ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
1. Primaire gegevens van het gelezen werk
Auteur: Tim Krabbé
Titel: Vertraging
Ondertitel: -
Motto -
Verschenen in: 1e druk in 1994, verscheen eerder als feuilleton in de Volkskrant
Aantal bladzijden: 144
Leestijd: Ongeveer 3 uur
Uitgelezen op: 19 oktober 2000
Titelverklaring: Omdat zijn vliegtuig vier uur vertraging heeft, besluit Jacques op zoek te gaan naar Moniek, een vrouw die dertig jaar eerder zijn vriendinnetje was geweest. In de tijd van de vertraging ontmoet Jacques Moniek weer, die net wilde vluchten voor de politie. Er volgt een heel avontuur door heel Australië heen. De vertraging is dus van essentieel belang, anders was er waarschijnlijk geen avontuur geweest.

2. Verantwoording van de keuze
Toen ik te horen kreeg dat alleen boeken van Nederlandse schrijvers meetelde, had ik al meteen geen zin meer in Letterkunde, omdat ik eigenlijk niet echt leuke boeken wist. Op goed geluk koos ik toen maar voor het boek Vertraging, omdat dit boek me het spannendst leek. De andere boeken die in het lokaal stonden leken me helemaal niks. Omdat ik in de les toch iets moest doen, begon ik maar gewoon met het lezen van Vertraging. Toen het lesuur voorbij was wist ik dat ik het boek wel leuk vond en dat mijn boekverslag over Vertraging zou gaan.
Als ik een boek lees wil ik het altijd zo snel mogelijk uitlezen, omdat ik nieuwsgierig ben over hoe het af zal lopen. Ik was dan ook al snel verdiept in het boek en ik kon me helemaal in het verhaal inleven.
Bij mijn keuze heb ik geen gebruik gemaakt van andere bronnen. Ik wist namelijk niemand die dit boek had gelezen, en ik wist ook nog niet af van Literom.
Achteraf gezien heb ik helemaal geen spijt van. Ik lees toch wel liever meer spannendere en thriller boeken, zoals: Star-Wars boeken, De Vogelman, Baantjer enz. Baantjer had ik overigens pas na het lezen van Vertraging gelezen en het blijkt dat dit boek ook van een Nederlandse schrijver is. Hierdoor is mijn visie op het vak Letterkunde positief veranderd.

3. Verwachtingen vooraf
Doordat ik geen bronnen (zoals medescholieren, familie, internet) had, had ik ook weinig verwachtingen, behalve dan dat het wel weer zo een saai Nederlands boek zou zijn. Ook de tekening /foto op de kaft gaf me weinig verwachtingen. Toen ik de achterkant had gelezen kreeg ik wel de verwachting dat dit boek misschien toch wel interessant zou zijn en dus wel mee zou vallen.

4. Samenvatting van de inhoud
Dertig en een half jaar geleden ging de toen 16 jarige Jacques Bekker op reis met de bromfiets naar de Middellandse Zee. In de Oppy’s (Oostende) ontmoette Jacques de 19 jarige Christa, juniorenkampioene turnen van Oost-Vlaanderen. Christa en een vriendin van haar kwalificeerden zich voor het nationaal Belgisch turnkampioenschap. In de trein van een wedstrijd terug naar huis liet Christa Jacques’ foto zien aan een paar meisjes van haar club. Jacques woonde in Amsterdam en zij in Oost-Vlaanderen. Ondanks de afstand waren ze nog steeds verliefd op elkaar en ze schreven elkaar dan ook. Moniek was de beste vriendin van Christa en ze had gezegd dat ze hem zou afpakken. Eerst had het een grap geleken, maar ze had het gedaan.
Christa zou een week naar de camping in Oostende komen. Op het laatst werd het een weekend en na de laatste dag zouden ze elkaar niet meer zien, en ook niet meer schrijven. Op een avond in de Oppy’s was het leukste meisje verschenen dat Jacques ooit had gezien. Ze heette Moniek Illegems en nam hem nog dezelfde avond mee naar bed. Ze was twintig en was Olympisch kampioene duiken, Tokio 1964. Een paar dagen later gaf Moniek Jacques een envelop waarin een briefje zat met de tekst “Het was een grap. I’m sorry. Moniek. Een foto waarop ze beiden stonden zou Moniek zaterdag wel even aan Christa laten zien.

