Vertraging door Tim Krabbé

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover Vertraging
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1290 woorden
  • 7 april 2000
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
18 keer beoordeeld

Boekcover Vertraging
Shadow

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die …

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Vertraging door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verslag over het boek "De vertraging" van Tim Krabbe 1. Verwachting en eerste reactie: waarom dit boek? min. 30 woorden. Dit boek heb ik gekozen, omdat iemand het mij had aangeraden. Men zei dat het verhaal in het boek zich grotendeels in Australië afspeelt. En Australië trekt mij heel erg, dus het leek mij wel leuk om literatuur in combinatie met een boeiend land (voor mij in ieder geval) te lezen. Mijn eerste reactie over dit boek is positief. De eerste zin sprak me al gelijk aan. "Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in Belgie en Frankrijk, voelde Jagues Bekker dat de Boeing-737 die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette." Ik vind dit nogal sterk bedacht van de schrijver om zo een boek te laten beginnen. Ik dacht toen ik die regel las al meteen dat dit weer echt een saai Sylvia boek ging worden. Alle boeken die ik namelijk lees vinden andere mensen saai en dat vink ik wel grappig. 2. Een analyseopdracht B: ruimte, tijd en perspectief
Ruimte Het verhaal in idt boek speelt zich voornamelijk af in het huidige Australië en in het oostende van 30 jaar geleden. De ruimte is beeldvormend, omdat je er best een voorstelling van kan hebben. Het boek is absoluut niet sferisch of symbolisch, want de omgeving ( het mooie Sydney of de natuur rondom het huisje in het bos ) geeft een mooie stemming terwijl het eigenlijk hopeloos gesteld is. Tijd Het verhaal in dit boek is niet chronologisch verteld. In het boek komen namelijk veel flashbacks voor. De hoofdstukken 1,3,5,7,9,10,12 en 14 spelen zich af in het huidige Australië en de hoofdstukken 2,4,6,8,11,13 en 15 spelen zich af in het oostende van 30 jaar geleden. Over Oostende wordt het volgende verteld: Er wordt verteld hoe Jaques, Christa ontmoet in een disco, een vriendin van Moniek en dat Moniek alleen met Jaques naar bed is gegaan en verkering met hem had, omdat zij Christa zo dwars wilde zitten. En er wordt ook verteld dat Christa bij hun afscheid Jaques een briefje heeft gegeven waarin stond dat alles maar een grap was. De hoofdstukken over 30 jaar geleden duren meestal maar 2 bladzijden, dus wordt er eigenlijk maar heel weinig van verteld. Perspectief Het verhaal wordt in de hij-vorm verteld. Je maakt bijna alle gebeurtenissen mee door de ogen van Jaques. Zo kom je al zijn gedachten, twijfels en angsten te weten. En dat maakt het boek boeiend. 3. Een verwerkingsopdracht Opdracht 8: Als je een boek gelezen hebt dat zich niet in Ned., Eng., Dld. of Fr. afspeelt, beschrijf wat je te weten bent gekomen over het land en de cultuur waar het verhaal zich afspeelt. Vertel eerst waar het verhaal zich afspeelt ( onderdeel 2B ). Zoek vervolgens in twee informatiebronnen meer informatie over het land en de cultuur en maak daarvan een verslag ( met bronvermelding ) van ongeveer 1 A4
Zoals ik bij opdracht 2B heb beschreven speelt het verhaal zich voornamelijk af in Australië en een aantal hoofdstukken in Oostende. Dit is eigenlijk behoorlijk beperkt en vandaar dat ik nu ga beschrijven wat ik allemaal over Australië te weten ben gekomen uit het boek en vervolgens een samenvatting van twee informatiebronnen over Australië. Australië bestaat uit een aantal grote steden, zoals bijvoorbeeld Sydney of Melbourne, een aantal dorpen en voor een groot gedeelte uit natuur wat niet door mensen wordt bewoond. De steden zijn behoorlijk modern. Ze hebben bijvoorbeeld snelwegen, hoge wolkenkrabbers, hippe mensen en het is er dag en nacht een drukte van "jewelste". De natuur van Australië is erg mooi (dat vind ik). De natuur heeft veel rode droge gebieden. Zo kun je dagen lang door die droge vlaktes rijden zonder mensen en dorpen tegen te komen. Autopech is dan bijvoorbeeld niet handig. Ook telt het land natuurlijk kangoeroes. Daar staat Australië onder andere bekend om. Daarvoor hoefde ik dit boek dan ook niet te lezen. Verder staat er over het land niks meer in dit boek. Als je dit boek leest kom je ook niet echt veel te weten over Australië.
