Vlaamse frieten, heilige koeien en groot applaus door Peter Hoogenboom

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Vlaamse frieten, heilige koeien en groot applaus
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas tto vwo | 1303 woorden
  • 11 maart 2014
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
5 keer beoordeeld

Boekcover Vlaamse frieten, heilige koeien en groot applaus
Shadow
Vlaamse frieten, heilige koeien en groot applaus door Peter Hoogenboom
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Vlaamse frieten, heilige koeien en groot applaus

Auteur: Peter Hoogenboom

Uitgever: The house of books

Jaar van uitgifte: 2001

Aantal bladzijden: 256

 

Titel

Als je de titel voor het eerst ziet zal je niet snel weten waar het over gaat. Om daar achter te komen moet je eerst het boek lezen en dan snap je het. De hoofdpersonen reizen naar België (vandaar ‘’Vlaamse frieten”), India (vandaar “Heilige koeien”) en Amerika. In Amerika kregen de hoofdpersonen een groot applaus hoewel dat geen kenmerk is voor Amerika. Het begin gebeurde in Nederland en Frankrijk maar de schrijver heeft er niet voor gekozen daar nog kenmerken van te kiezen.

Ik vind de titel goed hoewel het onderwerp niet duidelijk is aangegeven. 

Als ik een titel mocht maken had ik het zo genoemd: Prachtige juwelen, Vlaamse frieten, heilige koeien en een groot applaus.  

 

Samenvatting

De school is afgelopen en de vakantie is ingegaan. Pieter hoopt samen met zijn zus Marieke, zijn vader Hugo en zijn vriend Jochem een normale vakantie in België te vieren. Plotseling kan Jochem niet naar België gebracht worden en besluiten ze Jochem op te halen. De metro, waar zij in zitten, die naar Jochem’s leid, wordt gekaapt. Uiteindelijk komen ze in Jochem’s huis en horen ze dat de kapers miljoenen aan juwelen hebben gestolen. Uiteindelijk komen ze rustig in België aan en denken ze niet meer over de misdaad. Als ze daar op een poster het gezicht tegenkomen van een misdadiger, besluiten ze om hem te arresteren. Als ze hen uiteindelijk te pakken hebben vertellen ze dat de opbrengst van de juwelen gaan uitgeven om de kinderen in India te helpen. Maar het blijkt dat de rovers helemaal niet die bedoeling hadden om de kinderen te helpen maar om wapens te kopen om te vechten voor de vrijheid van Kashmir tegen India. Langzamerhand komen ze steeds dichterbij de misdadigers en kunnen ze hen op het laatste moment arresteren.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in het heden. In het boek wordt nergens het exacte jaartal aan gegeven. Toch kan je het jaartal gedeeltelijk afleiden omdat er moderne technologieën worden gebruikt.

“Deze keer mag hij op vakantie een superkrachtig model draagbare computer en een satelliettelefoon meenemen.”

Ook praten ze over de oorlog van India met Kashmir en dat is ook actueel.

Het verhaal wordt chronologisch vertelt. Af en toe verwijzen ze naar het begin, zoals “weet je nog toen ik zij” enzovoort.

Het verhaal speelt zich af in 10 dagen.

De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is belangrijk. De hoofdpersonen gebruiken ultramoderne snufjes om de misdadigers te bestrijden. Als die er niet waren geweest hadden ze nooit de misdadigers kunnen bestrijden.

Plaats

Het verhaal speelt zich in meerdere landen af. Het begint in Nederland, daarna gaan ,door het telefoontje, Jochem ophalen in Parijs. Vanuit Parijs rijden ze de volgende dag naar België. Vanuit België vliegen Pieter en Jochem nog kort naar een mini eiland van Engeland hoewel ze al gauw weer terug zijn. Vanuit België vliegen naar London om daar over te stappen om in een rechtstreekse vlucht naar India te zitten. In India bezoeken ze New Delhi. Vanuit New Delhi vertrekken ze via de trein naar Kashmir, een gebied in India, om de tweelingbroer van Jochem te zoeken. Vanuit Kashmir vliegen ze naar Washington DC. Helemaal op het eind geven ze nog een klein bezoekje aan New York en het Vrijheidsbeeld.

“Bovendien gaan ze misschien lastige vragen stellen. Bijvoorbeeld waar hij met de helikopter naartoe gaat en waarom naar India.”

“Over een paar minuten landen ze op het vliegveld van New Delhi.”