Jacques is nu 46 en is schrijver en presenteer het taalspel Woordrijk. Jacques is op een culturele reis geweest in Nieuw-Zeeland en het vliegtuig waarin hij zit moet een tussenstop maken in Sydney. Oorspronkelijk zou het vliegtuig om elk uur vliegen, maar in plaats daarvan vloog het vliegtuig pas om drie uur ‘s middags – vier uur vertraging. Om de tijd te doden besloot Jacques Moniek op te zoeken.
Hij wist wel dat Moniek inmiddels getrouwd was met Howard George, en nu Moniek George heette. In het telefoonboek weet hij achter de woonplaats van Moniek te komen en hij besluit om naar dit adres te gaan. Voor het desbetreffende huis staat een auto, waarbij een vrouw staat die bezig is om haar koffers in de auto te zetten. De vrouw blijkt de nu 50 jarige Moniek te zijn. Moniek vraagt aan Jacques of hij haar wil helpen. Natuurlijk helpt Jacques haar en hij krijgt de opdracht om een Ford Falcon te kopen, van haar geld.
Moniek was inmiddels Madame Twenty geworden, de naam van een bedrijf met vestigingen in Australië, Nieuw-Zeeland en Japan, maar ook de naam van haarzelf. Eigenlijk was Madame Twenty een verzamelnaam van verschillende bedrijven. Die bedrijven doen ook veel zaken met elkaar, en dat schijnen ze niet altijd even netjes te doen. Dit is de reden waarom de politie haar zou gaan zoeken. Moniek probeert dus met de hulp van Jacques te vluchten voor Justitie. Tijdens hun rit door Australië heen vinden er vele gebeurtenissen plaats, zo is er inmiddels een arrestatie bevel tegen Madame Twenty, Jacques komt erachter dat hij dertig jaar geleden was opgelicht door Moniek en ze worden overvallen waarbij hun geld wordt gestolen en hun auto gesloopt wordt. Tijdens hun rit moeten ze wel meerdere keren van uiterlijk veranderen. Doordat bij de overval de auto werd gesloopt, waren Moniek en Jacques gedwongen de reis te voet voor te zetten.
Gelukkig krijgen ze een rit aangeboden van Rick, een 46 jarige belastinginspecteur. Rick was op weg naar zijn vriendin in Coober Pedy en Moniek en Jacques mogen meerijden. Jacques en Moniek mogen enkele dagen bij de vriendin van Jacques logeren. Op een avond toen Jacques en Moniek aan het vrijen waren werden ze betrapt door Eileen, de vriendin van Rick. Eileen had een geweer in haar handen en richtte die op Jacques en Moniek, en schreeuwde dat ze haar huis uit moesten. In blinde woede pakte Moniek haar pistool en schoot Eileen dood.
Moniek en Jacques besloten te vluchten en vluchtte naar Ford Madness. Hier brengen ze de laatste weken door.
Op een gegeven moment besluit Jacques te vluchten van Moniek. Op zijn vlucht wil geen een automobilist Jacques een lift geven, omdat hij zeiknat was. Op een gegeven moment hoort Jacques een auto die naast hem stopte. Het portier ging open en in de auto zat Moniek met het pistool in de hand. Jacques moet instappen en in de auto geeft hij Moniek een duw waardoor de auto van de weg raakt. In de daarop volgende worsteling weet Moniek het pistool weer te bemachtigen en ze schiet zichzelf door het hoofd. Jacques probeert Moniek te verbergen en rijd daarna weg met de auto. Hij keert toch weer terug en wordt plotseling door de politie gepakt. Jacques geeft zichzelf over en op zijn aanwijzingen vonden de politiemannen Madame Twenty.

5. Opbouw
a. Het boek heeft geen proloog/epiloog
b. Het boek is in 15 hoofdstukken verdeeld
c. De hoofdstukken hebben geen titels
d. –
e. Elke overschakeling van hoofdstuk naar hoofdstuk is van het heden naar het verleden of van het verleden naar het heden.

