Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Vlaamse frieten, heilige koeien en groot applaus door Peter Hoogenboom

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Vlaamse frieten, heilige koeien en groot applaus
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1382 woorden
  • 12 januari 2011
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
45 keer beoordeeld

Boekcover Vlaamse frieten, heilige koeien en groot applaus
Shadow
Vlaamse frieten, heilige koeien en groot applaus door Peter Hoogenboom
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel:
Vlaamse frieten, heilige koeien en een groot applaus.

Schrijver:

Peter hoogenboom.


Schrijversinformatie:
Peter Hoogenboom is geboren in Utrecht in 1956. Hij zat op de middelbare school bij de school krant. Dit vond hij leuk maar het was niet zijn droom om te schrijven. Na de middelbare school is hij eerst in militaire dienst gegaan. Daarna heeft hij een tijd gereisd. Hij is daarna rechten gaan studeren aan de universiteit. Hij is na zijn studie rechten stukjes gaan schrijven voor een aantal tijdschriften. Hij doet ook veel voor goede doelen dus niet alleen de hoofdpersonen uit zijn boeken doen dingen voor het goede doel.

Een aantal boek die hij heeft geschreven zijn deze boeken komen allemaal uit dezelfde serie:
- Rumoer in Rio, dolle stieren en een geheime kluis
- Russisch ijs, plastic slippers en een gezonken vliegtuig
- Filippijnse patatas, mysterieuze verdwijningen en een rokende vuilnisberg
- Dansende kamelen, dode farao’s en weinig slaap

 


Samenvatting:
Pieter, Marieke en Hugo wonen in Nederland en gaan op vakantie naar België. Jochem, die in Parijs woont, gaat ook mee. Als ze nog wat spullen gaan halen bij de campingwinkel krijgen ze een kaartje van een barones omdat ze haar zo goed hadden geholpen.

Eerst zou Jochem gebracht worden door zijn moeder. Maar dit ging niet door omdat zijn vader die hem zou brengen moest werken. Als ze in de metro stappen in Parijs, ziet Pieter een groepje mensen in het zwart. Later in de metro moeten alle passagiers naar de achterste wagon. Deze wordt afgekoppeld en de rest van de metro wordt gekaapt. De metro wordt gebruikt om onder een bank door te rijden. Ze breken in bij de bank door de vloer te laten ontploffen. Ze stelen diamanten die voor een tentoonstelling werden gebuikt. De kapers vluchten met kano’s door het riool. Door dit alles komen Pieter, Marieke en Hugo laat aan bij Jochem. Na dit alles blijven ze één nachtje in Parijs logeren en gaan daarna samen met Jochem naar België.

Na lange tijd komen ze aan bij een hotelletje aan een meertje. Daar Hier gaat ook weer van alles mis. En komen ze er achter dat er in de buurt een kanowedstrijd is. Ze gaan er naar kijken en Pieter komt er achter dat hij de man op de poster van de wedstrijd kent. Het is de man die hij in de metro zag! Omdat ze nu weer een ander slaapplaats willen, gaan ze naar de barones die ze hadden geholpen. Ze worden heel vriendelijk ontvangen en verblijven daar.

De barones regelt dat Pieter de kanoman kan ontmoeten, maar dit mislukt. Toch is hij zeer zeker dat die man is. Als ze bij de kanoschool gaan kijken, vinden ze een opslagplaats waar de diamanten liggen.