Australië Australië is het oudste continent ter wereld. Het wordt al meer dan 40.000 jaar bewoond door aborigines. In 1788 vestigden de Britten zich er, waarna het zich 200 jaar tijd van een koloniale buitenpost tot een natie met ruim 18 miljoen inwoners ontwikkelde. Het oude, afgesleten landschap vormt een enorm contrast met de vitualiteit en de jeugdige energie van zijn bewoners. Australië is even groot als heel Europa. Het enorme continent herbergt zeer verschillende landschappen: de Outback ( het droge binnenland ), de hoogvlakten van het Groot Australisch Scheidingsgebergte, de weelderige bossen van Tasmanie, het regenwoud en de koraalriffen van het tropisch noorden en de bijna 18.000 km lange kust.Het scheidingsgebergte loopt van Queensland tot Victoria en scheidt de vruchtbare kuststrook in het oosten van het droge binnenland. De eucalyptus, of de gomboom, is alomtegenwoordig; er zijn zo'n 500 soorten. Australische bomen laten niet hun blad vallen, maar hun bast. De inheemse bloemen zijn reukloos en bloeien maar kort, met uitzondering van de acacia. Australië kent een unieke fauna. Er komen veel buideldieren voor, zoals de emblematische kangoeroe en de koala. Het vogelbekdier en de mierenegel behoren tot de zeldzame zoogdieren die zowel eieren leggen als hun jongeren zogen. De dingo werd door de aborigines naar Australië meegenomen en wordt als een inheemse hond beschouwd. De ouderdom van Australië is nergens zo duidelijk als in het enorme binnenland, dat de Outback wordt genoemd. Ooit lag hier de binnenzee. In Western Australia zijn 350 miljoen jaar oude fossielen gevonden, die goed geconserveerd zijn door de droogte - de oudste bekende vormen van leven op aarde. Aboriginals
Australische aboriginals bevolken het land al meer dan 50.000 jaar. Vele eeuwen voor de 'oude' beschavingen in het Midden-Oosten, Europa en Amerika ontstonden, bestond er een complexe Australische cultuur, rijk aan tradities, handelsgebruiken en religies. Het aantal Aboriginals in Australië is voor 1770 wordt geschat op 300.000. Ze spraken 500 verschillende talen, behorend tot 31 taalfamilies. De aboriginals hebben van oudsher een nauwe spirituele band met het land. De Europese kolonisatie was een ramp voor de aboriginals. Niet alleen werden stammen van hun land verdreven, ook bleken zij niet bestand tegen Europese ziekten en werden zij het slachtoffer van geïmporteerde sociale problemen als alcoholisme. Aan het begin van de 20ste eeuw waren er nog slechts 60.000 Aboriginals over. Hoewel de toekomst er nu beter uitziet, blijven zij de meest achtergestelde groep in Australië. In 1930 werden de aboriginals politiek actief, wat culmeerde in de vrijheidsmarsen in het midden van de jaren zestig. De aboriginals en de blanke Australiërs staan nog steeds op gespannen voet met elkaar, maar de kunst en cultuur van de aboriginals vinden steeds meer erkenning in Australië en de wereld. Titel, auteur, uitgever en jaar Australië Louise Bostock Van Reemst cop. (vert. uit het 1999 Eng: Hanneke Bos) 4. Een meningsverslag Dit boek boeide me dus al vanaf de eerste bladzijde. Het boek was niet bijzonder dik of dun. Je las het boek zo door. Er zaten vrijwel geen moeilijke woorden in het verhaal. De spanning in dit boek vind ik sterk opgebouwd. Het is zo opgebouwd dat je op het laatst wil weten hoe dit boek nou afloopt en zo wil je het boek in een adem uit lezen. En dat maakt het boek natuurlijk helemaal boeiend. Het einde vond ik in dit boek iets minder. Daar had ik gewoon iets meer van verwacht. Ik dacht niet dat de schrijver het boek zo zou laten aflopen. Het eindige naemlijk 30 jaar geleden in het verleden en niet in de huidige tijd, terwijl de grote lijnen van het verhaal toch over de huidige tijd gaan. Maar ja, een boek kan niet altijd op een vrolijke manier of op een verwachte manier aflopen. En dat is maar goed ook, anders zou geen een boek meer boeiend zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vertraging door Tim Krabbé"