Vertraging door Tim Krabbé

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Vertraging
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1701 woorden
  • 12 oktober 2016
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
9 keer beoordeeld

Boekcover Vertraging
Shadow

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die …

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Vertraging door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting
Jacques Bekker is een schrijver en presentator van een televisieshow op de Nederlandse televisie. Hij is in het kader van ‘twee weken Nederlandstalig cultuur voor Nederlandse emigranten in Nieuw-Zeeland met tien andere mensen. Op de terugweg naar Nederland vanuit Sydney, loopt zijn vlucht vier uur vertraging op.
Jacques gaat samen met andere de stad in en besluit uiteindelijk als zij op een boot gaan, om alleen verder de stad in te gaan, op zoek naar een oude jeugdliefde Moniek Illegems. Hij vindt met een paar vage aanwijzingen, toch haar adres en gaat erheen. Moniek woont in een sjieke wijk en staat haar koffers in een auto te laden, als Jacques haar vindt. Het duurt even maar Moniek herkent hem.
Eerst zegt ze tegen Jacques dat ze weg moet, maar uiteindelijk vraagt ze hem om haar te helpen, met problemen waar ze niks over wil zeggen. Ze rijden de stad in en ze bekent dat ze in grote problemen verkeert. Hij helpt haar uiteindelijk omdat ze in gevaar is.

Hij krijgt tienduizend dollar om een tweedehands Ford Falcon te kopen. Samen rijden ze achter elkaar verder Uiteindelijk heeft hij door dat zij hem niet naar het vliegveld rijdt en hij word boos op Moniek. Moniek zegt dat ze wil verdwijnen, bang om opgepakt te worden. Jacques besluit om niet mee te gaan en rijdt Moniek achterna. Later vertelt Moniek dat ze schatrijk is geworden met haar mode-imperium onder de naam ‘Madame Twenty’. Maar ze vlucht nu omdat niet alles op de juiste manier is gegaan.
Ze heeft zevenhonderdtachtigduizend dollar bij zich om van te overleven. Ze nemen later als ze zich verkleden andere namen aan en heten Paul en Paula.
Als Jacques en Moniek de volgende dag verder rijden, horen ze op de autoradio dat de politie een arrestatiebevel heeft tegen Madame Twenty. Samen rijden ze dagenlang verder en slapen in motels steeds onder een andere naam. Ze blijven nooit ergens langer dan een nacht. Langzaam vertelt Moniek haar levensverhaal. Ze is getrouwd met een Australische zakenman, ze begon in dat bedrijf een lijn, die een mega succes werd. Uiteindelijk kocht ze haar man uit en verliet hem. Met nieuwe zakenpartner en nieuwe Alan Wolpe bouwde ze haar bedrijf uit.
In Cairns kopen ze twee tickets voor de vlucht van Darwin naar London. In een kleine twee weken, was Australië achter hun. in een opsporingsbericht van Jacques met de Ford Falcon, moeten ze op zoek naar een andere auto, een Fairmont.
Hij had in Oostende, na de mislukking met Christa, Moniek ontmoet. Moniek was diezelfde avond nog met hem naar bed gegaan. Moniek toen als typiste bij een Amerikaans reclamebureau in Brussel en wilde in Tokio eerste worden bij de olympische spelen met duiken.
In een krant lezen ze dat Alan Wolpe zelfmoord heeft gepleegd in een cel in Darwin, hierdoor is Moniek bang dat de valse paspoorten zouden opvallen omdat ze langs dezelfde kanalen zijn gegaan als die van Wolpe. Ze belt later naar een Zwitserse bank omdat er in het krantenartikel ging over hem en Zwitserland, maar zij krijgt diegene niet te pakken.
Later belt Jacques met een nep naam terug naar Zurich. Hij krijgt dan te horen dat de rekeningen van Moniek zijn opgegeven en ze haar miljoenen kwijt is. Alan Wolpe heeft haar dus bedrogen.
Ze eten in een plattelands café en zien in een televisiereportage Christa, die vertelt dat Moniek Jacques van haar af heeft gepakt. Ze worden ineens herkend en vertrekken uit het café. Enkele uren later bij Lake Eyre, stopt een jeep naast hun. Een man en een jongen stappen uit en Jacques herkent ze uit het café. Ze worden overvallen door de mannen en moeten hun geld afgeven.
Jacques raakt er steeds meer van overtuigd dat hij nooit meer levend terug zal komen en schrijft een afscheidsbrief aan Sonja, zijn vriendin uit Amsterdam. Hij vertelt haar het verhaal waar hij zich nu in bevindt.
Ze besluiten verder te zoeken naar iets om te slapen en er stopt na enkele uren een jeep. De chauffeur Rick Wyndham neemt ze mee en belooft ze niet te verraadden. Op de voorwaarde  dat Moniek een interview geeft aan de dochter van zijn vriendin. Ze worden binnengelaten, als ze de volgende dag maar weer vertrekken. Moniek zorgt er uiteindelijke voor dat ze langer mogen blijven. Ook zorgt ze voor een interview met een weekblad waar ze vijfenveertigduizend dollar krijgen.