Later komen ze aan bij de kanowedstrijd en Pieter ziet de dief over de finish komen. Bij de prijsuitreiking wordt deze ineens opgehaald door een helikopter door ‘familieproblemen’. Pieter gelooft er niets van. Ze gaan achter de helikopter aan met de helikopter van de barones. Boven een eilandje doen de kapers net alsof ze een ongeluk hebben. De helikopter waar Pieter en Jochem in zitten moeten ook landen. Dan hebben ze een gesprek met Jean Luc, de kanokampioen. Ze komen erachter dat hij het geld dat hij voor de diamanten krijgt, wil gebruiken voor de arme kinderen in India. Nu besluiten ze niet meer naar de Politie te gaan. Ze gaan terug naar het kasteel van de barones. Na een paar dagen krijgen ze een brief waarin Jean Luc vraagt of ze naar India willen komen. Vooral Jochem is blij want hij is geadopteerd en komt oorspronkelijk uit India. Hugo belt zijn vrouw op en de ouders van Jochem. Zij vinden het ook goed. Op het vliegveld en in het vliegtuig zien ze een Indiase man. Waarschijnlijk worden ze gevolgd. Later als ze in New Delhi aankomen, gaan ze naar het kindertehuis waar Jochem vandaan komt. Ze moesten Jean Luc opbellen als ze daar waren, maar hij neemt steeds niet op. Na een lange tocht in de Indiase stad, komen ze aan bij het huis van Jean Luc. Ze bedenken dat ze het best met de trein naar Kashmir kunnen gaan, want daar zit Jochems familie en zo kan ook Jean Luc naar Pakistan vluchten, waar hij naar Londen kan vliegen, omdat zijn vrouw en zijn kind zijn ontvoerd. In de trein ontmoeten ze Radjiv, een jongen die in Nederland heeft gestudeerd en voor Unicef werkt. Als ze wakker worden in de trein staat deze stil. De moesson zorgde ervoor dat de trein niet verder kon rijden. Daarom moesten ze een kilometer verder lopen om bij het station te komen. Maar als ze bij een brug komen valt Radjiv er vanaf. Pieter gooit een koffer en gelukkig blijft Radjiv hierdoor boven water. Vanuit het station gaan Jean Luc meteen naar Pakistan, waar hij naar Londen kan vliegen. De rest gaat naar het dorp, waar de broer van Jochem woont. Als ze onderweg zijn leest Radjiv in de e -mailbox van de terroristen dat ze de president van Amerika gaan ontvoeren. Als ze in het dorpje aankomen, gaan ze naar het huis van de broer van Jochem. Hij heet Sanjay.

Pieter heeft een plan bedacht om de president te redden. Ze onderscheppen parachutespringers en redden zo de president. De volgende dag mogen ze naar het hoofdpaleis van India. Daarna gaan ze naar het Witte Huis van de president van Amerika. Daar hebben ze een persconferentie. De dag daarop gaan ze naar het kantoor van de VN in New York. Nadat ze daar nog een avontuur beleven gaan ze uiteindelijk naar huis.



Hoofdpersonen:

Pieter: Is de zoon van Hugo en het broertje van Marieke. Hij beleefd samen met zijn vader en zijn vriend Jochem allemaal avonturen. Hij heeft een eigen museum waar hij samen met een paar kinderen uit zijn klas geld verdient voor de kinderen in India

Hugo: Is de vader van Pieter en Marieke. Hij beleefd samen met de jongens de avonturen omdat hij ze niet alleen durft te laten.

Jochem: In de vriend van Pieter en woont in Frankrijk. Hij is geadopteerd en vindt in dit verhaal zijn tweelingbroer terug in India waar hij ook vandaan komt.

Jean Luc: Is een kampioen kanovaren en wordt herkend door Pieter als een juwelendief maar hij heeft het niet gedaan omdat hij erin wordt geluist door de mensen waar hij samen de bank heb beroofd. Hij wil deze juwelen verkopen om geld te verdienen voor de kinderen in India.



Tijd:

het verhaal speelt zich af in het nu en over 9 dagen. Er zijn geen tijdsprongen of flashbacks in het boek terug te vinden. Het verhaal loopt chronologische omdat hij van dag tot dag loopt.



Plaats:

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. Dat zijn Frankrijk omdat ze Jochem moeten ophalen van huis en dat is in Parijs. Nederland omdat ze daar zelf wonen. België daar gaan ze op vakantie. India omdat ze daar op bezoek gaan bij Jean Luc en op zoek gaan naar de tweelingbroer van Jochem en Amerika omdat ze de president van Amerika moeten redden.



Thema:

Het thema van het boek is vriendschap omdat je goede vrienden moet wezen om de hele wereld rond te gaan om allerlei avonturen te beleven. Ik heb nog geen andere boeken van dit thema gelezen maar tot nu toe vind ik dit een heel leuk thema.



Volwassen of Adolescent:

Het is een Adolescenten boek omdat het geen boek is om te lezen als je volwassen ben maar wel om voor te lezen. Waar je dat aan kan zien is dat het kinderlijk geschreven is en er staan geen moeilijke woorden in.



Citaat:
Eindelijk breekt de zon weer door. Ze lopen langs de rails en komen ten slotte bij het station. Alsof ze gewoon met de trein aangekomen zijn, klimmen ze vanaf de rails een perron op. Niemand kijkt er van op: in India is het heel gewoon om op de rails te lopen. Door het avontuur met Radjiv zijn ze veel en veel later dan alle andere medepassagiers. Het station is kleiner dan dat van New Delhi, maar het is er in de ogen van Pieter net zo'n rommeltje. Dit stukje staat op blz 174. Dit geeft een goed beeld van India en ook dat ze moeten ontsnappen aan de terroristen.

REACTIES

T.

T.

mooi gedaan!!

11 jaar geleden

J.

J.

waar is marieke bij de personages en radjiv?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vlaamse frieten, heilige koeien en groot applaus door Peter Hoogenboom"