Genre

Het boek heeft als genre avontuur. Ze komen telkens in de problemen en dan moeten ze er weer een manier uit zien te vinden. Zo komen ze steeds dichterbij de bandieten om ze op het eind te pakken.  

Verteller

Het boek is geschreven in een hij/zij-verhaal.

(Hoofd)personen

Pieter: Pieter is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is degene die altijd alles bedenkt. Hij houdt wel van een beetje risico in het leven. Hij is heel erg gul want wanneer hij hoort dat hij twee miljoen euro krijgt wilt hij het meteen uitgeven aan een goed doel. Hij is ook heel zelfstandig; als hij iets wilt dan moet het ook meteen volgens hem.

“Er is vast niets aan de hand met die helm. ’Nou, ik zet hem echt niet meer op.’”

Jochem: Jochem is de vriend van Pieter die met hem mee op vakantie gaat. Hij heeft een bruine lichaamskleur omdat hij ook in India is geboren. Daarna is hij geadopteerd door een Nederlander.

“Omdat Jochem zelf en Indiaans uiterlijk heeft, valt hij het minste op.”

“Hij computert veel en hij kijkt veel films, maar hij heeft volgens mij nog niet zoveel vrienden.’

Hugo: Hugo is de vader van Pieter. Hij houdt net als Pieter van een beetje actie. Als het spannend begint te worden komt hij helemaal in zijn sas. Hij heeft in Nederland een normale lengte maar in India is hij een flink stuk groter.

“Pap!’ roept hij naar zijn vader die zeker een kop groter is dan de meeste Indiërs in de stationshal”

Marieke: De zus van Pieter. Ze heeft vuurrood haar. Zij is tot tegenstelling van Pieter hartstikke gierig. Toen ze hoorde over de twee miljoen ging ze meteen Pieter vertellen wat hij met dat geld moest doen. Ze kan haar vader heel goed overhalen om iets te doen. Ze geeft heel veel om haar vriendinnen.

“’Ik ga met jou niet in discussie, want jij wint toch altijd.’”

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

“’Ik ga met jou niet in discussie, want jij wint toch altijd.’”

Humor en/of verdriet

“Pieter heeft in de kelder een kist met aardig wat bananen zien staan. ‘Wat ben je van plan, joh?’ We leggen op iedere tree een paar bananen en slaan ze vervolgens plat. Dat wordt lekker glibberig.’ Ze zien zo gauw niet anders, dus slaan ze de bananen maar met hun handen plat. ‘Getverdemme!’ Jochem krijt een klodder vol in zijn gezicht. ‘Lekker karweitje, jongens,’ zegt Hugo. ‘Kom op, zo is het wel mooi, we gaan snel verder. ’Op dat moment begint de sirene van het alarmsysteem te gillen. ‘Die zijn zonder kloppen binnengekomen,’ zegt Jochem. Ze lopen de kelder door op weg naar de schuur. Het duurt niet lang of er klinkt het geluid van splinterend hout. De terroristen trappen de kelderdeur in. Even later klinkt er luid geschreeuw. ‘Zo te horen glijder die bananen lekker,’ fluistert Pieter.”

Een toelichting is wat mij betreft niet nodig. Dit is gewoon grappig!

Mening

Ik vond dit een heel leuk en boeiend boek. Er gebeurde veel en alles was goed beschreven. Je kon merken dat schrijver al eerder in India is geweest. Het knappe van dit boek is dat de problemen en de oplossingen niet realistisch zijn maar alles daar omheen wel. Pieter en zijn reisgenoten zijn bijvoorbeeld buitengewoon dapper. Een normaal iemand zou dit nooit hebben gedaan. In het “Humor en/of verdriet’’ stukje is er nog z’n voorbeeld. Stel je voor, terroristen zitten achter je aan, dan doe toch niet zoiets? Maar hoe de schrijver alles uitlegt over de cultuur van India is buitengewoon goed. Zo is het boek op een leuke manier leerzaam. Soms is de aanleiding van een weetje over India slecht georganiseerd of er zijn teveel op een plek. Dat kan storend zijn maar niet in elk geval. Als laatste pluspunt vind ik de oplossingen, ook al zijn ze  niet realistisch, wel heel erg onwaarschijnlijk en origineel. Proficiat, Peter Hoogenboom!

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vlaamse frieten, heilige koeien en groot applaus door Peter Hoogenboom"