1 Beschrijvingsopdracht
A Titelbeschrijving

Auteur: Tim Krabbé
Titel: Vertraging
Uitgeverij: Bert Bakker, Amsterdam
Jaar van verschijnen: Eerste druk 1994

B1 Motivatie boekkeuze
Ik heb het ‘Gouden ei’ van Tim Krabbé gelezen, en dat boek beviel me heel goed. Ik wilde wel eens een ander boek van hem lezen, om te kijken of hij nog meer leuke boeken schreef.

B2 Korte samenvatting
Jacques Bekker, schrijver en presentator van het televisiespelletje ‘Woordrijk’, is met tien andere mensen op reis, in Nieuw Zeeland. Op de terugweg loopt hun vlucht in Sydney vertraging op. Omdat de vertraging zeker vier uur zal duren, gaat hij met enkele anderen de stad in. In het centrum aangekomen, gaat hij zijn eigen weg. Hij wil proberen Moniek Illegems te vinden, een oude jeugdliefde. Hij vindt haar vrij snel. Ze vraagt meteen of Jacques haar wil helpen, maar ze zegt nog niet waarmee. En zo rijden ze even later samen de stad in.
Onderweg zegt zij dat zij grote moeilijkheden heeft. Jacques krijgt tienduizend dollar om een Ford Falcon te kopen. Samen rijden ze verder. Langzaam dringt het tot hem door dat ze hem helemaal niet naar het vliegveld brengt, zoals ze beloofd had. Moniek zegt: ‘ik probeer te verdwijnen’. Hij mist zijn vliegtuig. Hij besluit niet naar Nederland terug te gaan, maar samen met Moniek te ‘verdwijnen’. Moniek vertelt hem dat ze onder de naam Madame Twenty een mode-imperium heeft opgebouwd. Ze is schatrijk geworden. Omdat dit niet altijd op de juiste manier ging, is de politie nu naar haar op zoek. Ze heeft zevenhonderdtachtigduizend dollar bij zich, cash. Ze nemen ook andere namen aan: Paul en Paula. Dagenlang rijden ze door Australië. Niemand weet waar Jacques en Moniek zijn. Gedurende de reis denkt Jacques terug aan wat er dertig jaar geleden tijdens zijn vakantie is gebeurd. Hij had eerst een vriendinnetje Christa, maar na een jaar kwam hij terug en daar werd hij verliefd op Moniek. Moniek kende Christa en ze was vastbeslo-ten om haar vakantievriend af te pakken. Jacques heeft dit nooit geweten. Op de televisie ziet Jacques tot zijn verbijstering Sonja, zijn vriendin in Nederland. De opnamen zijn gemaakt in Sydney. Zij is op zoek naar hem. Hij krijgt steeds meer een hekel aan Moniek, en besluit er alleen vandoor te gaan. Liftend komt hij dertig kilometer ver. Maar Moniek vindt hem, en zij dwingt hem met een pistool om in te stappen. Onderweg vertelt ze hem haar verhaal over hun vroegere vakantie. Het blijkt dat zij hem toen in de maling heeft genomen. Dan beginnen ze te vechten. De worsteling eindigt als Moniek zichzelf door het hoofd schiet. Eerst wil hij vluchten, maar na enkele kilometers gaat hij terug, en wordt hij door de politie opgepakt.

B3 Korte persoonlijke reactie
Ik vind Vertraging een goed boek, je vraagt je heel de tijd af of en wanneer Jacques en Moniek gepakt zullen worden. Maar aan de andere kant vond ik het wel een beetje langdradig, ondanks dat het zo’n dun boek is. Het onderwerp heeft mij aan het denken gezet. Want volgens mij is het niet zo makkelijk om zomaar te verdwijnen, zeker niet als je zo bekend bent als Moniek. De afloop van het boek vind ik niet zo leuk, een open einde. Daar houd ik niet zo van, hoewel ze vaak wel goed bedacht zijn. Deze open eindes zie je in heel veel boeken van Tim Krabbé.