6. Plaats en ruimte
a. Het verhaal speelt zich door heel Australië heen, en de flashbacks grotendeels in Oostende. Ze beleven een heel avontuur door heel Australië heen. De rit begint in Sydney en eindigt in de buurt van Brisbane. Tijdens de rit komen ze in de volgende plaatsen: Katoomba, Oberon, Shooters Hill, Taralga, Goulburn, Batemans Bay, New South Wales, Victoria, Melbourne, Geelong, Gympie, Cairns (noordkust van Queensland), Alice Springs, Goodilla, Larrimah, Marree, Coober Pedy, Alice Springs, Brisbane, Ford Madness (een vallei waarin 1 boerderij staat), Strobe (872 kilometer van Sydney af).
b. De plaatsen waar het verhaal zich afspeelt zijn tamelijk willekeurig gekozen, omdat het verhaal zich overal kan afspelen en het dus niet plaatsgebonden is.

7. Tijdsduur
a. De vertelde tijd is ongeveer vijf maanden.
b. De verteltijd is kleiner dan de vertelde tijd.

8. Tijdsvolgorde
a. Het verhaal is niet chronologisch verteld. Het begin van het verhaal is in medias res verteld. Hierna komen er om het hoofdstuk flashbacks en het boek eindigt met een gesloten eind.
b. De functie van de flashback is vertellen wat er vroeger tussen de twee hoofdspersonen heeft plaatsgevonden. Ook worden in de flashbacks redenen gegeven waarom de personen een relatie hadden en hoe deze relatie tot stand is gekomen.

9. Perspectief
a. Er is sprake van alwetende verteller in het verhaal.
b. Het perspectief wisselt op het eind van het boek. Dan is er namelijk een zij personale verteller (via de gedachtegang van Moniek).

10. Vertelwijze
a. Het verhaal geeft weinig beschrijvingen over de plaatsen waar de hoofdpersonen in komen. Er wordt meer verteld dan dat er dialogen zijn. Er komen wel herinneringen voor over vroeger (zie 9b.) Qua werkwoordstijd is het in de verleden tijd geschreven.
b. Het boek heeft verder niet echt bepaalde eigenaardigheden.

11. Spanning
a. Het verhaal is zeker wel spannend. Je denkt de hele tijd of ze nou wel of niet gepakt zullen worden en je vraagt je ook steeds opnieuw af hoe het tussen Jacques en Moniek zou eindigen.
b. De auteur heeft het verhaal spannend gemaakt door onverwachte gebeurtenissen te laten plaatsvinden. Hierdoor weet je steeds niet wast er nou zal gebeuren, waardoor je nieuwsgierig wordt over hoe het verhaal afloopt.
Ook de plaatsen waar het zich afspeelt maken het verhaal spannend, zoals bijvoorbeeld een woestijn waar niemand is, behalve de twee hoofdpersonen.

12. Personages
a. De hoofdpersoon van het verhaal is Jacques.
b. De hoofdpersoon is een karakter.
c. Een ander belangrijk persoon is Moniek.
d. Moniek is een type.
e. Jacques innerlijke kenmerken: - Jacques is erg makkelijk te manipuleren.
- Jacques is erg impulsief.
- Jacques is in het begin niet echt zelfverzekerd, maar met der tijd wordt hij dat wel.
- Jacques is vroeger vaak vreemdgegaan, en nu gaat hij ook weer vreemd met Moniek, terwijl hij al een vriendin, Sonja, heeft.
- Jacques denkt niet echt na over de toekomst
f. Jacques uiterlijke kenmerken: - Jacques is 47 jaar oud, heeft een flabbige kop, rode zwetende ogen, een schilferige schedel en af en toe een baard.

13. Motieven en Thema
a. De motieven van het boek zijn liefde, toeval en het doel om te vluchten.
b. Het thema van het boek is verdwijning, op de vlucht zijn.

14. Eigen oordeel
Deelaspect Persoonlijke beoordeling

Het onderwerp
Het verhaal ging over een zeer interessant onderwerp. Dit vind ik omdat dit in wekelijkheid ook zou kunnen gebeuren en het zal ook best wel gebeuren (fraude plegen en daarna op de vlucht slaan). Het onderwerp is wel herkenbaar, maar niet in mijn eigen omgeving. Zelf heb ik nooit echt nagedacht over dit onderwerp, maar door toedoen van het boek ben ik wel over het onderwerp gaan nadenken. Mijn uiteindelijke mening is dat sommige mensen blijkbaar onschuldig kunnen zijn, maar dat ze wel overal verantwoordelijk voor worden gezien. Het onderwerp vluchten had wel diepgang, het fraude plegen was erg oppervlakkig. In het verhaal zelf zou ik wel meer over de gedachtegang van buitenstaanders hebben toegevoegd, zodat je ook de andere kanten ziet. Ik kan verder geen boeken/films die over het onderwerp fraude & vluchten gaan.