Als Eileen (vriendin van Rick) ze midden in de nacht ineens op straat zet, schiet Moniek haar dood en gaan er met haar auto vandoor. Ze nemen een vliegtuig naar Brisbane, waar ze een nieuwe auto kopen. Moniek huurt een huisje, verweg van de bewoonde wereld, met de naam ‘Ford Madness’. Als Moniek op een dag boodschappen doet, verstopt Jacques zijn paspoort  en zijn geld, bang om het te verliezen.
Ze vinden later een brief dat Fort Madness zal worden ontruimd door de overheid. Ze besluiten te blijven. Op de televisie in het huisje ziet Jacques Sonja op televisie. Hij besluit die nacht te vluchten en weet liftend dertig kilometer verder te komen. Onderweg stopt Moniek achter hem en dwingt hem met een pistool in de auto te komen. Onderwerp vertel ze over de vakantie in Oostende en dat ze hem toen in de maling heeft genomen.
Ze beginnen te vechten en Moniek schiet zichzelf door het hoofd als hij weigert nog langer te doen wat zij wil. Als hij later terugkeert naar de plek van de moord, wordt hij gevonden door de politie.
In de envelop die ze hem had gegeven bleek uiteindelijk een briefje te zitten met de woorden, het was een grap, het spijt me. Moniek.
Karakter belangrijkste personen
Jacques Bekker is de belangrijkste persoon in het boek. Jacques is een Nederlandse schrijver en quizmaster bij een tv-show. Hij is 47 jaar oud en heeft een vriendin in Amsterdam, die Sonja heet. In Australië verandert hij z’n identiteit en heet die Leslie Elder.
Jacques denkt vaak aan ontspanningspogingen, maar hij doet het nooit, omdat hij Moniek niet alleen wil achterlaten in Australië. Als Jacques ziet dat zijn ondergang kan worden, verdwijnt hij definitief. Moniek Illegems is de belangrijkste bijfiguur in het boek. Moniek is een vrouw met een sterk karakter en goed weet wat ze wel en niet wil. Ze was in de heel wereld bekend als ‘Madame Twenty’. Een vrouw met een groot mode – imperium en daardoor schatrijk is geworden. Ze was getrouwd met een Australische man. Jacques en Moniek hebben elkaar dertig jaar geleden ontmoet in België en hebben daar de liefde gedeeld. In de loop van het verhaal veranderen ze veel. Ze nemen beide een andere identiteit aan en beslissen samen dingen. Samen reizen door Australië en blijven nergens langer dan een nacht, bang dat ze worden opgepakt.      
Plaats en tijd
Het verhaal begint op het vliegveld van Sydney, waar Jacques vertraging op loopt. Vanuit daar reist hij naar Moniek, die in een rijke buurt in Sydney.
Wanneer ze elkaar ontmoeten, reizen ze vanaf Sydney, door heel Australië. Ze slapen vaak langs de weg in kleine steden.   Het verhaal wordt verteld in Australië maar soms noemen ze ook het ‘Oostende’. Brussel van dertig jaar geleden. Ze blikken hier op terug vanwege de jeugdliefde tussen Jacques en Moniek. Het verhaal speelt zich af in het heden en verleden. Het heden is het verhaal dat wordt verteld in Australië en het verleden speelt zich af in Brussel, dertig jaar geleden. In het verhaal wordt ook vaak teruggekeken naar die tijd.     Thema en genre
Thema

Het thema van het boek is verdwijning. Moniek moet vluchten uit Sydney omdat ze fraude heeft gepleegd. Hierdoor ontsnapt ze samen met Jacques uit de wereld waarin ze zo bekend zijn. Genre
Het genre van het boek is spanning en avontuur, omdat het spannend is geschreven maar tegelijkertijd is het ook een romantisch verhaal. Jacques is verliefd op Moniek, alleen niet op de vrouw die ze is in Australië. Hij is verliefd op de Moniek uit België, de vrouw waar hij van droomt. Samen maken ze wel romantische momenten mee, bijvoorbeeld door zoenen en seks.                   Perspectief en titelverklaring
Perspectief
Het boek is geschreven vanuit de ogen van Jacques. Zo ervaar je z’n twijfels, angsten en dat die verliefd is op Moniek uit België. Het verhaal is verteld in de ik – vorm. In het laatste hoofdstuk, wordt het verhaal verteld vanuit Moniek haar ogen.
Titelverklaring
Het boek heet ‘Vertraging’ omdat Jacques op het vliegveld van Sydney vertraging oploopt. Hierdoor krijgt hij de kans om Moniek op te zoeken en beleven samen een spannend avontuur.                   Opdracht 9,10 en 11
Op deze bladzijde vertel ik over de opdrachten 9,10 en 11. Bij opdracht 9 vertel ik over de gebeurtenissen, bij opdracht 10 over het onderwerp en bij opdracht 11 geef ik mijn mening. Opdracht 9
Ik vind dat het boek op een realistische manier is geschreven omdat deze verdwijning heel goed had kunnen gebeuren in de tijd dat het boek is geschreven. In het boek schiet Moniek zichzelf door het hoofd en Jacques vlucht maar komt de politie tegen. Het is vreemd dat hij toen niet is opgepakt als verdachte voor de dood van Moniek. Opdracht 10
Het boek heeft mij niet zo zeer aan het denken gezegd, maar heeft wel indruk gemaakt. Mijn mening is niet zo zeer veranderd omdat ik denk dat ze anno 2016 veel sneller zouden worden gevonden als ze in Australië verdwijnen en maar niet terugkeren. Ik raakte er wel betrokken bij en wilde daardoor het boek uitlezen omdat vooral de laatste bladzijdes heel spannend zijn.
Opdracht 11

Ik vond ‘Vertraging’ een super leuk boek en ook best spannend. Het boek was spannend omdat ze samen op de vlucht zijn en samen verdwijnen uit het leven in Amsterdam en Sydney. Het boek wordt vooral op het einde spannend, wanneer Moniek Jacques langs de weg vindt en hem dreigt neer te schieten en wanneer Moniek zichzelf later door haar hoofd schiet.  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vertraging door Tim Krabbé"