B4 Uitgewerkte persoonlijke reactie

Personages

Ik vind de hoofdpersoon geen held, hij heeft steeds weer andere vriendinnen. Eerst had hij Christa, daarna Moniek, een aantal jaren later heeft hij Sonja, op vakantie in Sydney heeft hij opnieuw Moniek, en laat Sonja niet eens weten waar hij is. Ook had hij vroeger een lijst gemaakt met tientallen andere ‘tussenvriendinnen’. Iemand die zoveel mensen afwijst vind ik niet bepaald een held. Ik vind de personages erg herkenbaar, door hun manier van doen. Jacques is nog echt het onzekere ventje van toen, die ondanks een succesvolle carrière nog steeds rondloopt met opgekropt liefdesverdriet en Moniek gebruikt Jacques nog steeds in haar voordeel. Moniek is ook echt zo iemand die alles voor elkaar weet te krijgen. In die dertig jaar lijkt het wel of ze geen spat veranderd zijn. Ik herken in Jacques een paar mensen die ik ken, die door hun onzekerheid maar gekke dingen gaan doen en in Moniek herken ik iemand die iemand anders gebruikt. Ook zal zij altijd proberen om nooit alleen ten onder te gaan. De beslissingen die de personages nemen vind ik niet begrijpelijk. Jacques helpt Moniek zonder te weten waarom. Jacques kiest nadat hij het vliegtuig heeft gemist voor Moniek, zonder Sonja te laten weten waar hij is. Ze besluiten om samen te verdwijnen, terwijl ze toch hadden moeten weten dat dat toch niet zou lukken. Dit alles vind ik zeer onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.

Gebeurtenissen
Het is meer een samenhang van gebeurtenissen en, van het een komt het ander in het boek. De gebeurtenissen zijn min of meer continu toeval. Het is heel toevallig dat Jacques haar net bij haar auto ziet staan, terwijl hij niet eens wist waar ze woonde. En zo zitten ze later al samen in de auto, hij mist het vliegtuig, en zo komt van het een het ander. Er hangt een beetje een geladen sfeer tussen Jacques en Moniek. Het ene moment hebben ze ruzie, en het andere moment is het weer romantisch. Zo komen er veel verschillende gebeurtenissen in voor. Dat maakt het boek wel leuk. Want als er alleen maar ruzie zou zijn, of alleen maar romantiek, dan zou de schrijver snel uitgepraat zijn.
De gebeurtenis die de meeste indruk op me heeft gemaakt, is als Moniek een kogel door haar hoofd schiet. Het hele verhaal is eigenlijk voor niets geweest, ze zullen nooit lol hebben van hun avonturen. Moniek is dood en Jacques is opgepakt. Het enige positieve van het hele gebeuren is dat Jacques eindelijk weet waarom Moniek hem destijds verliet.

Opbouw
De opbouw van het verhaal is logisch en helder maar je moet wel even je best doen om in het verhaal te komen en om de wisselende tijden te begrijpen. Dit is opzich wel op een makkelijke manier gedaan. Het eerste hoofdstuk heb je gewoon wat op dit moment afspeelt, het tweede hoofdstuk wat er zich dertig jaar geleden afspeelde (terugblikken) enz. Dat de tijden om en om zijn maakt het er wel interessanter op omdat je elk hoofdstukje weer een nieuw idee krijgt over het verhaal. Dit past ook bij het onderwerp.
Vroegere vakantieliefde - vakantieliefde van dit moment.

Vertraging is opgebouwd uit vijftien genummerde hoofdstukken. De eerste veertien hoofdstukken beleven we vanuit een alwetende verteller die vanuit de hoofdpersoon het verhaal vertelt. Het laatste hoofdstuk wordt vanuit Moniek verteld.

2 Verdiepingsopdracht

Verwachtingen
Zoals ik al zei heb ik ‘het gouden ei’ al eens gelezen. Ik verwachtte dus ook een verhaal in deze trant. Dus; spanning, geheimzinnigheid, veel tempo in het verhaal, openeinde. Deze elementen gebruikt Tim Krabbé graag. Het gouden ei fascineerde mij enorm, maar vertraging iets minder. Er zit toch iets minder spanning, minder tempo, en minder geheimzinnigheid in. Deze verwachtingen zijn dus niet helemaal uitgekomen. Bij het gouden ei blijven er open plekken. Niemand, behalve de lezer, weet waar de vermiste personen zijn. Bij vertraging komt dit allemaal boven water.

Volgorde van de gebeurtenissen
De gebeurtenissen worden niet chronologisch verteld. Alle oneven hoofdstukken spelen zich af in het heden en alle even hoofdstukken spelen zich af in het verleden. Als je alleen naar alle even of alleen naar alle oneven hoofdstukken kijkt wordt het verhaal wel in chronologische volgorde verteld.

Continu of niet-continu
Het is niet continu verteld, want de verteltijd is korter dan de vertelde tijd. Het verhaal is een samenvatting van wat er gebeurd is.