De gebeurtenissen
De gevoelens en de gedachten van de personen vond ik belangrijker, omdat je anders niks van al de gebeurtenissen snapt. Ik vond wel dat er meer gebeurtenissen mochten plaatsvinden, en dan vooral confrontaties met de waarheid. Er is in het boek eigenlijk maar één moment geweest dat de buitenstaanders Jacques en Moniek herkende, namelijk de overvallers. Ik vond de gebeurtenissen spannend, omdat veel gebeurtenissen onverwachts plaatsvonden. De gebeurtenissen waren eigenlijk wel geloofwaardig. Wel was het op het begin toevallig dat Jacques meteen werd aangesproken door Nederlanders die hem konden. Er vonden één schokkende gebeurtenis plaats, namelijk de moord op Eileen. De gebeurtenissen riepen geen gevoelens bij me op en de afloop ervaar ik als rechtvaardig: Moniek dood (ze was toch een moordenaar) en Jacques gevangen genomen (hij was medeplichtig en kwam niet in opstand)

De personen
De hoofdpersonen kwamen levensecht over. Dit kwam vooral omdat er veel gevoelens beschreven werden die je normaal in zo’n situatie ook wel zal krijgen. Hierdoor kon je je goed inleven in de hoofdpersoon. Ik herken niet echte overeenkomsten van eigenschappen van de hoofdpersoon in mezelf. Ook herken ik geen andere personen uit mijn leefwereld in Jacques. Ik ben niet door het gedrag van de hoofdpersoon beïnvloed. De eigenschap dat Jacques te makkelijk te manipuleren is en dat hij vreemdgaat waardeer ik negatief. De andere bij 13 e genoemde eigenschappen vond ik wel positief of ik zie het neutraal. Ik zou de hoofdpersonen wel een beetje hetzelfde laten handelen

De opbouw
Ik kon het verhaal vlot lezen, maar in het begin vond ik het wel lastig om te lezen, want toen had ik nog niet door dat ieder hoofdstuk een flashback was of dat het n u afspeelde. Ik raakte een beetje mijn gevoel voor plaats en tijd kwijt· Er snapte het boek wel, en echt saaie delen kwamen er niet voor. De overval en het eind waar Jacques Moniek ombrengt vond ik wel spannend. De moord had ik eigenlijk al wel verwacht· Ik vond de afloop begrijpelijk en eigenlijk wel verwachtbaar

Het taalgebruik
Ik vond het taalgebruik zeer makkelijk.· De gebeurtenissen werden op heldere wijzen en begrijpelijke wijze beschreven, zodat je je er makkelijk een voorstelling van kon maken, en je je dus ook makkelijk in het verhaal kon inleven· Er kwamen wel wat dialogen in het verhaal voor, maar ze werden op een begrijpelijke en realistische manier weergegeven· Er zijn niet echt momenten in het boek die ik zou willen blijven onthouden, en het verhaal zal me dan denk ik ook niet echt bijblijven
Je kan je zeer makkelijk in het verhaal inleven, mede omdat de gevoelens uitvoerig worden beschreven.
Het verhaal was zeer realistisch, omdat het vandaag de dag ook wel tamelijk vaak zal plaatsvinden, alleen zal het dan niet zo uitgebreid in de media worden gemeld.
Volgens mij is het boek wel uniek. Ik had in ieder geval nog geen films/boeken over dit onderwerp gezien/gelezen en had er ook verder niks over gehoord.
De normen van het boek komen aardig overeen met de werkelijkheid.
Je kan zeer makkelijk met de hoofdpersoon meeleven en het is dan ook waarschijnlijk dat je sympathie en begrip voor de hoofdpersoon krijgt. De auteur is zeer geslaagd om zijn bedoelingen en meningen weer te geven. Vertraging is een zeer uitgebreid geschreven boek, maar wel begrijpelijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast