Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Vertraging door Tim Krabbé

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Vertraging
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1263 woorden
  • 7 februari 2012
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
13 keer beoordeeld

Boekcover Vertraging
Shadow

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die …

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Vertraging door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens
Titel: Vertraging   
Auteur: Tim Krabbé
Genre: Roman
1e druk: 1994   
Gelezen druk: 3e druk

Gebeurtenissen
Op de terugweg van de reis van Nieuw- Zeeland naar Amsterdam loopt het vliegtuig van Jacques Bekker vertraging op bij een tussenstop in Sydney. Jacques is van plan om in de tussentijd Moniek Ilegems, een oude vakantieliefde, op te zoeken.  Ze herkent hem en ze vraagt of hij haar wil helpen. Waarom wil ze eerst niet zeggen, ook niet waar ze naartoe gaat. Jacques helpt haar, alleen als hij op tijd terug is voor zijn vlucht. Ze vertelt hem dan waarom ze moet 'verdwijnen'. Ze wordt gezocht door de politie, omdat ze belastingfraude heeft gepleegd. Om niet herkend te worden nemen ze andere namen aan en ze vermommen zich. Ze hebben valse paspoorten geregeld, zo proberen ze zich zo goed mogelijk verborgen te houden. Dan lezen ze in de krant dat de man met wie Moniek de boel heeft opgelicht is gearresteerd en in zijn cel zelfmoord heeft gepleegd. Hun valse paspoorten zijn onbruikbaar geworden, want de man had zijn paspoort langs dezelfde wegen verkregen. Ook blijkt dat de 'zakenpartner' van Moniek al het geld van de gezamenlijke bankrekening heeft gehaald. Dat betekent dat ze geen geld meer hebben, behalve eem paar honderdduizend dollar die Moniek bij zich heeft.
Op een dag houden ze even pauze in een café. Als ze daar zitten komt er net een reportage over hun op televisie. Beiden worden gezocht. Ze krijgen het doodsbenauwd en ze zijn bang om herkend te worden. Snel vertrekken ze en rijden verder de woestijn in. Onderweg stoppen ze bij een groot meer, waar ze de hele dag doorbrengen. Maar dan worden ze door twee mannen beroofd van al hun geld. Deze mannen hadden hun in het café herkend. Hun auto wordt vernield, zodat ze midden in de woestijn vast zitten. Ze kunnen niets anders doen, dan in de woestijn lopend naar een weg te zoeken en dan hopen dat er auto langs komt rijden die hun oppikt. Gelukkig stopt er een auto en de bestuurder, Rick, neemt ze mee, hij herkend ze. Hij neemt ze mee naar het huis van zijn vriendin, Eileen, terug naar de bewoonde wereld. Ze mogen er blijven slapen. De volgende dag doet Moniek een interview voor veertigduizend Australische dollars, zo hebben ze weer wat geld. Ze mogen nog een nacht in het huis van Eileen blijven slapen voor achtduizend dollar. Die avond loopt alles uit de hand, er ontstaat een ruzie tussen Moniek en Eileen, die eindigt als Eileen wordt doodgeschoten door Moniek. Ze moeten weer vluchten en nemen hiervoor de jeep van Rick mee.

Ze huren een huisje ergens midden in een dal. Hier blijven ze maandenlang wonen. Maar op een dag krijgen ze een brief waarin staat dat er op die plek een stuwmeer komt en dat het gehele dal vol zal lopen met water. Moniek zegt dat ze wil blijven en Jacques stemt voor de zoveelste keer in. Terwijl het de bedoeling was dat hij alleen maar de paar uurtjes die hij had door de vertraging zou doorbrengen bij Moniek, áls hij haar zou kunnen vinden. Maar zijn mening verandert meteen als hij Sonja op de televisie ziet, die hem zoekt.
Hij besluit weg te gaan en moet hiervoor echt wegvluchten van Moniek. Hij komt een behoorlijk eind, maar Moniek vindt hem terug en ze bedreigt hem met een pistool.
Ze vertelt hem nu voor het eerst waarom ze vroeger met hem omging. Ze deed het alleen maar om een vriendin te pesten door haar vriendje te versieren en dat ze hem na een week niet meer kon gebruiken, maar ze werd toch echt verliefd op hem, maar gaf er niet aan toe, omdat hij drie jaar jonger was. Als Jacques weigert met haar mee terug te gaan, schiet ze niet hem, maar zichzelf door het hoofd. Hiermee zadelt ze Jacques op met de problemen, natuurlijk ook met het feit, dat hij hoofdverdachte is voor de moord op Eileen en Moniek. Jacques verstopt het lijk van Moniek en vlucht. Later keert hij toch terug naar de plek waar hij Moniek heeft neergelegd, maar daar blijkt de politie te zijn die hem onmiddellijk arresteert.

