ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
Druk: derde druk
Aantal bladzijden: 144
Uitgeverij: Uitgeverij Bert Bakker

Schrijver:
DE schrijver van dit boek is Tim Krabbé. Tim Krabbé werd op 13 april 1943 geboren. Hij heeft op de middelbare school "Amsterdams Lyceum" gezeten en heeft daarna een tijdje psychologie gestudeerd. Zijn eerste roman scheef hij in 1967. Hij is in zijn leven acteur, schaker en journalist geweest en in 1986 leefde hij alleen van het schrijven. Een aantal boeken die Krabbé heeft geschreven: Schaakkurosia (1974), De stad in het midden (1978), De renner (1978), Het gouden ei (1984) en De koning (1987). Zijn boeken gaan bijna altijd over mensen uit het dagelijks leven en ze hebben ook altijd een probleem.

Samenvatting:
Het boek gaat over Jaques Bekker, die uit Nieuw-Zeeland terugkomt van een culturele vakantie. Op de terugreis naar Amsterdam heeft het vliegtuig een vertraging in Sydney. Om de tijd een beetje door te komen, besluit hij en nog 2 reisgenoten om Sydney in te gaan. Als de 2 reisgenoten een boottocht willen gaan maken, gaat Jaques niet mee. Hij zegt dat hij nog een duivel uit te bannen heeft. Jaques besluit om een kennis van vroeger, Moniek op te gaan zoeken. In een bar vraagt hij om een telefoonboek en hij vindt zo gegevens over Moniek. Hij gaat er met een taxi heen en dan ziet hij een vrouw die een limousine inlaad met tassen. Als ze Jaques ziet dan herkend ze hem. En ze vraagt hem even te helpen. Hij gaat ook mee in de Limousine en dan vertelt Moniek hem dat ze in grote moeilijkheden is, en ze vraagt of Jaques iets voor haar wil doen. Jaques moet een auto gaan kopen en daarmee achter Moniek aan komen. Dan rijden ze achter elkaar richting het vliegveld zodat Jaques zijn vliegtuig nog kan halen. Maar Moniek, rijdt naar een achterbuurt, en parkeert daar de Limousine, gooit de sleutels erin en stapt bij Jaques in de Ford. Bij het vliegveld aangekomen, blijkt het toestel net te zijn vertrokken, en teleurgesteld stapt Jaques weer bij Moniek in. Ze rijden samen Sydney uit. Dan verteld Moniek over Madame Twenty, de beroemde modeontwerpster, en dat zij Madame Twenty is. En hoeveel fabrieken ze eigenlijk wel niet heeft. Maar dat is nu allemaal weg. Ze vertelt dat ze 10 minuten voordat Jaques kwam, werd getipt dat haar boekhouder ging vertellen over haar belastingontwijking. Ze schijnt de belasting voor een groot bedrag te hebben opgelicht. En dus moet ze vluchten, want het kan haar een lange gevangenisstraf opleveren. Met zo'n 180 duizend dollar cash bij zich vertrekt ze.
's Avonds doen ze wat boodschappen in een dorpje en ze dansen samen op een disco. En Jaques is toch wel gelukkig. Om de politie te slim af te zijn rijden ze kriskras door Australië. Ze nemen nieuwe paspoorten, op andere namen. Jaques krijgt verschillende keren de mogelijkheid om van Moniek weg te gaan, zoals bij een hotel. Als Moniek nog even gaat afrekenen. Dan zit Jaques alleen in de auto, maar hij gaat niet weg, ondanks dat hij weet dat thuis in Amsterdam zijn vriendin Sonja zit te wachten. Dan tijdens een nachtelijke stop bij een meer worden ze overvallen en wordt hun auto vernield. Ze zijn dan heel ver van de bewoonde wereld, en het duurt ook een paar dagen voordat ze iemand tegenkomen. Het is Rick Windham die hun een lift geeft. Hij is op weg naar zijn vrouw omdat hij een ruzie had gekregen door de telefoon, en hij wilde het gelijk goed gaan maken. Daarvoor moet hij ongeveer 375 km rijden omdat hij voor zijn werk weg was. Als hij 's nachts thuis komt dan is zijn vrouw Eileen woest en ze mogen met z'n drieën is een rommelhok. De volgende morgen moeten ze gelijk weg, maar als Eileen een bepaald percentage krijgt van de opbrengst van een interview, mogen ze blijven. Na het interview werd Eileen heel bang dat iedereen wist dat Moniek oftewel Madame Twenty bij haar zat. En dus werd het bedrag verhoogd naar 80 duizend dollar. Als Jaques en Moniek die avond aan het vrijen zijn dan komt Eileen het hok binnen en ze zegt dat ze uit het huis moeten. Maar Moniek zegt dat ze er 80 duizend gulden voor betaald hebben en dat ze dus blijven. Als Eileen daarna met een geweer aankomt lopen, schiet Moniek haar neer. En dan moeten ze dus weer vluchten.
Via een kennis weet Moniek aan een huisje in een bos te komen. Als ze daar al een lange tijd wonen komt er iemand die een paar keer roept en daarna een envelop aan een boom plakt, met een brief waarin staat dat het bos met daarin hun huisje onderwater gezet zal worden. Maar Moniek zegt dat ze blijft, en Jaques doet dat dan ook maar. Maar als Jaques op de tv een oproep van Sonja, zijn vrouw, ziet. Sonja is op dat moment in Sydney, en ze zoekt hem. Dan is hij vastbesloten om te vluchten van Moniek, en richting Sydney te gaan. Midden in de nacht vertrekt hij lopend richting het dichtstbijzijnde dorpje. 's Morgens komt hij aan en hij blijft nog even kijken bij een parade en daarna probeert hij liftend verder te komen. Maar niemand neemt hem mee. En na een tijd stopt er eindelijk een auto naast hem. Het is Moniek en ze richt een pistool op hem en ze zegt dat ze hem doodschiet als hij niet gauw instapt. Jaques stapt dan dus maar in en dan verteld Moniek over vroeger: 30 jaar terug in Oostende, waar ze elkaar voor het eerst hadden ontmoet. Dat de liefde van toen maar een grap was. Als Moniek tegen Jaques zegt dat hij mee moet gaan zegt Jaques nee. Moniek pleegt daarna zelfmoord. En als Jaques haar verstopt in een bos gaat hij verder richting Sydney. Maar nadat hij daar een nacht geslapen heeft gaat hij terug naar het bos waarin Moniek ligt. En als hij op zoek is naar het lichaam wordt hij opgepakt door de politie.