Flashbacks, terugverwijzingen en vooruitwijzingen
Een belangrijke vooruitwijzing is; in het begin van het boek. Dan gaat Jacques op zoek naar Moniek, maar de lezer weet niet wie Moniek is of waarom Jacques haar wil opzoeken. Belangrijke flashbacks in het verhaal zijn de even hoofdstukken. Daar wordt verteld over het verleden (30 jaar terug). Belangrijke terugverwijzingen in het verhaal zijn als Jacques soms terugdenkt aan 30 jaar terug, in een paar regels. De functie van dit alles is dat je een beter beeld krijgt van de verhoudingen tussen de personen. Het effect is dat je meer komt te weten en dus meer gaat nadenken en dus misschien de zaken anders gaat bekijken.

Historische tijd
Het verhaal speelt zich af in de jaren negentig. Dat kun je merken door hoe er wordt omgegaan met de telefoon, vliegtuigen en auto’s. De terugblikken spelen zich dertig jaar eerder af.

Karakterisering, relaties, en rollen van de belangrijkste personages
De hoofdpersoon is Jacques Bekker. Hij is schrijver, en presentator van een televisiekwis, en op z’n minst in Nederland heel bekend. Hij is 47 en woont samen met een veel jongere vriendin. Hij is een naïef persoon die niet zo graag het initiatief neemt. In het begin lijkt het hem wel spannend om op de vlucht te zijn met Moniek, maar in de loop van het verhaal leert hij haar beter kennen en krijgt hij genoeg van het vluchten. Hij doet veel dingen gevoelsmatig. Als zijn vliegtuig in Sydney een paar uur vertraging heeft, weet hij meteen, dat hij zijn oude jeugdliefde zal proberen te vinden, en als hij zijn vliegtuig mist weet hij meteen dat hij met Moniek meewilt. Uit de stukjes over dertig jaar geleden komt hij naar voren als een romantische jongen.

Moniek Illegems is het belangrijkste bijfiguur. Ze heet in Australië Monica George, en is de jeugdliefde van Jacques, een vrouw van 50, die weet wat ze wil. Zij is de directrice en eigenaresse van een grote modeketen. Ze heeft een miljoenenfraude gepleegd en daarom slaat ze voor justitie op de vlucht. Ze is een vrouw die precies doet waar ze zin in heeft. Ze is gewend om altijd haar zin te krijgen. Deze eigenschap wordt haar dood: als Jacques op het einde van Vertraging zegt niet meer met haar mee te gaan, kan ze dit niet verdragen en pleegt ze zelfmoord.

Andere bijfiguren zijn Sonja, en Alan Wolpe.
Sonja is de vriendin van Jacques. Zij komt uit Nederland naar Australië om Jacques op te sporen omdat hij als vermist is opgegeven. Verder kom je over Sonja niets te weten.

Alan Wolpe is de zakenpartner en ex-minnaar van Moniek. Hij is medeplichtig aan de fraude. Als hij door de politie opgepakt is, pleegt hij zelfmoord.

Doel van de hoofdpersoon
De hoofdpersoon heeft niet echt een doel. Hij volgt zijn gevoel. Een doel heeft hij wel bereikt, en dat is: Moniek opnieuw ontmoeten.

Karakters of typen
Jaques is een karakter, je komt in de loop van het verhaal steeds meer eigenschappen van hem kennen.
Moniek is een karakter, je komt veel eigenschappen te weten in de loop van het verhaal.

Wereldbeeld

Jacques; Hij kijkt een beetje onwetend tegen de samenleving aan. Hij denkt niet na bij de gevolgen van iets.
Sonja; Zij kijkt nonchalant tegen de wereld aan. Zij is rijk dus zij kan alles aan.

Herkenbaarheid van de personages
Ik herken deze eigenschappen van de personages wel heel goed. Jacques is iemand die vroeger onzeker was en later nog steeds liefdesverdriet heeft van vroeger. Moniek is ook heel herkenbaar. Echt zo iemand die zich heel belangrijk vind omdat ze veel geld heeft. Ik kan deze personages niet identificeren met mijzelf.

3 Evaluatie
Ik vond het een mooi boek maar er zat een beetje weinig tempo in. Het was namelijk een beetje langdradig, hoewel het toch spannend had moeten zijn. Ik ben wel tevreden over het uitvoeren van de verdiepingsopdracht want ik kon alles tamelijk goed beantwoorden. Het lezen van het boek was een lastige klus want het schoot maar niet op. Ik denk dat dit komt doordat er weinig tempo in het verhaal zat. Het doel van de hoofdpersoon vond ik moeilijk te herkennen, en het wereldbeeld was ook niet helemaal duidelijk. Maar verder lukte alles wel goed.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.