Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Rascha Peper

Vingers van marsepein, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, datum eerste druk: 20 Februari 2008.

Thema:

Het thema van dit boek is het verwerken van het verlies van een of meerder dierbaren. Ook zweven beide kinderen tussen jeugd en volwassenheid. In dit boek zie je hoe de twee tienjarige kinderen steeds meer assertief worden.

Korte samenvatting:

Het boek gaat over twee tienjarige kinderen afkomstig uit dezelfde buurt van Amsterdam, maar leven in een geheel andere tijd. Bregtje leefde rond 1700 en Benjamin leeft nu.

Het eerste deel van het boek gaat over Bregtje. In het begin van het boek heeft ze hoge koorts. Haar hele gezin is overleden aan de “hete koorts”, op haar broertje na, die is verdwenen. Het meisje komt bij haar oom en tante te wonen. Haar oom heet Frederick Ruysch en is anatoom. Op een gegeven moment komt Bregtje een man met een zwarte cape tegen. Deze vraagt aan haar of ze haar oom gaat “bespioneren” voor hem tijdens het prepareren en in ruil daarvoor geeft hij haar broertje Rens. Bregtje voelt lange tijd niet dat ze wordt gebruikt en voor de gek gehouden door een concurrent van haar oom die zijn geheime techniek bij het prepareren wil ontfutselen. Dan krijgt ze een brief van de man die door Rens zou zijn geschreven, maar deze is heel fraai geschreven en haar broertje had nog nooit op school gezeten. Ze begint iets te verdachten. Ze wil wraak nemen ten opzichte van de man in de zwarte cape en neemt uit een fles de Geest van het Zout mee (een bijtende vloeistof) Ze zoekt de man op en gooit de vloeistof in diens gezicht. Hierna blijft ze loyaal tegenover de mensen die haar in huis hebben genomen.  

In de 21ste eeuw woont aan dezelfde Amsterdamse bloemgracht, rcht tegenover het huis vasn BRegtje Benjamin. Zij  ouders zijn gescheiden en zijn vader heeft een nieuwe vriendin, Sylvia. Enkelen jaren geleden in het zusje van Benjamin overleden en zijn moeder is hierdoor depressief. Tijdens een reis met zijn vader en Sylia naar de Sint-Petersburg komt hij oog in oog te staan met Ruysch’s preparaten. Ook gaat hij met hun naar de dierentuin. Er komt een Russische klas voorbij en Benjamin ziet dat een jongetje wordt gepest (wat benjamin ook word). De rugzak van het jongetje wordt bij de neushoorn gegooid. Ben doet iets moedigs en springt in het terrein van de neushoorn om de rugzak te pakken. Hij komt er maar net op tijd uit. De diepe indruk die de preparaten van Ruysch op hem maken en een heldhaftige daad geven zijn leven een nieuwe wending.

Personagebeschrijving van de belangrijkste personen:

Bregtje: 
Bregtje is een tienjarig meisje, dat haar ouders, broertje en zusje verloren heeft. Ze wordt in huis genomen door haar oom, Frederick Ruysch. Ze ziet haar oom als haar “nieuwe” vader. Bregtje is vrij naïef, omdat ze een vreemde vertrouwt als hij zegt dat hij weet waar haar broertje is. Eenmaal als zij er achter komt dat ze bedrogen word, komt ze voor zichzelf op. Daardoor vind ik haar ook een heel dapper meisje. Ze heeft een groot talent voor tekenen en schilderen. Ook toont ze veel interesse voor de preparaten van haar oom.  Hierdoor vind ik Bregtje een leergierig en slim meisje.

Benjamin: 
Benjamin is een tienjarig jongetje, waarvan de ouders gescheiden zijn, en zijn zusje overleden is. Hij komt erg zorgzaam over, omdat hij de rol op zich neemt om voor zijn moeder te zorgen als hij merkt dat zij de dood van zijn zusje niet goed kan verwerken. Bij zijn vader kan hij wel kind zijn. Door de vriendin van zijn vader aardig te vinden, krijgt hij het gevoel alsof hij zijn moeder verraad. Dit toont aan dat hij ook erg loyaal is. In het begin is hij heel erg onzeker en wordt geplaagd, maar later komt hij voor zichzelf op.

Genre/subgenre:

“Vingers van marsepein” is een psychologische roman over verlangen, loyaliteit en verlies van familieleden.

Tijd en tijdsverloop:

 De eerste verhaallijn speelt zich af in 1704. Dit is de tijd waarin Bregtje leeft.
De tijd waarin Benjamin leeft is de tweede verhaallijn, dit speelt zich 300 jaar later af. Beide verhaallijnen worden chronologisch verteld.

Plaats van Handeling:

 Bregtje, van de eerste verhaallijn, bevindt zich in Amsterdam en meer specifiek is in het huis van Roos aan de Bloemgracht. Bejamin, van de tweede verhaallijn, bevindt zich op vakantie in Rusland. Hij bezoekt Sint-Petersburg. Ook woont hij aan de Bloemgracht in Amsterdam.

Vertelperspectief:

In beide verhaallijnen krijg je de meeste informatie binnen via de personale verteller. In de eerste verhaallijn is dat Bregtje en in de tweede verhaallijn is dat Benjamin. Via hun ogen krijg je (bijna) alles te zien.

Structuur van de tekst:

Vingers van Marsepein heeft twee verhaallijnen. De een in 1704 en de ander in de 21ste eeuw.

De verhaallijn van Bregtje in 1704 wordt verteld in de oneven hoofdstukken (1 tot en met 19). De verhaallijn van Benjamin in de 21ste eeuw wordt verteld in de even hoofdstukken (2 tot en met 18). De levens van Bregtje en Benjamin komen op veel verschillende manieren overeen.

Motieven:

  • Het verlies van een dierbare verwerken
  • De relatie tussen de ouders en het kind
  • Het kinderleed
  • Het verraad (en de loyaliteit)
  • In contact komen met seksualiteit
  • Een moedige daad

Titelverklaring:

Het boek heet vingers van marsepein. Dit kom door de preparaten van Frederick Ruysch. Het lijkt net of deze van marsepein zijn gemaakt. Bij de eerste aanblik van Ben in het museum, staat er :
Maar de preparaten waarvoor ze nu stonden, waren zo roze alsof het kindje zojuist nog levens in de wieg gelegen had. Het was of de armpjes en beentjes waren gemaakt van roze Sinterklaasmarsepein; griezeliger, want echter , dan de witte preparaten.” (blz. 207) Ook als Benjamin thuis komt en zijn moeder vertelt wat hij het mooist vond waren dat onder andere de armpjes van marsepein.  

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het boek heet vingers van marsepein. Dit kom door de preparaten van Frederick Ruysch. Het lijkt net of deze van marsepein zijn gemaakt. Bij de eerste aanblik van Ben in het museum, staat er :
Maar de preparaten waarvoor ze nu stonden, waren zo roze alsof het kindje zojuist nog levens in de wieg gelegen had. Het was of de armpjes en beentjes waren gemaakt van roze Sinterklaasmarsepein; griezeliger, want echter , dan de witte preparaten.” (blz. 207) Ook als Benjamin thuis komt en zijn moeder vertelt wat hij het mooist vond waren dat onder andere de armpjes van marsepein.  

Eigen mening:

Vingers van marsepein vond ik een erg leuke roman om te lezen. Het was heel boeiend om die kinderen te zien opgroeien door hun ervaringen. Als de hoofdpersonages kinderen of tieners zijn kan ik me ermee identificeren. Ook omdat de gebeurtenissen in  het boek ook vrij realistisch zijn kon ik me makkelijker in leven in het verhaal. Niet alleen heb ik het boek Vingers van marsepein van Rascha Peper gelezen maar ook Dooi. Ik vind haar taalgebruik heel helder en fijn. Hierdoor lees ik haar boeken vlot weg.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.