ik-perspectief geschreven, Zoë overkomt van alles en het is echt alsof je met haar meeleeft. Zeker aan het einde van Vlinders wanneer Zoë vlucht voor de daders van Olaf’s dood leef je met haar mee en voel je haar spanning. Er staat geschreven dat er aan de deur geklopt wordt dat ze bang is en snel de politie belt. Dan wordt de ruit van de deur ingeslagen en komen de jongens naar binnen, ze vlucht de tuin in en struikelt. Op die momenten voel ik de spanning en wordt het duidelijk dat het in de ik-perspectief geschreven staat.

De Samenvatting:

Schuld:

Zoë is een meisje van 13 jaar die erg worstelt met haar gevoelens, zij heeft namelijk het gekke idee dat de dood van haar beste vriendin haar schuld is. dit begon allemaal op het verjaardagsfeestje van haar vriendin Evi. Zoë ging de toekomst van al haar vriendinnen voorspellen en zo kwam ze er onder andere achter, dat de hond van haar vriendin zou worden overreden maar ook dat haar vriendin zou overlijden. Ze zag haar vriendin Evi op een dressuurwedstrijd waar Evi aan meedeed. Evi legde een mooi parcours af en alles ging goed tot de dubbele balk met water, haar paard weigerde ineens en Evi vloog over de horde heen en lande op de grond. Jammer zat geloofde niemand dit verhaal en Zoë werd als gek verklaard. ‘’Jouw voorspellingen zijn wel vaker onjuist’’: riepen haar vriendinnen, maar Zoë was overtuigd dat deze voorspelling uit zou komen. Toch had ze gelijk en haar vriendin overlijdt aan een gebroken nek op de manier zoals Zoë beschreef.

Thuis ging het niet goed en haar ouders scheiden, hierdoor verhuisde ze met haar moeder naar Hoorn. Zoë moet hier een nieuw leven opbouwen, en dat begint natuurlijk met een nieuwe school. Ze was vastbesloten niemand iets te vertellen over haar gave, niemand kreeg het te weten. Totdat Ivar iets gaat vermoeden, hij zat naast haar en kreeg in de gaten dat Zoë wel heel veel over andere wist en mensen erg veel in de gaten hield. Dan krijgt Zoë ineens een visioen over Renske haar klasgenootje, ze ligt in een ziekenhuis bed en vraagt om hulp, aan het bed zit ook Evi die zegt dat ze haar moet helpen. Lukt het Zoë Renske te helpen? En lukt het Zoë haar geheim te behouden?

Vlinders:

Zoë zit al een tijdje op haar nieuwe school, haar ouders zijn pas gescheiden en ze was met haar moeder en broer Tijmen verhuisd naar Hoorn. Op een dag trekt een erg leuke jongen haar aandacht, maar als snel merkt zoë dat zij de enige is die hem kan zien. Blij als de jongen is dat iemand hem opmerkt probeert hij telkens meer aandacht van haar te eisen en probeert hij met haar te praten. Na een tijdje komt Zoë telkens meer van hem te weten, hij heet Olaf en is hier op het schoolplein doodgetrapt. Hij vraagt haar hem te helpen, de daders zijn nooit gepakt en zijn vader rust niet totdat de daders zijn gepakt. Hij wilt graag dat zijn vader het met rust laat en verder gaat met zijn leven. Ivar verteld haar dat hij de dag voor zijn dood een drietal jongens een sigarenwinkel heeft zien overvallen, hierbij is de man van de winkel gedood. Ook verteld hij dat een deel van de aanval is gefilmd met een mobiel en op internet is gezet, en Zoë komt erachter dat één van de daders de beste vriend van haar broer Tijmen is. Gedurende het onderzoek naar de daders krijgt Ivar haar klasgenootje telkens meer argwaan. Hij komt er later achter dat Zoë paranormaal begaafd is. Zoë besluit hem in te lichten en ze gaan naar Annenoor, dit is het meisje dat de aanval gefilmd heeft en het filmpje telkens maar weer op internet zet in de hoop dat de daders op een dag herkent worden. Zij is bang voor de jongens en wilt eerst niet meewerken tot ze hoort dat Zoë paranormaal is en dat Olaf dit wil. Krijgt Zoë de daders te pakken of wordt zij gepakt door de daders? Lees het boek, het is echt de moeite waard.