Thema
Moniek neemt het heft in eigen handen, te beginnen bij het uitmaken van de relatie met de jonge Jacques, terwijl ze toch van hem hield. Het thema is: maak je eigen keuzes, en aanvaard de consequenties. Het maakt niet uit of deze consequenties positief of negatief zijn.

Personen
• Jacques Bekker is een Nederlands schrijver en quizmaster. Hij is ± 50 jaar oud, maar hij wordt uiterlijk niet echt beschreven.
Jacques gaat Moniek opzoeken tijdens zijn vertraging en vlucht met haar. Op het begin van de tocht is hij blij, hij probeert zich te ontspannen en te genieten van de tijd die hij samen met Moniek doorbrengt. Later wil hij niet meer met haar mee, hij wil van haar weg vluchten, maar hij doet niets. Hoe verder men in het verhaal komt, hoe minder Jacques zelf onderneemt.
• Moniek Illegems is de absolute tegenpool van Jacques in dit boek. Zij onderneemt juist wel dingen, maar dit wordt uiteindelijk haar ondergang.
Moniek is bij hun eerste ontmoeting in Australië mooi, vrij klein. Als ze zich heeft verkleedt en haar haar heeft geverfd, dan is ze fris, nieuw en rafelachtig.

Moniek heeft een sterk karakter, ze laat zich door niemand de wet voorschrijven en ze heeft een sterk sturende invloed op haar omgeving. Haar sterke wil gebruikte ze om Jacques in Oostende zo onaardig te dumpen, om een mode-imperium op te bouwen , als “Madame-Twenty”een bijnaam die Jacques haar in Oostende had gegeven,maar ook om een grootschalig schandaal te veroorzaken waardoor ze moet ontsnappen. Verder houdt ze Jacques haast stilzwijgend in haar ban. Uiteindelijk blijkt haar geloof in haar invloed op haar omgeving haar fataal, als Jacques in opstand komt en ze zelfmoord pleegt.
• Sonja is de vriendin van Jacques, Jacques twijfelt of hij terug zal gaan voor haar of met Moniek zal vluchten, uiteindelijk besluit hij met Moniek mee te gaan.
• Rick is een voorbijrijder, wanneer Jacques en Moniek door de woestijn lopen en de verdwaalt raken. Rick neemt Jacques en Moniek mee en beloofd ze een slaapplaats.
• Eileen is de vriendin van Rick. Jacques en Moniek verblijven in haar huis, nadat ze gevonden zijn door Rick. Moniek schiet Eileen dood na een meningsverschil.

Plaats
Het speelt grotendeels af in Australië van nu en in Oostende / Brussel van dertig jaar geleden.

Tijd
Het speelt zich in deze tijd af maar ook ruim 30 jaar geleden af. Er zijn hoofdstukken die over wat er in Oostende maar ook in Sydney en de woestijnen van Australië.

Begin
Het verhaal begint met een inleiding waarbij Jacques een vertraging heeft op de vliegveld van Sydney. Daarmee begint het verhaal.

Probleem en afloop
Het belangrijkste probleem is dat Jacques zich laat meeslepen door de acties van Moniek waarvan hij later de schuld van krijgt. Het eindigt ook zo dat Moniek zich zelf doodschoot met een pistool. Het boek heeft een gesloten einde,

Perspectief
Je ziet het verhaal van een hij/zij perspectief je zit erbij maar er wordt in het verhaal niets tegen je gezegd.


Titel
De titel verwijst naar de vertraging van Jacques had op het vliegveld. Daarmee begint het hele verhaal.

Beoordeling
Ik vond het boek een heel goed boek want het verhaal was goed te volgen ondanks dat soms ze ruim 30 jaar terug gaan. Het boek was spannend en meeslepend, omdat het zo spannend was. En ik zou nooit had ver wacht  dat Moniek dood zou gaan. Ik verwachtte dat ze in de cel zou gaan of een geslaagde vlucht zou hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vertraging door Tim Krabbé"