Vertraging door Tim Krabbé

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Vertraging
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1151 woorden
  • 25 november 2010
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
13 keer beoordeeld

Boekcover Vertraging
Shadow

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die …

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Vertraging door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. De titel van het boek is : Vertraging.
Het boek heet zo omdat: Jacques door zijn vliegtuigvertraging zijn oude vriendin van dertig jaar geleden genaamd Moniek weer ontmoet , maar die wilde net vluchten voor de politie. Daarna volgt er een heel avontuur door Australië. Zonder die vertraging was er dus geen avontuur.

2. De schrijver is Tim Krabbé.
Tim Krabbé is een man die nog meer boeken schreef zoals: Het gouden ei , De grot , De renner enz. Hij is geboren op 13 April 1943 en is dus 67 jaar oud. Tim is getrouwd geweest met Liz Snoijink, en heeft een zoon Esra.

3. hoofdperson(en)
De hoofdpersoon is Jacques En een ander belangrijk persoon is Moniek.

Jacques is niet echt zelfverzekerd maar later in het verhaal wordt hij het steeds meer. Hij denkt ook niet echt na over de toekomst. Jacques is 47 jaar oud en heeft af en toe een baard.

4. Speelt zich af in?
Het verhaal speelt zich af in Australië en de flashbacks in het Oostende. Ze begonnen ongeveer in Sydney en eindigde ergens bij Brisbane.

De plaatsen in het verhaal zijn waarschijnlijk willekeurig gekozen, want het kon eigenlijk overal worden plaatsgevonden.

5. Wanneer
Het verhaal speelt zich af in het heden en in het verleden, want er zijn gewoon vliegtuigen, politie en alles wat we nu zo`n beetje hebben.

Het speelt zich ook in het verleden af, want anders konden er geen flashbacks van 30 jaar eerder tot vlakvoor de reis zelf plaatsvinden.

6. De belangrijkste gebeurtenis
vond ik dat Moniek toch dood ging en dat Jacques gevangen genomen werd. Dat Moniek dood ging was eigenlijk wel rechtvaardig want ze was zelf een moordenaar. Maar dat Jacques gevangen genomen werd voor medeplichtigheid dat was wel een verrassing.


7. Hoe voel je je bij de hofdpersoon?
Hoe Jacques zich voelt wordt meestal wel beschreven in het boek dus dat snap je ook vrijwel meteen. Ik snap het ook wel want als ik hem was zou ik me ook wel zo voelen. Alleen ik zou me wel verzetten tegen de politie.

8. Samenvatting inhoud.
Dertig en een half jaar geleden ging de 16 jarige Jacques Bekker op reis met de brommer naar de Middellandse Zee. In de Oppy’s (Oostende) ontmoette Jacques Christa van 19 jaar, juniorenkampioene turnen van Oost-Vlaanderen. Christa en een vriendin van haar kwalificeerden zich voor het nationaal Belgisch turnkampioenschap. In de trein van een wedstrijd terug naar huis liet Christa Jacques’ foto zien aan een paar meisjes van haar club. Jacques woonde in Amsterdam en zij in Oost-Vlaanderen. Zelfs door de afstand waren ze nog steeds verliefd op elkaar en ze schreven elkaar dan ook. Moniek was de beste vriendin van Christa en ze had gezegd dat ze hem zou afpakken. Eerst had het een grap geleken, maar ze had het gedaan.

Christa zou een week naar de camping in Oostende komen. Op het laatst werd het een weekend en na de laatste dag zouden ze elkaar niet meer zien, en ook niet meer schrijven. Op een avond in de Oppy’s was het leukste meisje verschenen dat Jacques ooit had gezien. Ze heette Moniek Illegems en nam hem nog dezelfde avond mee naar bed. Ze was twintig en was Olympisch kampioene duiken, Tokio 1964. Een paar dagen later gaf Moniek Jacques een envelop waarin een briefje zat met de tekst “Het was een grap. I’m sorry. Moniek. Een foto waarop ze beiden stonden zou Moniek zaterdag wel even aan Christa laten zien.

Jacques is nu 46 en is schrijver en presenteer het taalspel Woordrijk. Jacques is op een culturele reis geweest in Nieuw-Zeeland en het vliegtuig waarin hij zit moet een tussenstop maken in Sydney. Eigenlijk zou het vliegtuig om elk uur vliegen, maar in plaats daarvan vloog het vliegtuig pas om drie uur ‘s middags dus nu had hij vier uur vertraging. Om de tijd wat sneller te laten gaan besloot Jacques Moniek op te zoeken.

Hij wist wel dat Moniek inmiddels getrouwd was met Howard George, en nu Moniek George heette. In het telefoonboek weet hij achter de woonplaats van Moniek te komen en hij besluit om naar dit adres te gaan. Voor het huis staat een auto, waarbij een vrouw staat die bezig is om haar koffers in de auto te zetten. De vrouw blijkt de nu 50 jarige Moniek te zijn. Moniek vraagt aan Jacques of hij haar wil helpen. Natuurlijk helpt Jacques haar en hij krijgt de opdracht om een Ford Falcon te kopen, van haar geld.

Moniek was inmiddels Madame Twenty geworden, de naam van een bedrijf met vestigingen in Australië, Nieuw-Zeeland en Japan, maar ook de naam van haarzelf. Eigenlijk was Madame Twenty een verzamelnaam van verschillende bedrijven. Die bedrijven doen ook veel zaken met elkaar, en dat schijnen ze niet altijd even netjes te doen. Dit is de reden waarom de politie haar zou gaan zoeken. Moniek probeert dus met de hulp van Jacques te vluchten voor Justitie. Tijdens hun rit door Australië heen vinden er veel dingen plaats, zo is er inmiddels een arrestatie bevel tegen Madame Twenty, Jacques komt erachter dat hij dertig jaar geleden was opgelicht door Moniek en ze worden overvallen waarbij hun geld wordt gestolen en hun auto gesloopt wordt. Tijdens hun rit moeten ze wel meerdere keren van uiterlijk veranderen. Doordat bij de overval de auto werd gesloopt, waren Moniek en Jacques gedwongen de reis verder te lopen.

Gelukkig krijgen ze een rit aangeboden van Rick, een 46 jarige belastinginspecteur. Jacques en Moniek mogen enkele dagen bij de vriendin van Jacques logeren. Op een avond toen Jacques en Moniek aan het vrijen waren werden ze betrapt door Eileen, de vriendin van Rick. Eileen had een geweer in haar handen en richtte die op Jacques en Moniek, en schreeuwde dat ze haar huis uit moesten. Toen Moniek boos werd pakte ze haar pistool en schoot Eileen dood.

Moniek en Jacques besloten te vluchten en vluchtte naar Ford Madness. Hier brengen ze de laatste weken door.

Op een gegeven moment besluit Jacques te vluchten van Moniek. Op zijn vlucht wil geen een automobilist Jacques een lift geven, omdat hij zeiknat was. Op een gegeven moment hoort Jacques een auto die naast hem stopte. Het portier ging open en in de auto zat Moniek met het pistool in de hand. Jacques moet instappen en in de auto geeft hij Moniek een duw waardoor de auto van de weg raakt. In de daarop volgende worsteling weet Moniek het pistool weer te pakken en ze schiet zichzelf door het hoofd. Jacques probeert Moniek te verstoppen en rijd daarna weg met de auto. Hij keert toch weer terug en wordt plotseling door de politie gepakt. Jacques geeft zichzelf over en op zijn aanwijzingen vonden de politiemannen Madame Twenty.

9.wat vond ik van het boek?
Het verhaal vind ik spannend want je vraagt je steeds af of ze nou wel of niet opgepakt worden door de politie. Het is ook spannend want er gebeuren steeds plotseling dingen. Ik zou het boek zelf een 8,5 geven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vertraging door Tim Krabbé"