Het thema:

Als ik over dit boek lees gaat het vooral over paranormale begaafdheid en jongerenproblemen. Dit was natuurlijk een eerste indruk maar mijn vriendin heeft mij overgehaald om toch het boek te lezen. Als je het leest kom je erachter dat het om veel meer gaat. Het is echt geschreven alsof het een waar gebeurd leven is, het is alsof het net zo goed een vriendin van je kan overkomen en tot mijn verbazing ging het helemaal niet zo erg over de problemen die ze heeft, maar meer over wat ze allemaal voor dingen gaat doen met haar gaven. Ik vind de boeken Schuld en Vlinders spannende jeugdromans/jeugdboeken.

Plaats:

De verhalen spelen zich natuurlijk af in de plaatsen Gouda en Hoorn die beide in Nederland liggen. Als je alleen kijkt naar de precieze plekken die genoemd worden in de verhalen zijn deze plekken vooral haar huis en school in Gouda en haar huis en school in Hoorn.

Ook komt ze af en toe in het huis van Annenoor en Ivar.

Tijd:

De verhalen spelen zich in het heden af, dit kun je merken aan de mobieltjes en de computer die in het verhaal voorkomen. Zoë schrijft namelijk telkens mailtjes op de computer die gericht zijn aan Evi, hoewel Evi overleden is blijft ze dit doen. Erg duidelijk wordt het niet waarom ze die mailtjes schrijft, misschien wordt ze rustig door het uiten van haar gevoelens in een mailtje en voldoen deze mailtjes als een soort dagboek. (Het is niet allemaal in de chronologische volgorde verteld, er wordt namelijk ook een paar keer in het verleden teruggeblikt.)

Het begin:

Schuld:

Het begin van het boek is niet het begin van het verhaal, je merkt dat aan het feit dat de kinderen uit de klas al van haar gave wisten en met haar ouders ging het ook al niet goed.

Maar Je kunt ook zeggen dat het verhaal net begint, want je kan zien dat het begin een soort inleiding is voor het verhaal. In dit geval begint het verhaal pas in Hoorn met het opbouwen van een nieuw leventje. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Vlinders:

Vlinders is een vervolgboek dus je kan niet zeggen hoe het verhaal begint. Het is al begonnen in het boek Schuld, het verhaal is dus al een tijdje bezig.

Het probleem:

Schuld:

Er is maar één probleem en dat is die van Zoë, zij zit met het probleem dat zij denkt dat het haar schuld is dat haar beste vriendin Evi is overleden.

Vlinders:

Het probleem in Vlinders is dat de jongen Olaf doodgeschopt is op het schoolplein en dat de daders nooit gepakt zijn. De vader van Olaf heeft sinds de dood van Olaf geen rust gehad want hij wilde de daders zo graag pakken. Het boek vlinders had geen open eind, de daders waren gepakt en Olaf kon in zijn rust overgaan naar het licht.

Titel:

Schuld:

De titel Schuld verwijst naar de schuld die Zoë voelt bij het overlijden van Evi, zij denkt dat ze het had kunnen overkomen maar dat was niet zo.

Vlinders:

De titel Vlinders verwijst naar de vlinders die ze elke keer ziet als er een geest van een overleden persoon in de buurt is.

Mijn beoordeling:

Schuld:

Ik vond schuld een leuk boek om te lezen, hoewel ik het boek vlinders een leuker boek vond. Het boek begon wel spannend maar naarmate ik verder in het boek kwam des te saaier ik het boek begon te vinden.

Het ging de hele tijd maar over de schuld die Zoë met zich meedroeg, en er kwam weinig verandering in. Ook het stuk over Renske en haar ziekte vond ik niet zo interessant.

Vlinders:

Ik vond vlinders een erg leuk en spannend boek, ik heb dit boek eerder als Schuld gelezen waardoor Schuld meteen veel minder leuk was om te lezen. Het boek Vlinders was erg leuk om te lezen vooral omdat ik het aan één stuk uit las. Het einde vond ik echt geweldig, die achtervolging in haar eigen huis vond ik erg spannend en ik leefde helemaal mee. Door het boek heen kreeg je de personen ook echt een beetje te kennen vind ik.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vlinders door Simone van der Vlugt"