Tijd:
Het boek is niet chronologisch verteld omdat er heel veel flashbacks in voorkomen. Het boek begint ook heel raar: "Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets was vertrokken voor een vakantie, voelde Jaques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Aucklamd naar Sydney bracht, de daling inzette."
Hoofdstuk 1, 3, 5, 7, 9, 10, 12 en 14 spelen af in het Australië van dit moment, Hoofdstuk 2,4,6,8,11,13 en 15 spelen af in het Oostende van 30 jaar geleden. Er wordt dan verteld hoe Jaques, Christa ontmoet in een disco, een vriendin van Moniek en dat Moniek alleen maar met Jaques naar bed was gegaan en verkering met hem had omdat zij zo Christa dwars wilde zitten. En er wordt ook verteld dat Christa bij hun afscheid Jaques een briefje gaf waarin stond dat alles maar een grap was.
De hoofdstukken over 30 jaar geleden duren meestal maar 2 bladzijden, dus er wordt eigenlijk maar heel weinig van verteld.

Ruimte:
Het verhaal speelt zich af in het Australië van nu, en in het Oostende van 30 jaar geleden. De ruimte is beeldvormend, omdat je er best een voorstelling van kan hebben. Het is absoluut niet sferisch of symbolisch want de omgeving ( het mooie Sydney of de natuur rondom het huisje in het bos) geeft een mooie stemming terwijl het eigenlijk hopeloos gesteld is.

Opbouw:
Het boek heeft 125 bladzijden, verdeelt over 15 hoofdstukken. En het omschrijft 2 tijden en ruimtes.

Personen:
* De hoofdrolspeler is Jaques Bekker:
Een round character. Hij is schrijver en quizmaster en tegen de 50. Hij wil eigenlijk al vanaf het begin heel graag weg van Moniek. Maar hij doet het niet. Hij laat zich leiden door haar.
Hij verandert nadat hij met Moniek vlucht van uiterlijk door een kaal hoofd en een baard.

* Moniek:
Een round character. Ze heet ook Madame Twenty, de beroemde modeontwerpster.52 jaar, zij neemt de hele tijd het initiatief. Ze is vrij klein. En ze verft haar haar als ze vluchten.
Er wordt niets van het uiterlijk verteld voordat ze vluchten alleen krijg je een paar details over hun veranderingen.

* Sonja, Rick en zijn vrouw Eileen zijn flat characters

Motief:
Het motief: op de vlucht, achtervolging, het hele verhaal gaat over Jaques en Moniek die vluchten voor de politie.

Literair historisch motief:
Liefde, Jaques is eigenlijk niet meer verliefd op Moniek, en Moniek ook niet op Jaques. Maar toch gaan ze gelijk de eerste nacht al met elkaar naar bed, en ze doen alsof ze getrouwd zijn. Jaques heeft in Amsterdam ook nog een vrouw Sonja.

Thema:
Het thema van het boek is ellende: Het hele verhaal is eigenlijk 1 grote ellende, ze worden overvallen. Moeten vluchten voor de politie, en hebben met elkaar op het laatst ook nog ruzie.

Perspectief:
Het verhaal wordt in de hijvorm verteld. Je maakt bijna alle gebeurtenissen mee door de ogen van Jaques. Zo kom al zijn gedachten, twijfels en angsten te weten.

Titelverklaring:
Het vliegtuig waarin Jaques zat had in Sydney een vertraging, en daardoor komt hij in aanraking met Moniek.

Motto:
Geen

Stijl:
Korte zinnen, het is een beetje ingewikkeld bij de flashbacks. Je komt er pas laat achter dat dat eigenlijk over het verleden gaat. Geen moeilijke woorden.

Eigen mening:
Het boek was best leuk. Het had een leuk onderwerp. Het las best wel snel, en het was geheel begrijpelijk. Ik snap niet waarom Jaques nou eigenlijk maar bij Moniek blijft terwijl hij de hele tijd aan Sonja denkt en hij vindt het helemaal niet leuk wat Moniek allemaal doet. Ik vind ook dat Krabbé de flashbacks te moeilijk maakt. Het is lastig dat elk hoofdstuk een andere tijd voorstelt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast